Sahte koronavirüs test kitlerini ve dezenfektanları kolayca tespit eden yazılım…

Estonya e-residency (e-oturum) topluluğunun içinde yer alan İskoçya merkezli şirket Vistalworks, geliştirdiği online yazılım sayesinde eBay’de satılan sahte koronavirüs test kitleri ve yasadışı dezenfektanları tespit edebiliyor. Estonya’nın 2014 yılında dünyaya açtığı e-oturum programı ile kurulan Vistalworks, bu ücretsiz hizmeti eBay’den sonra Amazon ve Facebook gibi platformlara da taşımayı hedefliyor.

Sahte koronavirüs test kitlerini ve dezenfektanları kolayca tespit eden yazılım…
15 Nisan 2020 Çarşamba 18:43

Estonya e-residency (e-oturum) topluluğunun içinde yer alan İskoçya merkezli şirket Vistalworks, geliştirdiği online yazılım sayesinde eBay’de satılan sahte koronavirüs test kitleri ve yasadışı dezenfektanları tespit edebiliyor. Estonya’nın 2014 yılında dünyaya açtığı e-oturum programı ile kurulan Vistalworks, bu ücretsiz hizmeti eBay’den sonra Amazon ve Facebook gibi platformlara da taşımayı hedefliyor.

 Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile birlikte test kitleri, dezenfektan gibi sağlık ürünlerine talepte ciddi bir artış yaşanıyor. Bu durum maalesef sahtekarların de iştahını kabartıyor. E- ticaret sitelerinde birçok sahte koronavirüs test kiti ve yasadışı üretilen dezenfektanlar satışa sunuluyor.

Bu süreçte yaşanabilecek mağduriyetlere engel olmak için Estonya e-residency (e-oturum) ekosisteminin bir üyesi olan İskoçyalı girişimci Visualworks harekete geçti. Visualworks’un hayata geçirdiği online uygulama ile satışa sunulan sahte test kitleri ve yasa dışı üretilen dezenfektanlar tespit edilebiliyor. Kullanıcılar, satışa sunulan ürünü satın almadan önce https://vistalworks.com/checker adresinden ya da Chrome eklentisi vasıtasıyla kontrol edilebiliyor.

Sistemin Amazon ve Facebook’u kapsaması için çalışmalar devam ediyor

Edinburgh merkezli Vistalworks tarafından oluşturulan denetleyici bir yazılım, kullanıcıların satılan bir ürünün yasal olup olmadığına dair emin olmalarını sağlamak için bir eBay linkini yapıştırmasına olanak tanıyor.

Bu tüketici koruma yazılımı İskoçya Polis Teşkilatı, İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi (HMRC) ve İskoçya Ticaret Standartları birimi ile birlikte geliştirildi. Halihazırda sadece eBay’deki satışları kontrol eden yazılımın Amazon ve Facebook gibi platformlarda da çalışması için çalışmalar hızla devam ediyor.

Koronavirüs krizine karşı 3 gün içinde 30 çözüm önerisi geliştirildi

Estonya dijital ekosisteminin Koronavirüs ile savaşta hayata geçirdiği çözümler Vistalworks ile de sınırlı değil. Accelerate Estonia ve Garage 48, koronavirüs krizine yanıt vermek için Mart ayında bir hackathon'a ev sahipliği yaptı. “Hack the Crisis” (Krizi hacklemek) olarak adlandırılan 30 ülkeden 1000'den fazla kişinin katıldığı ve 3 gün süren hackaton’da koronavirüs salgınına yönelik 30 çözüm önerisi çıktı. Bu çözüm önerilerinden biri Estonya Hükümeti tarafından hızla hayata geçirildi. 9-12 Nisan tarihleri arasında ise Eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov ve eski Estonya Devlet Başkanı Toomas H. Ilves, koronavirüs pandemisi sırasında ve sonrasında küresel ekosistemi desteklemenin yollarını bulmak amacıyla dünyada ilk kez düzenlenen The Global Hack adlı hackathon’un baş mentorları oldu.  Estonya e-Residency programının da sponsoru olduğu hackhaton’da dünyanın her yanından 100.000 yetenekli bilgisayar programcısı, tasarımcı ve inovasyon geliştirici online ortamda bir araya gelerek çözümler üretmek için iç görülerini sundu ve fikirleriyle beyin fırtınası yaptı.

Programa İngiltere ve Türkiye’de talep giderek artıyor

AB pazarında legal bir şirket kurarak dünyanın herhangi bir yerinde online iş kurma ve onu işletme serbestliğini sağlayan e-Oturum programı kapsamında kurulan şirketler, "adresten bağımsız, online güvenilir AB şirketi" statüsüne sahip oluyor. Böylece, dünyanın herhangi bir yerinden AB ortak pazarındaki şirketler gibi düşük maliyetle ve fazla formalite gerektirmeden ortak pazar imtiyazları ile ticari hayatını sürdürebiliyor. İngiltere’nin AB’den ayrılma fikrini ilk kez dile getirdiği Mart 2017’den bu yana Estonya’nın ‘e-Oturum’ programına Visualworks gibi Büyük Britanyalı şirketlerin ilgisi artıyor.

AB ortak pazarında iş yapmak isteyen ve diğer şirketlerle rekabet ederken geride kalmamak isteyen Türk girişimciler Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programı yoğun ilgi gösteriyor. e-Residency (e-Oturum) programı ile girişimciler, Türkiye'den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyor.

Bugüne kadar 2500’ü aşkın T.C. vatandaşı ‘e-Oturum’ aldı

2500’ü aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ‘e-Oturum’ aldığı program, dünya çapında 65 binin üzerinde kişiye ulaşırken, şimdiye kadar Türkiye'den e-Oturum (e-Residency) yoluyla kurulan şirketlerin sayısı ise 650’yi aştı. Program, e-Residency ile kurulan bir AB şirketinin, sadece Avrupa'da faaliyet göstermesini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında iş yaparken AB'nin hukuki çerçevesinden de yararlanmasına olanak sağlıyor. Programla ilgili detaylı bilgilere https://e-resident.gov.ee/ adresinden ulaşılabiliyor.(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.