(ÖZEL)- Gülsoy: Pandemi Kayseri'yi durdurmadı

(ÖZEL)- Gülsoy: Pandemi Kayseri'yi durdurmadı
12 Haziran 2020 Cuma 02:07

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy pandemi süreci ile alakalı gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart'tan 21 Mayıs'a tarihine kadar Kayseri Ticaret Odası’na üye olan firmalar, 4 bin 569onaylı dış ticaret belgesi, 6 bin 398 Faaliyet Belgesi, 500 Ticaret Sicil Gazetesi Sureti, 48 iş makinası tescili ve 65 kapasite raporu için müracaatta bulundu. KTO Başkanı Gülsoy,  "Kayseri’deki işletmelerimiz pandemi korkusuna teslim olmadı, onunla mücadele etmeyi tercih etti. Normalleşme süreciyle birlikte işletmelerimiz bu süreçte işlerini sarıldıklarını ve yatırımlarını sürdüklerini gösteriyor" dedi.

Kayserili şirketler, Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının görüldüğü 11 Mart'tan 21 Mayıs'a kadar 4 bin 569 dış ticaret belgesi, 6 bin 398 Faaliyet Belgesi, 500 Ticaret Sicil Gazetesi Sureti ve 48 iş makinası tescili için Kayseri Ticaret Odası'na (KTO) müracaat etti. Pandemi süresince Kayserili firmalar "ticari belge" başvurularına Kovid-19 molası vermedi.

İlk Kovid-19 vakasının görülmesinin ardından KTO'nun üyelerine yaptığı "online mesafede" kalma çağrısı da önemli bir karşılık buldu. Hükümetin iş dünyasına yönelik tedbirlerinin de duyurulduğu kayserito.org.tr'yi Kovid-19 sürecinde 75 bin 663 kişi ziyaret etti.

Firmaların, 11 Mart-21 Mayıs tarihlerinde internet üzerinden aldığı faaliyet belgesi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı.

KTO üyelerinin finansman ihtiyaçlarına katkı sağlamak için çıkartılan Nefes Kredisi için hizmet binasında 1020, online olarak 421 faaliyet belgesi verildi.

Üretim yapan işletmelerin söz konusu dönemde talep ettiği Kapasite Raporu sayısı ise 65 olurken, aynı dönemde 279  yeni şirket ve ticari işletmenin kuruluşu yapıldı. Yabancı ortaklı kurulan 2 yeni şirket ise 150 bin lira sermaye taahhüt etti.

"KİMİ SEKTÖRLER AZ, KİMİ SEKTÖRLER İSE SALGINDAN ÇOK ETKİLENDİ"

KTO Başkanı Ömer Gülsoy, " Kovid 19 denilen virüs, tüm dünyada insanların ve işletmelerin hayatını olumsuz olarak etkiledi. Üzerinde yaşadığımız yer küre, çok savaşlar, salgınlar gördü. Ancak, bu kadar hızlı yayılanı ve tüm dünyayı kısa sürede etkileyen bir olumsuzlukla ilk kez karşılaştık. Mart ayının ortalarında başlayan kısıtlama ve ekonomik daralmaya bağlı olarak ta sıkıntılar yaşadık. Kimi sektörleriz az, kimi sektörlerimiz ise bu salgından çok etkilendi.  Genel olarak Türk iş dünyası pandemi korkusuna teslim olmadı, onunla mücadele etmeyi tercih etti. İlk rakamlar, eğer rehavete kapılmazsak, iyi bir çıkış yapacak gücü topladığımızı gösteriyor." dedi.

Gülsoy, “Koronavirüs salgını üyelerimizin faaliyetlerine ciddi manada kısıtlayıcı bir etkisi oldu. Buna rağmen, Kayseri Ticaret Odası olarak salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren bizde önlemlerimizi ve tedbirlerimizi aldık. Birçok hizmeti internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde alan üyelerimize bu salgın süresince kesintisiz hizmet verdik. Belgelendirme hizmetlerimiz pandemi süresince yoğun bir şekilde çalıştı. Firmaların belgelendirme müracaatlarındaki yoğunluk, işletmelerin Kovid-19 esnasında da bir takım öncü faaliyet içinde olduklarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Başkan Gülsoy, faaliyetlerin devam etmesinde ve üretimin çarklarının tamamen durmaması yönündeki hükümetin ve yaptıkları çağrının da etkili olduğunu belirterek, “Ekonomi zincirimizin hassas halkalarının kopmaması için üretime devam etmeliyiz. Rakamların bize söylediği Covid-19’un esiri olmadan hayata dönmemiz gerektiğidir.” dedi.

“ÜYEMİZDEN GELENİ YİNE ÜYEMİZE HARCIYORUZ”

Pandemide iş dünyasının görüşlerini, sıkıntılarını ve çözüm önerilerini Bakanlıklar, Valilik ve TOBB ile görüştüklerini, anında çözüm üretilmesini sağladıklarını belirten KTO Başkanı Gülsoy, “Oda olarak üyemizden geleni yine üyemizin finansman ihtiyacı için harcamaya devam ettik.  Nefes Kredisinde yaklaşık 500 üyemize 30 milyon TL kredi kullanımı sağladık. İşe Devam Cansuyu kredisinde 900 üyemiz 550 milyon, Küçük işletmelerimiz için Cansuyu Kredisinde ise782 üyemiz 19,5 milyon TLkredi kullanmıştır. “ ifadelerini kullandı.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.