Spor yapanlara önemli uyarılar

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Merve Kaplan, spor yapanların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Spor yapanlara önemli uyarılar
22 Ocak 2020 Çarşamba 14:11

Kaplan, sporda karbonhidrat alımının önemli olduğunu söyleyerek, “Spor yapan kişilerin performansı, glikojen depolarının dolu olmasıyla yakından ilişkilidir. Spor ve aktivite için yeterli miktarda karbonhidrat almak son derece önemlidir” dedi.

‘Yüksek besin değeri olan doyurucu gıdalar tercih edilmeli’

Vitamin ve minerallerin spor yapanların üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak gıda tüketilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Spor yaparken alınan besinler düşük glisemik indekse sahip ve kompleks karbonhidratlar olmalıdır. Özellikle egzersiz sonrası karbonhidrat tüketmeye özen gösterilmelidir. Tam tahıllı gıdalar, bakliyat, süt ve süt ürünleri gibi doygunluk etkisi oluşturan ve yüksek besin değerine sahip gıdalar spor yapanların beslenme programına uygundur. Düşük glisemik indeks grubunda olan vitamin ve minerallerin metabolizma üzerinde olumlu etkisi bulunduğu da unutulmamalıdır.”

‘Sporla sağlıklı görünüm için protein alımı önemli’

Protein bazlı yiyeceklerin tokluk hissini arttıracağını ve karbonhidratlı olan yiyeceklerin bir süre sonra açlık hissi vereceğini söyleyen Kaplan, “Protein, karbonhidratlara ve yağlara ek olarak vücudun ihtiyaç duyduğu üç ana besin maddesinden biridir. Proteinler, vücutta kemik ve kas oluşumunu sağlamaktadır. Dolayısıyla spor yapanların protein ihtiyacının diğer insanlara göre daha fazla olması beklenir. Protein, et, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdaların yanı sıra baklagiller ile kepekli ekmek ve fındık gibi bitkisel bazlı besinlerde bulunur. Protein içeriği yüksek besinler kalıcı bir tokluk hissi sağlarken, karbonhidratlar ise kısa bir süre sonra açlığa neden olur. Bu yüzden kilo vermek ve fit bir görünüme sahip olmak için, protein miktarı yüksek ve düşük karbonhidrat içeren tarifler önerilir” dedi


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.