Başkan Bağlamış'ın Söyledikleri

Bütün bir yılı değerlendirirken girizgahı klasik, klişeydi Başkanın. Ancak artılardan ziyade eksileri, tarımdaki kan kaybını masaya yatırması cesurca bir hamle, çözüm odaklı yaklaşımı zekice, yön gösteren ılımlı hali ise alkışlanası bir davranıştı Sayın Başkanın

Başkan Bağlamış'ın Söyledikleri
28 Aralık 2021 Salı 15:46

Borsadaydım, Ticaret Borsasında…

Sayın Başkan Recep Bağlamış’ın yılsonu değerlendirme ve Borsa Sanal Market Lansman toplantısında…

Bütün bir yılı değerlendirirken girizgahı klasik, klişeydi Başkanın. Ancak artılardan ziyade eksileri, tarımdaki kan kaybını masaya yatırması cesurca bir hamle, çözüm odaklı yaklaşımı zekice, yön gösteren ılımlı hali ise alkışlanası bir davranıştı Sayın Başkanı

Aslında göreve geldikleri günden itibaren ekibiyle birlikte şeffaf bir anlayışla odanın kapılarını da hesaplarını da her daim açık tutan Başkan Bağlamış’ın hantal yapıya da hareketlilik getirdiği bir gerçekti…

Başkanı can kulağı ile dinledim, dersine iyi çalıştığı her halinden belliydi.

Ancak Sayın Başkanın “Yaptık” dediklerinden ziyade geleceğe dair yapılması gerekenlerle ilgili tespitleri ve çözüm önerileri daha önemli ve dikkat çekiciydi…

Fedakarlığı en üst düzeyde yaptıklarını ancak ciddi anlamda zarara uğradıklarının altını çizen Bağlamış’ın tarımda dışa bağlı kalmanın ilerleyen süreçte üretimi sıkıntıya sokacağını, yerli ürün ve üretime geçmenin elzem hale geldiğini söyledi.

Öyle tespitleri, öyle önerileri, öyle nokta atışları vardı ki Sayın Başkanın yazmakla bitmez… Bakınız açıklamasından bazı kesitler aktarmak istiyorum sizlere...

“-Yerel yönetimlerimizin, siyasilerimizin, bürokratlarımızın tarım hayvancılık alanına daha fazla yönelmesi şart..”

“-Her toplantıda, her platformda sorunlarımızı, taleplerimizi iletiyoruz. Sadece sorunlarımızı değil çözüm önerilerimizi de gerekli mercilere iletiyoruz.”

Artan maliyetler gerektiğinde devletimizce sübvanse edilmelidir.”

“-Üretim ağında yaşanan aksaklıklar ve yapısal sorunlar dolayısıyla para kazanamamakta bu nedenle de yatırıma yönelip işlerini geliştirememektedir.”

“-Üreticimizin yatırımlarını teşvik etmek adına kırsal kalkınma desteklerinin yeniden yapılandırılarak üreticinin yarar sağlayacağı bir modele dönüştürmeli ve sektörümüzün modernizasyonunu biran önce sağlamalıyız.

Yerli üretimi daha fazla desteklemeliyiz.”

“-Her tarımsal ve hayvansal ürün fiyatları yükseldiğinde üreticimizin üzerinden ithalat baskısını kaldırmalıyız.”

“-Son yıllardaki döviz kurlarındaki aşırı yükselmenin birçok alanda ithalata bağımlı bir ülke olmanın ne kadar riskli olduğunu bize bir kez daha göstermiştir.”

“-Özellikle kendi üretme imkânımız olan alanlarda artık ithalattan vazgeçmek zorundayız.

Bugün dünyanın en liberal ülkeleri dediğimiz ülkeler bile kendi yerli ürünlerinde korumacılık yapmaktadır. Biz de tarıma, sanayiye yerli ve milli üretimimize daha çok destek vermek zorundayız"

“-Modern tarıma dayalı ihtisas OSB kurulum çalışmalarını hızlandırmalı; doğru bölgelere, doğru yatırımları götürmeliyiz.”

“-Kocasinan Elmalı bölgesinde Sera ihtisas OSB kurulması adına çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Ama yeterli görmüyoruz.”

"-Çiftçimizin kullandığı mazot ÖTV sinin acilen kaldırılması gerekiyor. Çiftçimize Gübrede en az yüzde 50 gübre desteği verilmesi gerekiyor. Çiftçiye ekim dikim, kuyu açımı, sulama işlemlerinde Elektrik bedelinde en az yüzde 25 indirim yapılması şart.”

“-Et ve Süt Kurumu karkas et alım fiyatını güncelleyerek, üreticinin zararını gidermeli, kesim fiyatını acil olarak 60 TL bandına yükseltmelidir.

Yem bitkilerine kullanımına yüzde 50’ye kadar destek verilmelidir.”

“-Tapulaştırma ve arazi edinimi çalışmalarını hızla tamamlanmalı. Kullanılmayan mera ve yaylakları hayvancılığa açılmalı, ıslah çalışmalarına ağırlık verilmeli ve otlatma kapasitesi güçlendirilmelidir. Tarım ve tarımsal sanayiye dayalı organize sanayi bölgelerini hızla yaygınlaştırılmalı, hibe ve destekler artırılmalıdır. Teknolojik seraların desteklenmesi için politikalar geliştirilmelidir. Planlı tarım sistemi

kurulmalı, ülkenin bölgelere ayrılarak, ürün haritası çıkarılmalı, kotalı üretim yapılması amacıyla sistem kurulmalıdır.”

“-Havza bazlı destekleme modeline geçilmelidir. İthal ettiğimiz yem bileşenlerinin ülkemizde üretilmesi amacıyla teşvik sistemi ve fonlama kanalı oluşturularak dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır.

“-Yüksek katma değerli ithal girdiler olan büyük ölçekli hayvancılık yem yatırımları teşvik edilmelidir. Gereken durumlarda kamu özel sektör ortak projeleri hayata geçirilmelidir.

Büyük ölçekli hayvan yem yatırımlarını ayrı bir fon oluşturularak devlet tarafından desteklenmelidir.

“-Süt tozu, yumurta tozu vb. üretim fabrikalarının kuruluşuna destek verilecek fonlar oluşturulmalıdır. Tohum, fide, fidan geliştirilmesi için, ıslah merkezleri gen bankaları oluşturulmalıdır.

“-Lisanslı depoculuk, laboratuvar, satış salonu sistemlerinin tüm Türkiye’ye yayılması gerekmektedir. Hayvancılıkta sütcül ve etçil ırklar geliştirilmesi için merkezler kurulmalıdır.

Tarım sigorta sistemin tamamen yenilenerek üreticilerin yararına bir sistem kurulmalıdır.

Ardı ardına seri bir şekilde yıllardır ötelenen ve yapılması gereken tarımı kurtaracak projeleri tek tek sıraladı.

Kutlarım Sayın Başkanı çünkü son dönemde hiçbir STK’dan böylesi çözüm odaklı bir açıklama yapılmadı. Kayseri Ticaret Borsası kendi imkanları çerçevesinde yapılması gerekeni zaten yapıyor, asıl sıkıntı sorunların defalarca iletilmesine rağmen üst makamlar tarafından kabul görmemesidir.

Başkan Bağlamış’ın yükselen sesinin sadece Kayseri’de değil, ülke genelinde duyulması ve karşılık bulması ise temennimizdir.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.