Hem covid 19 hem de Ramazan ile düşünce 'kan bağışı' çağrısı yapıldı

Hem covid 19 hem de Ramazan ile düşünce 'kan bağışı' çağrısı yapıldı
01 Mayıs 2020 Cuma 13:32

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde Ramazan Ayı’nın girmesi ve pandemi salgını nedeniyle kan bağışı durma noktasına geldi. Hastaneler Başhekimliğinden yapılan açıklamada;

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Kan Merkezinde, gerçekleştirilen bilgilendirmeye; Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Cevat Yazıcı ve Prof. Dr. Musa Karakükçü, Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Kan Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Ekrem Ünal ve Kan Merkezi Sorumlusu Biyolog Mehmet Yay katıldı.  

Hastanelerimizde Pandemi Kapsamında Gerekli Tedbirleri Aldık

Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, Pandemi kapsamında ERÜ Hastanelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.  “Ülkemizde 11 Mart’ta ilk görülen vaka ile Tıp Fakültemiz Hastanelerinde gerekli çalışmaları başlattık ve ilk olarak 18 Mart 2020 tarihi itibariyle hasta kabulüne başladık. Rektörlüğümüz bünyesinde oluşturulan KOVKOM Pandemi Kurulunda aşağıda sayacağım önlemler kararlaştırıldı ve uygulamaya geçildi. Çocuk ve Erişkin Acil Solunum Yolu Enfeksiyon Hastalıkları Poliklinikleri ve Kliniklerini oluşturduk. Bu bölümde dönüşümlü olarak görev yapacak hekim ve diğer sağlık personellerini görevlendirdik. Polikliniklerdeki kalabalığı azaltmak amacıyla acil ve randevulu hastalar dışında hasta kabulünü durdurduk. Hasta ziyaretlerine kısıtlama getirdik. Günlük Pandemi Kurulunu toplayarak gerekli önlemleri aldık. Gerekli tıbbi malzeme ve kişisel koruyucu malzemelerimizi gözden geçirdik. Covid-19 şüphesiyle gelecek olan hastalar için gerekli enfeksiyon önlemlerini aldık. Sağlık çalışanlarımızın izole olabilmeler için ücretsiz konaklama ve yemek temini sağladık. Yoğun bakım ziyaretlerini iptal ettik, hasta bilgilendirmelerini telefonla yapmaya başladık. Covid-19’la mücadele kapsamında, hastanelerimize hayırsever kişi ve firmalar tarafından, entübasyon kabini, numune alma dolabı, televizyon, mini buzdolabı, çamaşır ve kurutma makinası, koruyucu ekipman olarak siperlikli maske, gözlük ve tulum ile sağlık çalışanlarımıza yönelik yiyecek ve içecek katkısı sağlanmıştır. Bu süreçte katkı sağlayan kişi ve firmalara teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.  

Başhekim Güney, “Kayseri valimiz ve İl sağlık müdürümüzle koordineli bir şekilde süreci işletiyoruz. Tüm Hastane personelimize (hekim, hemşire, eczacı, teknisyen, hastane hizmetlisi, sekreter güvenlik ve temizlik personeli) bu zor süreçte özverili çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.  

Ramazan Dolayısıyla Kan Bağışı Düştü

Hastaneler Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Musa Karakükçü’de,  “Kan Merkezi hastane ile farklı bir yerde ve kan bankasındaki deneyimli insanlar kan verirken sosyal mesafe ve hijyen kuralına uyuyor. Dolayısıyla buradan virüs bulaşır, hastalık kaparız diye düşünmek çok doğru değil. Koronavirüs kan yoluyla bulaşmıyor. Korona’lı bir hastadan alınan kan dahi olsa virüs bulaşmıyor. Dolayısıyla kan verdiğimizde bağışıklığınızda bir azalma veya sizi güçsüz kılma gibi bir durum da olmuyor. Kan vermek riskinizi artırmıyor” diye konuştu.  

Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Musa Karakükçü, “Ramazan ayı malum halkımızın ibadetini gerçekleştirdiği, orucunu tuttuğu günler. Zaten ramazan ayı ile birlikte istatistiklerimize baktığımızda ortalama aylık kan bağış sayılarımızda yüzde 50’ lik düşüş oluyor. Tabi haklı olarak vatandaşlarımız ibadetlerini yapıyor, oruç tutarken bir de kan verirsem, kendimi halsiz ve kötü hissederim diyorlar. Bu konuda biz kararı tamamen bağışçılarımıza bırakıyoruz. Eğer kişi kendisini daha iyi hissediyor ya da daha önce bunu tecrübe ettiyse ramazan ayında da rahatlıkla kanlarını verebilirler. Ayrıca Diyanet ve Müftülükten alınan bilgiler doğrultusunda kan bağışının orucu bozmadığını biliyoruz. Gerekli durumlarda zaten iftardan sonra da bağış yapılabilir. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaç.  Hastanede her gün çeşitli nedenlerle kan ve kan ürünleri kullanılıyor, ayrıca bazı hastaların hayatta kalabilmek için devamlı kan almaları gerekiyor. Bu kan ihtiyacını siz değerli bağışçılarımızdan toplamak ve hastalara götürmek zorundayız. Korona salgını veya ramazan ayında hastanelerde kan ihtiyacı azalmıyor, kazalar azalmıyor, talasemi, lösemili yavrularımızın kan ihtiyaçları azalmıyor.  Bu konuda duyarlılık oluşması için biz bu basın açıklamasını düzenledik. Şu an stoklarımız az da olsa var, ama bu şekilde devam ederse ciddi bir kan sıkıntısıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle halkımızı kan bağışına davet ediyoruz”  ifadelerini kullandı. (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.