ERÜ'de Covid-19 Hastalığı Virüsünün Tüm Gen Haritası Çıkarıldı

ERÜ'de Covid-19 Hastalığı Virüsünün Tüm Gen Haritası Çıkarıldı
14 Nisan 2020 Salı 14:25

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, koronavirüs aşısı için çalışma yapan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibinin virüsün gen haritasını çıkardığı açıkladı. Rektör Çalış'ın bu açıklamasının ardından üniversite yazılı bir açıklama yaparak, kamuoyuna bilgilendirme yaptı.

ERÜ'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde (ERAGEM) izole edilen SARS-CoV-2 virüsünün tam büyüklükteki ( 30 kilobaz) genomu yeni nesil dizileme sistemiyle (Illumina NextSeq 550) dizilenerek gen haritası elde edilmiştir. İzole edilen virüsün tüm gen dizilimi dünyadaki SARS-CoV-2 virüsü gen dizilimlerinin paylaşıldığı GISAID platformunda EPI_ISL_424366 kodu ile yayınlamıştır. Ayrıca, gen veri bankası olan GenBank’a elde edilen tüm virüs genomu 2333526 numarasıyla da kayıt edilmiştir.

Yapılan soy ağacı analizleri sonucunda, Kayseri Şehir Hastanesinde yatan bir hastadan izole edilen virüsün genetik olarak Avustralya, Kanada, İngiltere ve Kuveyt’den bildirilen virüs suşlarına yakın olduğu ortaya çıkarılmıştır. Çin’de ilk olarak izole edilen Wuhan suşuyla karşılaştırıldığında ise toplam 6 mutasyon belirlenmiştir. Ayrıca, ERAGEM’de yapılan çalışmalar kapsamında izole edilen virüsün gen diziliminde GISAID platformunda 13 Nisan 2020 tarihi itibariyle yayınlanan 3592 adet SARS-CoV-2 virüsü gen dizilimlerinde bulunmayan bir mutasyon tespit edilmiştir. Aynı mutasyonun Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı tarafından GISAID platformunda paylaşılan gen diziliminde de mevcut olduğu görülmüştür. GISAID platformunda yayınlanan diğer ülkelere ait gen dizilimlerinde bulunmayan bu mutasyonun ülkemizde dolaşımda olan SARS-CoV-2 virüsüne özgü olup olmadığının ortaya konulması için daha fazla gen dizilimlerinin taranmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Bütün dünyayı etkileyen bu pandemide ülkemizde dolaşımda olan virüsün izole edilmesi ve gen haritasının çıkarılması aşı çalışmalarının başlatılabilmesi ve ileri çalışmaların yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Bu süreçlerin kısa zaman içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanması ile aşı geliştirme çalışmalarına başlamak için hazır hale gelinmiştir.

Erciyes Üniversitesi ERAGEM Müdürü Prof.Dr.Aykut ÖZDARENDELİ yaptığı değerlendirmede, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan proje daveti üzerine COVID-19’a karşı aşı geliştirilmesiyle ilgili çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını, davet kapsamında proje önerilerini hazırlayarak 3 Nisan 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığına bağlı TUSEB’e sunduklarını ifade ederek, değerlendirme aşamasında bulunan proje önerilerinin desteklenmesi durumunda COVID-19’a karşı aşı geliştirme çalışmalarına ivedi olarak başlayacaklarını belirtmiştir.
Aşı geliştirme çalışmaları için kritik öneme sahip olan bu aşamayı da başarılı bir şekilde tamamlamış olmalarından dolayı başta Prof.Dr.Aykut ÖZDARENDELİ ve ekibini tebrik ediyoruz. Rektörlük olarak bugüne kadar olduğu gibi bunda sonra da araştırmacılarımıza her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz."
 

Haber: Samed Aydın SUN


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.