İYİ Parti Kayseri İl Başkanı M.Sebati Ataman ‘Hayvancılık can çekişiyor’

İYİ Parti Kayseri İl Başkanı M.Sebati Ataman  ‘Hayvancılık can çekişiyor’
26 Ağustos 2020 Çarşamba 13:18

Hayvan ve saman pazarına giden İyi Parti İl Başkanı Sebati Ataman ve yönetim kurulu üyeleri hayvan pazarında besiciler ve Samancıların dertlerini dinledi.

Besiciler ve samancılar ile yaptıkları görüşmelerde, geçen sene tonunu 350 TL’ye aldıkları samanı bu günlerde 800-850 TL’ye aldıklarını öğrendiklerini belirten Ataman,, samanın bu kadar pahalı olmasının en büyük nedeninin, hayvancılık ve çiftçilikle uğraşmayan başka meslek sahipleri ve zenginler tarafından stoklanması olarak açıkladı.  Ataman bu şartlarda besicilerin zor günler yaşadığını böyle giderse hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirtti şunları söyledi.

“Besiciler geçen yıl canlı  kilogramını  21 TL’ye sattıkları hayvanı bu yıl canlı kilogramını 31 TL’ye sattıklarını, karkas eti geçen sene 29 Tl’ye sattıklarını bu yıl ise 33,5 TL’ye sattıklarını, yemin torbasının geçen sene torbasının 50 TL olduğunu bu sene ise torbasının 88 TL’e olduğunu söyleyen besiciler, Kayseri’de hayvancılık yapan besicilerin kurban sonrası hayvan alamadıklarını, besi çiftliklerinin %80’inin boş olduğunu öğrendik.

Bir inek günlük 35 TL’lik yem yerken,  15 litre süt veriyor, süt toptancıları 2,20 krş dan süt alıyor. Yani yem parasını bile karşılayamıyor.  Eğer kendi satarsa 3 TL’ye satıyor, emek ve diğer masraflar hariç. Böyle bir durumda nasıl insanlar hayvan besleyebilir… Hayvancılığın bitmemesi için, saman stokçuluğunun önlenmesi ve stokçuların tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. Hayvancılık için verilen teşviklerin kontrol edilmesi, Kayseri’de  modern bir hayvan pazarının kurulmasının, mera alanlarının mera vasfından çıkarılmamasının ilimiz ekonomisi ve besiciler için son derece önem arz etmektedir. Kendi kendine yeten ülkemiz maalesef, tarım ve hayvancılıkta can çekişmektedir.” (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.