Koronavirüste korkutan tablo! En çok artış olan iller arasında Kayseri’de var

Koronavirüste korkutan tablo! En çok artış olan iller arasında Kayseri’de var
01 Eylül 2020 Salı 14:07

  
Koronavirüs vakalarında artış sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca en fazla artış olan10 ili açıkladı. Bu iller arasında yine Kayseri’de bulunuyor. Bu ilk 10 il arasında Kayseri 3'ncü sırada yer alıyor. Bir süre önce Sağlık Bakanı Koca, aralarında Kayseri’nin de bulunduğu 6 ilin sağlık müdürü ile video konferans yöntemiyle il değerlendirme toplantısı yapmış ve artışın nedenlerini sorgulamıştı. Yeni artışlarla birlikte yeni yasaklarda gündeme geldi. Bundan sonra tüm Türkiye'yi kapsayan yasaklar değil, il bazında hafta sonu sokağa çıkma yasakları uygulanacak.
  

   YASAKLAR ÜLDE DEĞİL İLLER BAZINDA OLACAK


   Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vaka sayısının en fazla arttığı illeri açıkladı. Buna göre Orta ve Güneydoğu Anadolu en fazla artışın olduğu yerler. En fazla artış olan il ise Ankara ols ada bu iller arasında Kayseri’de yer aldı. Koronavirüs salgınında ilk dalga yeniden pik yaparken, vaka artışını durdurmak için yeni yasaklar gündemde.  Yaz tatilinin bitmesiyle büyük kentlerde ‘alarm’ haline geçilirken kış önlemleri de gündemde. Ancak bu dönem hayatı durdurmak yerine hareketliliği yavaşlatacak kararlar alınacak. Bundan sonra tüm Türkiye'yi kapsayan yasaklar olmayacak, il bazında hafta sonu sokağa çıkma yasakları uygulanacak.    Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da artış var, dikkatlerimiz bu iki bölgede. Ege’de artış yok. İzmir’de kısmi bir artış var ama durum kontrol altında. Konya, Kayseri, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Batman, Van, Ağrı da artış yaşanan illerimiz arasında. İkinci dalga için yeni yasaklar geliyor Sonbahar ve kış aylarında uygulanması planlanan Koronavirüs tedbirleri şöyle: Bundan sonra blok yasaklar uygulanmayacak. Bölgesel yasaklar ve kararlar devam edecek. Nerede sorun varsa orası izole edilecek. İşyerleri ve dükkânlar kapatılmayacak. İllerdeki duruma göre hafta sonu sokağa çıkma yasakları ilan edilebilecek. Hareketliliği yavaşlatacak kararlar alınacak. Bu konuda 65 yaş üstü ve üniversite öğrencilerine yönelik kararlar etkili olacak. 65 yaş üstü gruplar için belli alanlara girememe yasağı devam edebilecek. Onların bineceği otobüs, gideceği parkın ayrı olması gibi yaklaşımlar sergilenebilecek. Dışarıdaki hareketliliği gruplara ayırma planlaması yapılacak. Ara kesmeler uygulanarak virüsün birinden diğerine atlamasının önlemi alınacak.  En önemli karar, okullar konusunda olacak. Toplantılarda ilköğretimin açık olması, kronik rahatsızlığı olan çocukların evde eğitim görmesi, üst sınıflarda sadece 8 ve 12. sınıfların okula gitmesine sıcak bakılıyor. Üniversitelerin açılması ise planlar arasında değil.
    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce Ankara İl Sağlık Müdürü Mehmet Güldüm, Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ve İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop ile İl Değerlendirme Toplantısı yapmış ve artışın nedenlerini sorgulamıştı. Bakan Koca, toplantılara ilişkin yaptığı açıklamada, “6 ilimizin sağlık müdürleriyle ayrı ayrı toplantı yaptık. Yeni tedbirleri, sahadaki ihtiyaçları ele aldık. Hasta ve temaslı tespitinde hızlı hareket edilmesi, tedavilere süratle başlanması talimatını verdik” demişti.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.