Gülsoy: Özel bankaların faizdeki direncine müdahale edilmeli

Gülsoy:  Özel bankaların faizdeki direncine müdahale edilmeli
01 Kasım 2019 Cuma 15:35

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Ekim Ayı Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, "Özel bankaların faizdeki direncine müdahale edilmeli" dedi.

KTO Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıya Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney ve mütevelli heyeti ile oda üyeleri katıldı.

İhracat rakamlarında büyüme var"

Gülsoy, ihracat rakamlarında büyüme olduğunu fakat elektrik ve doğalgaz zamlarının çok fazla olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Serbest bölge verileri hariç geçtiğimiz yıl ilk 9 ayda bir milyar 367 milyon 537 bin dolarlık ihracatımız var. Bu oran bu yılın aynı dönemi için yüzde 9.7 artışla bir milyar, 501 milyon 163 bin dolara ulaşmış. Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine, yine yaklaşık 300 milyon doları bulan Serbest Bölge verilerini de eklediğimiz de yılın ilk 9 ayı için 1.8 milyar dolarlık bir rakamı yakalamış bulunuyoruz. Geçtiğimiz yıl ile bu yılın eylül rakamlarını da bir cümle verelim. 2018 Eylülünde ihracatımız 162 milyon dolar, bu yılın aynı döneminde bu rakam 176 milyon dolara çıkmış. İhracat ve ithalat noktasında, yani dış ticaret verileri açısından ülke ortalamasının çok üzerinde olduğumuzu belirtelim. Kayseri bugün İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli, Ankara, Gaziantep, Denizli, Sakarya ve Hatay’dan sonra ihracatta 10. Sırada. Serbest bölge ihracatında da 7. sıradayız. Bizden öndeki diğer 6 serbest bölgede üretim yok. Daha çok İstanbul ve İzmir odaklı bu serbest bölgeler dış ticaret merkezli faaliyet gösteriyorlar. Hepinizin bildiği gibi ihracatımızın yaklaşık yüzde 55’i AB üyesi ülkelere yapılıyor. Buna rağmen ihracat yaptığımız ülkelerin ilk beş sırasında Irak, Almanya, İtalya, ABD ve İngiltere var. Daha önceki toplantılarımızda Kafkasya ve Uzakdoğu’ya açılım yapmamız gerektiğine işaret etmiştim. Türkiye ile ABD arasında ortalama 20 milyar dolar seviyesine sıkışan ticaret hacmini 5 katına çıkararak 100 milyar dolar olması hususunda mutabık kalınmıştır.Bunu asla göz ardı etmemeli ve üzerinde çalışmalıyız. Meclis toplantısına katılan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney, "Ülkedeki gelişmelere en büyük katkı eğitilmiş insanların olmasıdır. Daha kaliteli ürünleri daha fazla üreterek, ekonominin büyümesine ve toplumsal refahın artmasını sağlarlar. Üniversiteler kültürde, medeniyette, bilimde, araştırmada, teknolojide ve yenilikte öncü rol oynamalı ve lokomotif görev üstlenmelidir" dedi.   İHA


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.