Oda ve belediye destek vermiyor

Kayseri Karayolları Taşımacılığı Servisçiler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kurtboğan, Servisçiler ve Minibüsçüler Odası ve Belediyeden yeterli desteği göremediklerini belirtti. ‘Kayseri’de 2 bin 226 ‘P’ plakası, 800’e yakın ‘S’ plakası , OSB’ye bin 400 kaçak çalışan servis olduğuna dikkat çeken Kurtboğan “Odadan beklentimiz, bireysel esnafları bir araya getirerek, gerekirse kooperatif odanın denetimde olsun. OSB’de de kooperatif altında bir güç oluşturarak, bir sistem hayata geçirelim. Şu anda biz para kazanamıyoruz. Ortada bir pasta var. Firmalar pastanın tamamının kendilerinin olmasını istiyor” dedi.

Oda ve belediye destek vermiyor
30 Ekim 2019 Çarşamba 15:25

Yaşadıkları sıkıntılara kulak verilmesini isteyen Servisçiler Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kurtboğan  servis taşımacılığı hakkında bilgiler verdi. Kurtboğan,   “Kayseri’de 2 bin 226 ‘P’ plakası var.  800 civarında da ‘S’ plakası var. ‘S’ plakada havuz diye bir şey yok. Biz kendi güven ortamımızla oluşturduğumuz bir sistemvar. Normalde herkes istediği okula girebilir” diye konuştu.

‘HİÇ HAK ETMEDİKLERİ HALDE PLAKA SAHİBİ OLDULAR’

Düz plakaların ‘P’ plaka altında birleştirildiğine de dikkat çeken Kurtboğan, “Belediyemiz düz plakayı ‘P’ plakaya çevirdi. Eski Mehmet Özhaseki’yi razı ederek, ‘P’ plakayı çıkardık. Bazıları hiç hak etmediği halde plaka sahibi oldu. Kimi iptal oldu kimi de  bedavadan ‘P’ plaka sahibi oldu. Çıkar çıkmaz çok güzel bir sistem içinde yürümeye gayret ettik. Aradan 1 yıl geçtikten sonra OSB’deki fabrikatörlerin kendi servislerini çıkarabileceği söylendi. OSB’ye yaklaşık bin 400 civarında korsan araç giriyor. Biz ekmek bulamıyoruz. ‘Kooperatifçilik çatısı altında toplanalım’ dedik. Ön ayak olduk. O zaman yaklaşık 400-500 bin civarında para harcadık. ‘Esnaf arkadaşlarla yürüyelim’ dedik. Firmalar komisyon aldıkları, pasta büyük olduğu için her defasında kooperatifi kötülemeye başladılar. Bizi en çok yıpratan da oda oldu”  değerlendirmesinde bulundu.

‘ODA BİZİ RAKİP GÖRÜYOR’

Servisçiler ve Minibüsçüler odasına bağlı bir kuruluş olduklarının da altını çizen Kurtboğan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Kimsenin karşısında ve rakibi değiliz. Herkesin az ya da çok bir işi var. OSB’de bizim kazandığımız da çalıştığımız da boşa gidiyor. Çoluğumuza çocuğumuza ekmek götüremiyoruz. Odaya ‘ bu kooperatifi siz denetleyin’ dedik.  Odanın OSB’ye hakim olmadığını görüyoruz. OSB’ye biz hakimiz. Hangi sokağında ne var biz biliriz. Düz plakalarla istedikleri şekilde girebiliyorlar. Bir hafta denetleme oluyor. 2. Hafta yine aynısı oluyor. Odadan beklentimiz. Bireysel esnafları bir araya getirerek, kooperatif odanın denetimde olacak,  OSB’yi de kooperatif altında bir güç oluşturarak, bir sistem hayata geçirmeliyiz. Şu anda biz para kazanamıyoruz. Mazotu, lastiği, sigortasını çıktığımızda hiçbir şey kalmıyor. İhracat yapılan ülkelerde ki olaylardan dolayı  araçlarımız boşa çıkıyor. Ortada bir pasta var. Firmalar pastanın tamamının kendilerinin olmasını istiyor.”

‘BELEDİYE DE BİZİ DİKKATE ALMIYOR’

Belediyenin de kendilerini dikkate almadığını ileri süren Başkan Kurtboğan, “Artık herkesin  kooperatifi dikkate almasını istiyoruz. Oda, bizi tanımadığını söylüyor. Biz ekmeğinizi bize verin demiyoruz.  Para yine onların adına olsun, sözleşme yine onların adına olsun ama kooperatif de arkalarında bir güç olsun. Büyük firmalara taşımacılık yapanlar şu an Kayseri’nin kaymağını yiyor. Bizimki küçük ölçekli oluyor. Kooperatif başarılı olursa bizi ekarte ederler diye düşünüyorlar. Servisçiler Kooperatifi ‘P’ plaka için kurulmuş bir oluşum. İlk etapta esnaf çok güzel destek verdi, sonra esnafa karşı bizi tehdit ettiler ve kötülediler” diyerek sözlerini tamamladı.

(Haber-Foto: Samed Aydın Sun)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.