Kayseri mutfağı, yaratıcı şehirler ağına hazırlanıyor

Kayseri mutfağı, yaratıcı şehirler ağına hazırlanıyor
17 Şubat 2021 Çarşamba 17:54

  Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri’yi gastronomi alanında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edebilmek için çok ciddi hazırlıkları bulunduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde UNESCO Türkiye Milli Komitesi ile görüşeceğini söyledi.


  Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin UNESCO başvurusuyla ilgili hazırlıkların değerlendirildiği toplantıya başkanlık etti.

  Başkanlık Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve Genel Sekreter Yardımcıları Serdar Öztürk ve Hamdi Elcuman ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Salih Özgöncü ve belediye bünyesinde oluşturulan UNESCO Komitesi üyelerinin katıldığı toplantıda çalışmalarla ilgili brifing alan Başkan Büyükkılıç, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için ciddi hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

    Başkan Büyükkılıç, UNESCO’nun bu çalışmalarında yer alacaklarını belirterek: “Bunun için de zaten gerekli çalışmaları başlatmıştık. Şimdi daha da hızlandırarak başvurumuzu yapacağız. Kayseri’mizin hak ettiği yerde olmasını sağlayacağız. İnşallah Kayserimizin UNESCO’nun listesinde gastronomi ve kültürel alanda yer almasını sağlamak bizim asli görevimiz olacak.”

  Toplantıda Başkan Büyükkılıç’a, Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk tarafından yapılan sunumda, Kayseri’nin Yaratıcı Kentler Ağına dâhil olabilmesi için hazırlanan başvuru formu ve önemli verilerin işlenmesi konuları yer aldı. Bu kapsamda Eylül 2020 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışan UNESCO Komisyonu komitesi kuruldu. Bu komitenin kurulmasının ardından şehrin gıda, eğitim, dezavantajlı gruplar gibi fizibilitesi yapıldı. 28 Eylül 2020 tarihinde ilk komite toplantısı gerçekleştirildi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan arşivinden arabaşılı oturma, bağ bozumu, salça kaynatma, düğün ve cenaze kültürü, bağ oturmaları gibi şehrin soyut kültürel değerlerini anlatan veriler toplandı. Slogan, “Tarihten Kültüre Lezzetler Diyarı” olarak belirlendi. Slogana uygun olarak bir logo çalışması yapıldı. Web sitesi hazırlandı. Sosyal Medya hesapları paylaşıma hazır hale getirildi. Yan dal olarak el sanatları belirlendi. Kardeş Şehirlerden Mostar ve Miskolc ile iletişime geçilmek üzere projeler ve yazışma taslakları oluşturuldu. Topraktan sofraya tüm ürünler incelendi. Bu aşamada kültür ile bağdaştırıldı. Yapılmış ve yapılacak projeler dosyalandı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile 25 Şubat 2021 tarihinde görüşülmesi için planlama yapıldı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Salih Özgöncü de şehrimizin UNESCO Kentler Ağına katılımını sağlamak amacıyla yapılan bu çalışmaların Kayseri’nin bir gastronomi şehri olabilmesi adına büyük önem taşıdığını, Gastronomiye ilişkin kültürel çalışmaların, Kültür Daire Başkanlığı bünyesinde belirlenen 9 kişilik bir ekibin yaptığını ifade etti. 


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.