Aspir bitkisi desteklenen yerel ürünler arasında

Aspir bitkisi desteklenen yerel ürünler arasında
03 Kasım 2019 Pazar 16:21

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Subaşı, Büyükbürüngüz, Küçükbürüngüz gibi mahallelerde yetiştirilen aspir bitkisinin 2019 yılı desteklenen ürünler arasında yer aldığını söyledi. Başkan Dr. Palancıoğlu, aspir üreticisine destek olmak amacıyla başlatılan projenin sonuç verdiğini belirtti.

Melikgazi’nin mahallelerinde de yetiştirilen ve yöresel bir ürün olan aspir bitkisinin desteklenen ürünler listesinde bulunduğu ifade eden Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, faydalarının tıbbi olarak saymayla bitmeyen ve adeta Melikgazi ile özleşen bu ürünün özel bir statüde değerlendirilerek proje hazırladıklarını kaydetti.

Aspir üretiminin yöre ekonomisi için çok büyük bir öneme sahip olacağını hatırlatan Başkan Mustafa Palancıoğlu, konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Aspir bitkisi bu yöreye özgü olup özelikle yağı birçok tedavi için adeta bir ilaç deposudur. Aspir tohumu yağından elde edilen yağ asitidir. CLA, vücudumuz tarafından üretilmeyen dışarıdan alınması gereken yağ asitlerinden biridir. Aspir bitkisi, 80-100 cm kadar boylanabilen, sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan, otsu bir bitkidir. Aspir tohumunda amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminler (B1, B2, B12, C, E) bulunur. Tohumlarında yeni çeşitlerde yaklaşık yüzde 46-47'ye kadar yağ bulunmaktadır. Yağının en bariz özelliği, doymuş yağ asitleri oranının düşük, doymamış yağ asitleri oranının yüksek olması. Aspir yağının içeriği yüzde 100 doğal ve sağlıklıdır. Anti-Oksidan etkiye sahiptir. Kabızlığa karsı faydalıdır. Vücutta biriken fazla yağları eritmeye, metabolizmayı hızlandırmaya, cildi nemlendirme ve yenilemeye, damar sertliğini önlemeye, kolesterol ve yağ şekerini dengelemeye yardımcı oluyor.”

(Haber: Samed Aydın SUN)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.