Gündem bilgilendirme raporu

Gündem bilgilendirme raporu
16 Nisan 2020 Perşembe 21:24

Bölgede ve Dünyada öne Çıkanlar v/ Kovid-19

  • 15 Nisan 2020 saat 20.00 itibariyle, dünya genelinde Covid-19 kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 130,802, toplam vaka sayısı 2,035,737 ve iyileşenlerin sayısı ise 503,386 şeklindedir.
  • ABD'de virüsün bulaştığı kişi sayısı son 24 saatte 27 bin 48 artarak 609 bin 685'e, can kaybı 2 bin 410 artarak 26 bin 59'a ulaştı.
  • İtalya'da Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 578 artarak 21 bin 645'e yükseldi.
  • İngiltere Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybı

12 bin 107'den 12 bin 868'e çıkarken, vaka sayısı da 4 bin 605 artarak 98 bin 476 oldu. Son 24 saatte 11 bin 170 kişiye daha test yapıldı. Test yapılan toplam kişi sayısı da 313 bin 769'a yükseldi.

  • Belçika'da Kovid-19 salgınında vaka sayısı son 24 saatte 2 bin 454 artarak 33 bin 573'e ulaştı. 283 kişinin de hayatını kaybetmesiyle salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 440'a yükseldi. Diğer taraftan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybeden Türk asıllı vatandaşların sayısı 31'e yükseldi.
  • Hollanda Ulusal Kamusal Sağlık ve Çevre Enstitüsü (RIVM) son 24 saatte Hollanda'da 734 yeni vakanın tespit edilerek toplamda 28.153 vaka olduğunu bildirdi. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 189 artarak toplam 3.134'e ulaştı. Şu ana kadar hastaneye yatırılan hasta sayısı 188 artarak 9.127 'ye ulaştı ve yoğun bakımdaki hasta sayısı da 1248'e geriledi. Bunun yanında Hollanda'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında 54 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi.
  • İran devlet televizyonuna göre, Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 94 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece toplam ölü sayısının 4 bin 777 'ye çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1512 artarak 76 bin 389'a ulaştığı bilgisini verdi. Koronavirüse yakalanan hastalardan 3 bin 643'ünün durumunun ağır olduğunu kaydeden Cihanpur, 49 bin 933 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.
  • Rusya'nın başkenti Moskova'da, Kovid-19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasında "izin uygulaması", metro istasyonları ve şehir girişlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.
  • Belarus Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 447 kişide daha virüsün tespit edilmesiyle vaka sayısı 3 bin 728'e yükseldi, ölü sayısı 3 artarak 36 oldu. Bugüne kadar ülkede 76 bin 198 test yapıldı.

  • Moldova Sağlık, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, vaka sayısının 115 artarak 2 bin 49'a, ölü sayısının 3 artarak 44'e yükseldiği kaydedildi.
  • Kazakistan'da 91 kişide daha virüse rastlanmasıyla vaka sayısı 1290'a ulaştı. İyileşenlerin sayısı 37 artarak 240'a çıktı, 1 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 16 oldu.
  • Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Kovid-19 Karargahından yapılan açıklamada, 56 kişide daha virüse rastlanmasıyla vaka sayının 1253'e, iyileşenlerin sayısının 53 artarak 404'e ulaştığı kaydedildi. Bugüne kadar 13 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede 836 hastanın tedavisi sürüyor.
  • Özbekistan Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 61 kişide daha virüsün tespit edilmesiyle vaka sayısı 1275'e, iyileşenlerin sayısı 8 artarak 107 'ye çıktı. Salgın nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiği Özbekistan'da 82 bin kişi karantinada tutuluyor.
  • Almanya'da Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesi kapsamında 20 Nisan'da mağazalar, 4 Mayıs'ta da okullar ve berberler kademeli olarak açılacak.
  • Yol bisikletinin en prestijli yarışı kabul edilen Fransa Bisiklet Turu'nun, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 29 Ağustos-20 Eylül tarihlerine ertelendiği açıklandı.

v/ Türkiye

  • 15 Nisan 2020 itibariyle Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 4.281 pozitif vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 69.392'ye ulaştı. Bugün yapılan test sayısı 34.090 olarak gerçekleşirken, toplam test sayısı 477.716'ya ulaştı. Bugün vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 115 olurken, toplam vefat sayısı 1.518 oldu. İyileşen vatandaşlarımızın sayısı son 24 saatte 875 olurken, toplam iyileşen sayısı 5.674'e ulaştı.
  • İletişim Başkanlığının Brookings Doha Enstitü ile ortak düzenlediği video-konferans yoluyla gerçekleştirilen "Kovid-19 Sonrası Küresel Düzen” adlı programda, ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, Brookings Doha Direktörü Doç. Dr. Tarik Yousef ve Brookings Doha Araştırma Direktörü Dr. Nader Kabbani değerlendirmelerde bulundu. Moderatörlüğünü Kılıç Buğra Kanat'ın yaptığı konferansta, Kovid-19 sonrası küresel düzende muhtemel değişimler ele alındı.
  • Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemler içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
  • Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede kullanılmak üzere Pakistan'a 63 binin üzerinde maske, koruyucu ekipman ve temizlik ürünü yardımında bulundu.
  • Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahibi 2 bin aileye sağlık paketi ve dezenfektan dağıttı.

4

  • Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçi Ayşe Hilal Sayan Koytak, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Kuveyt'e 10 milyon maskenin tedarik edildiğini belirtti.

v/ Suriye, Ortadoğu ve Güvenli Bölge

• Türkiye -Rusya Federasyonu mutabakatı çerçevesinde; İdlib'deki M4 karayolunda, kara ve hava unsurlarının katılımıyla 4'üncü Türk-Rus birleşik kara devriyesi icra edilmiştir.

v/ Terörle Mücadele

  • Şırnak/Silopi'de İl Jandarma Komutanlığınca tespit edilen 2 PKK'lı terörist, Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın düzenlediği hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.
  • Hakurk'ta devam eden arama-tarama faaliyetlerinde terör örgütü PKK'ya ait sığınak ve mağaralarda; 3 kutu 12.7 mm uçaksavar, ve 3 adet RPG-7 mühimmatı, EYP malzemeleri, çok sayıda örgütsel doküman ve yaşam malzemeleri ele geçirilerek imha edildi.
  • Irak kuzeyi Kandil'de keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 4 PKK'lı terörist düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.
  • İç Güvenlik Operasyonları kapsamında; Diyarbakır Lice kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda Jandarma Komando ve JÖH Timleri tarafından 2 terörist, etkisiz hale getirildi.
  • İç Güvenlik Operasyonları kapsamında; Şırnak kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda 2 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi.
  • Van'ın Başkale ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda tespit edilen sığınakta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

2. Ulusal Makamlardan Resmî Açıklamalar

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop:
  • "Tarih; geçmişten ders almak, geleceği inşa etmek, şimdiyi anlamak için bir hazinedir. Bu vesileyle tarihimize ışık tutan Türk Tarih Kurumu'nun 89. kuruluş yıl dönümünü kutluyor; değerli hocalarımıza ve personelimize çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum.”
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:
  • "Vaka sayısındaki artış hızı, yoğun bakım ve solunum desteği ihtiyacı olan hastaların sayısındaki artış hızı sabit kalma eğiliminde. 875'i son 24 saatte olmak üzere 5.674 hastamız taburcu edildi. İki gücümüz var: Tedbir, tedavi. Gücümüzü kullanalım.”
  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan:
  • "Sorunları beraber tespit edip, çözümlerini beraber oluşturup, devletimizin imkanlarını sonuna kadar kullanarak neler yapabiliriz, bunları beraber değerlendirme gayreti içerisindeyiz. Aramıza sosyal mesafe girdi ama bence iletişimimiz her zamankinden güçlü. İhracatçı sektörlerimizle gerek TİM Başkanımız gerek Bakan Yardımcılarımız gerekse İhracat Genel Müdürlüğümüz üzerinden sürekli irtibat halindeyiz. Bugünleri nasıl aşarız, neler yapabiliriz bunların değerlendirmesini yapıyoruz.”
  • "İhracatta 2019 yılını yüzde 2,2 artış ile kapattıklarını, dünyada ihracat artışında 7. sıraya yükseldiklerini, 2020 yılına da güzel başladıklarını hatırlatan Pekcan, "Ocak-şubat ayında da yüzde 4'ün üzerinde artışımız vardı ancak tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle mart ayında ihracatımız yüzde 17,8 geriledi. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen böyle bir dönemde 13.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek de büyük başarı. Bunu gerçekleştiren ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz.”
  • "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı tedbir paketleri var. Bunların dışında Hazine ve Maliye Bakanlığımızla istişare halinde her bir pakette yeni düzenlemeler yapıldı, yapılmaya devam ediyor.”

O "İnşallah bu pandemi geçecek ve pandemiden sonraki sürece çok iyi hazırlanmalıyız. Bu süreçte daha önce yapmak isteyip de gerçekleştiremediğimiz altyapımızı hazırlayabiliriz, lojistik merkezleriyle ilgili çalışmalarımızı tamamlamamız lazım. Türk Ticaret Merkezleri ile ilgili bunun dışında sektörel anlamda desteklerle ilgili yapmamız gereken çalışmalar var. Bunun yanı sıra İhracat Genel Müdürlüğümüzün sanal fuarlarla ilgili bir çalışması var. Sanal fuarlar, B2B toplantılar ve sanal ticaret heyetleriyle ihracatçılarımıza yeni fırsatlar yeni imkanlar sağlayabiliriz. Belki fabrikalarınızın da sanal ortamda ziyaret imkanıyla tanıtımını sağlayacağız. Türkiye Tanıtım Grubunu (TTG) da aktifleştirebiliriz. Bunların bir kısmını şimdi yapabileceğimiz gibi bir kısmını da pandemi süreci geçer geçmez atacağımız adımlar diye sınıflandırmalıyız.”

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:
  • "Çiftçilerimize destek olmak amacıyla atıl durumdaki hazine arazilerimizin çiftçilerimize ecrimisil bedeli üzerinden tahsisini gerçekleştirdik. Biliyorsunuz daha önce ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden yapmış olduğumuz kiralamalarda nisan, mayıs ve haziran ayı taksitlerini ötelemiş olduk. Yine tarıma destek olmak amacıyla da Tarım ve Orman Bakanlığımız ile çiftçilerimize hazine taşınmazlarının bedelsiz bir şekilde kiraya verilmesi, tahsisi süreci üzerinden üretimi arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
  • "Bu hem vatandaşlarımızın sağlığı hem de şehirlerimiz adına önemli. Bu çöplerin 72 saat bekletilmesi ve bekletildikten sonra bertarafı önem arz ediyor. Yine sağlık kuruluşlarımızdaki atıkların da tıbbi atık çerçevesinde değerlendirilmesi hususunda genelgemiz oldu. Ayrıca, gemilerden alınan çöplerin toplanmasında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili denize kıyısı olan 28 ilimize genelgemizi gönderdik. Atık su arıtma tesislerine yönelik ilave tedbirlerimiz vardı, bu tedbirleri de yine illerimize gönderdik.”

O "Bu görüşmelere il müdürlerimiz de dahil oluyor. İllerimizde virüsle alakalı sıkıntı, problem ya da virüse karşı alınan tedbirler neyse bu tedbirleri hep birlikte istişare ediyoruz. Bunun dışında ilimizdeki projeleri detaylı bir şekilde, sanki şehrimize gitmiş gibi görüşmek suretiyle hem ilerleme sathalarmı görüp hem de projede bu süreçte sıkıntı varsa ona müdahil olabilmek adına tedbirlerimizi alıyoruz. Yerel yönetimlerimize hem bundan önceki işlerle ilgili desteklerimizi hem de bundan sonraki sürece ilişkin desteklerimizi vermeye gayret gösteriyoruz.”

o "Bu salgını bertaraf etmek için aldığımız tüm kararların uygulaması, bu noktada çok büyük önem arz ediyor. Özellikle yerel yönetimlerimizle koordinasyon ve iletişim halinde olmanız, bu sürecin daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi ve yürütülmesi açısından da yine önem arz etmektedir.”

O "Çevreye ve doğaya ilişkin adımlarımızı hesap ederek atmak zorundayız. Projelerimizi yaparken acaba çevreye, doğaya bir zarar verir mi diye düşünmek durumundasınız. Türkiye genelinde Bakanlığımıza bağlı 500'e yakın şantiyemiz var. Hepsine buradan hakim olmamız söz konusu değil. Sizler illerinizde yapılan projeleri takip etmek, bizim gözümüzden onlara bakmak durumundasınız. Bir hata varsa bizim adımıza müdahale etmek durumundasınız. Sizin göreviniz çevreye ve doğaya, vatandaşımızın hayatına ilişkin tüm adımları atarken bunları hesap etmektir.”

  • &qut;Her ilde bir millet bahçesi yapıyoruz. İnşallah bu süreç tamamlandığında pek çok millet bahçesinin açılışını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Evinde kalarak sürece destek veren vatandaşlarımız yaz geldiğinde adeta bunun acısını millet bahçelerinde çıkarsın. Bu süreçte en çok çocuklarımız ve ihtiyarlarımız evde kaldılar. İnşallah dedelerimiz, ninelerimiz torunlarıyla millet bahçelerinde gönüllerince vakit geçirecekler.”
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşğlu:
  • &qut;Bugüne kadar, yurtdışında geçici süreliğine bulunan ve dönmek isteyen;70 ülkeden 25 bin vatandaşımızı ülkemize getirerek karantina altına aldık.”
  • &qut;Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla, geçici süreliğine yurt dışında bulunan ve dönmek için başvuran vatandaşlarımızı karantina koşullarını hazırlayarak inşallah en kısa sürede ülkemize getireceğiz.”
  • &qut;Ezidi halkının yeni yılını en samimi duygularımla kutluyorum. Bu yılın tüm Ezidilere barış ve hakettikleri güven ile huzur ortamını sağlamasını, bu zor günleri hep beraber sağlıkla atlatmamızı diliyorum.”
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez:
  • &qut;İnşallah yarından itibaren de BOREL'i farklı satış noktalarında vatandaşlarımızla buluşturacağız. Bütün dünyada kişisel hijyen ürünlerinde ciddi bir sıkıntı yaşanmasına rağmen, bizler kendi kaynaklarımızı koordine ederek vatandaşlarımızın talebini ivedilikle karşıladık."
  • &qut;BOREL'in içeriğinde bulunan bor, etil alkol, gliserin, aloe vera, çay ağacı yağı ve lavanta elleri nemlendiriyor ve dermatolojik problemlere neden olmuyor. Borun anti-bakteriyel özelliği eldeki mikrop ve bakterilerle mücadele ederken eldeki yaraların da daha çabuk iyileşmesine katkı sağlıyor.”

0 "Kovid-19 ile mücadele kapsamında, uzun zamandır BOREN tarafından Ar-Ge çalışmaları yürütülen bor katkılı el dezenfektanının laboratuvar süreçlerini hızla tamamlayarak seri üretime hazır hale getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımıza da konuyu video konferansla yaptığımız toplantıda ilettik. Kendilerinin talimatlarıyla ekibimiz gece gündüz yoğun bir gayret gösterdi ve kısa sürede seri üretim sathasına geçtik. İnşallah yarından itibaren de BOREL'i farklı satış noktalarında vatandaşlarımızla buluşturacağız. Bütün dünyada kişisel hijyen ürünlerinde ciddi bir sıkıntı yaşanmasına rağmen bizler kendi kaynaklarımızı koordine ederek vatandaşlarımızın talebini ivedilikle karşıladık.”

  • &qut;1 litre ve 5 litrelik üretimler için arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah oradaki süreci de en kısa sürede tamamlayacağız. Eti Maden, Türkiye'nin ilk bor katkılı temizlik ürünü BORON'dan önemli bir tecrübe edindi. Üretim aşamasından dağıtıma kadar önemli bir başarı yakalayan BORON, milletimizin teveccühüne mazhar oldu. BORON'un kalitesi BOREL'e de referans olacak. İnanıyorum ki milletimiz tıpkı BORON'a olduğu gibi BOREL'e de aynı ilgi ve alakayı gösterecek.”
  • &qut;Bizler için ailesinden, evinden, sevdiklerinden uzakta, bu mücadelenin en ön saflarında yer alan kahramanlarımızı unutmadığımızı göstermek istiyoruz. Biliyoruz onların bu fedakarlıklarını, onların hakkını ödemek çok zor. En azından bugünlerde özveriyle çalışan kahramanlarımıza minnet ve teşekkürlerimizi göstermek istiyoruz.”
  • &qut;İlk partiyi bu meşakkatli yükü omuzlayan, bizlere nefes olmak için varını yoğunu ortaya koyan sağlık çalışanlarımız için Sağlık Bakanlığımıza, ikincisini, kamu düzenini sağlayan güvenlik güçlerimiz için İçişleri Bakanlığımıza, üçüncüsünü 65 yaş ve üzeri risk grubundaki büyüklerimiz için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, dördüncü kamyonumuzu da enerjimiz hiç bitmesin diye sahada görev yapan mesai arkadaşlarımız için yola çıkaracağız. Bakanlık olarak enerji arzının kesintisiz sağlanması için sahadayız. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt başta olmak üzere üretimden dağıtıma kadar kesintisiz enerji için 7/24 sahada çalışan mesai arkadaşlarımızı da bu vesileyle bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.”
  • Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:
  • &qut;İçişleri Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde bu süreci yönetiyoruz. Tüm illerde valiliklerimiz, üretilen ürünlerin dağıtımına destek oluyor. Emniyet güçlerimiz bu süreçte fedakârca çalışıyorlar. Bakanlık olarak 81 ildeki 150 BİLSEM'de ürettiğimiz yüz koruyucu siperleri ücretsiz olarak Polis Haftası nedeniyle emniyet güçlerimize ulaştıracağız. Bu kapsamda 250 bin yüz koruyucu siper üretiliyor, hızla tüm illerimizde valiliklerimiz aracılığıyla gece gündüz nöbet tutan polislerimize iletilecek. Sürece katkı veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
  • İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

"Kamu vicdanının hassasiyetine uygun bir şekilde infaz kanunu çıkartılırken, kısa çalışma ücretiyle ilgili kanun teklifi de meclise sunularak Koronavirüs'ün hem ekonomik hem de sosyal etkileri azaltılmaya çalışılıyor. Hiçbir önlemi geciktirmeden hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

  • &qut;Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk günden beri sergilediği kararlı liderlik sayesinde Türkiye koronavirüs krizini örnek bir şekilde idare ediyor. Daha önce benzeri görülmemiş bu tehdit nedeniyle dünya büyük bir baskı altındayken Türkiye yıllardır sağlık sistemine yaptığı yatırımların karşılığını alıyor. Hükümetimiz, sağlık sistemini harekete geçirerek, sağlık çalışanlarına destek olarak, çok sayıda test gerçekleştirerek, tedavi ve aşı konusunda birçok Ar-Ge çalışması yürüterek ve koronavirüs tedavisinin tamamını ücretsiz bir hale getirerek vatandaşlarını korumaya devam ediyor.”

 "Yaptığımız insani yardımlarla dünyaya öncülük ediyoruz ve koronavirüs sürecinde de bu konumumuzu korumaya sürdürüyoruz.”

  • &qut;Bu zorlu zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi bir lidere sahip olduğumuz için gerçekten çok şanslıyız. Hükümetimizin bu krizi bu kadar sağlam ve başarılı bir şekilde yönetiyor olmasının ardında Cumhurbaşkanımızın kararlı liderliği yatıyor. Halkımız da Cumhurbaşkanımızın verdiği mesajlar sayesinde hükümetimizin talimatlarına uymaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliği sayesinde Türkiye bu krizden diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi bir şekilde çıkacaktır. Halkımızın cömertliği ve sağduyusu sayesinde bu zorluğun üstesinden gelmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel halk sağlığı uygulamaları konusunda da dünyaya öncülük etmeye devam edeceğiz."  içişleri Bakanlığı:
  • &qut;Kovid-19 salgını nedeniyle ülkede topyekun yürütülen mücadele kapsamında il ve ilçelerde mülki idare amirleri başkanlığındaki umumi hıfzıssıhha kurullarından, yerleşim yerlerine ilişkin karantina kararları alınıyor ve bu kararlar titizlikle hayata geçiriliyor.”
  • &qut;Bu kapsamda, bugün saat 15.00 itibarıyla 58 ildeki, 3 ilçenin tamamı, 2 ilçenin merkezi, 6 belde, 85 mahalle, 115 köy ve 16 mezra olmak üzere toplam nüfusu 251 bin 726 olan

227 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanıyor.”

     0     "Öte yandan, 14 ildeki 41 yerleşim yerinde uygulanan karantina kararı kaldırıldı.”

o "İç Güvenlik Operasyonları kapsamında; Diyarbakır Lice kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda Jandarma Komando ve JÖH Timleri tarafından 2 terörist, etkisiz hale getirildi. Bölgede operasyonlar devam etmektedir.”

O "İç Güvenlik Operasyonları kapsamında; Şırnak kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda 2 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi. Bölgede operasyonlar devam etmektedir.”

  • Millî Savunma Bakanlığı:
  • "Şırnak/Silopi'de İl Jandarma Komutanlığınca tespit edilen 2 PKK'lı terörist, Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın düzenlediği hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.”
  • "TR-RF mutabakatı çerçevesinde; İdlib'deki M4 karayolunda, kara ve hava unsurlarının katılımıyla 4'üncü Türk-Rus birleşik kara devriyesi icra edilmiştir.”
  • "Hakurk'ta devam eden arama-tarama faaliyetlerinde terör örgütü PKK'ya ait sığınak ve mağaralarda; 3 kutu 12.7 mm uçaksavar, ve 3 adet RPG-7 mühimmatı, EYP malzemeleri, çok sayıda örgütsel doküman ve yaşam malzemeleri ele geçirilerek imha edildi.”
  • "Irak kuzeyi Kandil'de keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 4 PKK'lı terörist düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek."

3. Uluslararası Resmî Açıklamalar

  • NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede Türkiye'nin müttefik ülkelere yaptığı yardımlardan övgüyle bahsetti. Stoltenberg, "Türkiye müttefiklere en çok yardım sağlayan ülkelerden biri. Türkiye'den İngiltere'ye tıbbi malzeme ve kişisel koruma eşyası götüren askeri uçak ilk kez NATO'nun tek sefer numarasını kullandı. Bu mekanizmayı Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) ile geliştirdik ve ilk kez denendi.” ifadelerini kullandı. NATO'ya henüz iki hafta önce üye olan Kuzey Makedonya'ya da yardım ulaştırıldığını kaydeden Stoltenberg, ittifaka üyelik tarihinin bu anlamda önemli olmadığını vurguladı. Stoltenberg, şu değerlendirmede bulundu: "Bir ülkenin 1949'dan beri NATO üyesi olup olmadığı ya da iki haftadır olup olmadığı hiç fark etmez. Kuzey Makedonya, Türkiye, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Norveç, ve ABD'den yardım aldı. Bu elbette Kuzey Makedonya için değil, aynı zamanda tüm ittifak için de iyi. Virüs sınırlara bakmıyor. Bu yüzden, bu tehdide karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.”
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, "Anavatan Türkiye her zaman olduğu gibi yine yanımızda olmuştur. Kovid-19'un başladığı gün hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem de Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ile görüştüm. Onlardan destek istedim. Türkiye'den heyetler geldi. Malzeme temini ve sağlık açısından yapılan değerlendirmelerle ilgili görüşmelerimiz devam etmektedir. Türkiye bu büyük sıkıntıyı aşarken, KKTC'ye yardımını da her zaman olduğu gibi devam ettirmiştir. Bütün duamız Türk halkıyla.” Açıklamasında bulundu. Ayrıca Başbakan Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetine desteklerinden dolayı da teşekkürlerini yineledi. Tatar, bazı kesimlerin ortaya attığı "bu süreçte Türkiye'nin KKTC'ye hiç yardım etmediği” yönündeki iddiaların söz konusu olmadığına vurgu yaptı.
  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva, Facebook hesabından Azerbaycan bayrağının renkleriyle aydınlatılan Atakule'nin fotoğrafıyla paylaştığı mesajında, "Kardeşimiz Türkiye'ye derin şükranlarımı sunuyorum. Ülkelerimiz her zaman hem mutlu hem de zor günlerde birbirinin yanındadır. Bizim birliğimiz, bizim gücümüz bundadır. Halklarımıza sağlık, ülkelerimize barış ve refah diliyorum. Yüce Tanrı dünyamızı korusun!” ifadelerini kullandı.
  • Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maaş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) sağladıkları fonu durdurma kararını eleştirerek, yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınıyla mücadelede en iyi yatırımın DSÖ'yü güçlendirmek olduğunu söyledi. Maaş, Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, virüsün sınır tanımadığını, karşılıklı suçlamaların da yararlı olmadığını belirtti. Kovid-19'a karşı uluslararası arenada birlikte çalışmak gerektiğini vurgulayan Heiko Maaş, "Pandemi ile mücadelede en iyi yatırımlardan biri, testlerin ve aşıların geliştirmesi ve dağıtılması için Birleşmiş Milletleri, özellikle de yetersiz finansmanı olan DSÖ'yü güçlendirmektir.” ifadesini kullandı.
  • Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) sağladığı fonu durdurmasına ilişkin, "Çin, ABD'nin DSÖ'ye finansal yardımları durdurmasını ilan etmesinden ciddi endişe duyuyor.” değerlendirmesinde bulundu. DSÖ'nün küresel sağlığın korunması alanında yeri doldurulamaz bir görev üstlendiğinin altını çizen Sözcü Cao, DSÖ'nün yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ortaya çıkışından bu yana sorumluluğunu aktif şekilde yerine getirdiğini ve salgına karşı uluslararası iş birliğini teşvik etmede merkezi koordinasyon rolü oynadığını ifade etti. Cao, dünya genelinde salgının, çok çetin ve kritik bir seviyede olduğunu hatırlatarak, ABD'nin bu kararının DSÖ'nün kabiliyetini zayıflatacağını ve salgınla mücadelede uluslararası iş birliğine zarar vereceğini dile getirdi. Sözcü Cao, "ABD'yi sorumluluk ve görevlerini samimiyetle yerine getirmeye, DSÖ'nün uluslararası salgınla mücadele hareketinin liderliğini desteklemeye çağırıyoruz.” diye konuştu.
  • Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, ABD'de siyasetçilerin "daima suçlayacak birilerini bulduğunu” savundu. ABD'nin Çin ve Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle suçladığını belirten Zaharova, "Hillary Clinton'un mağlubiyeti nedeniyle Rusya'yı, ABD'deki sağlık sistemindeki sorunlar için de bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçluyorlar. ABD için önemli olan kendi masumiyetlerini kanıtlamak için hayali kanıtlarla suçlu bulmaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da Washington'un dün aldığı kararın son derece endişe verici olduğuna işaret ederek, "Bu, ABD'li yetkililerin salgın nedeniyle dünyada olanlara karşı oldukça bencilce bir yaklaşımıdır. Uluslararası toplumun ana gündeminde olduğu bir dönemde bu organizasyona yapılan söz konusu darbe, kınanması ve eleştirilmesi gereken bir adımdır.” dedi.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi. ABD'nin, DSÖ için uzun süreli ve cömert bir dost olduğunu belirten Ghebreyesus, "Umuyoruz ki böyle de devam edecek. Trump'ın, DSÖ'ye sağladığı fonu durdurma kararını esefle karşılıyoruz.” dedi. Ghebreyesus, DSÖ'nün, ABD halkı ve hükümetinin desteğiyle dünyanın "en fakir” ve "en savunmasız” insanlarına sağlık hizmetleri sağladığını belirtti. DSÖ'nün sadece yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadele vermediğini vurgulayan Ghebreyesus, ayrıca çocuk felci, kızamık, sıtma, Ebola, HIV, tüberküloz, yetersiz beslenme, kanser, diyabet ve daha pek çok hastalık konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ghebreyesus, "DSÖ, ABD'nin fonlarının durdurulmasının çalışmalarımız üzerindeki etkisini gözden geçiriyor. Ortaklarımızla bütçemizde oluşacak açıkları kapatmak ve çalışmalarımızın kesintisiz devam etmesini sağlamak için ortaklarımızla birlikte çalışacağız.” diye konuştu. Dünyanın "ortak bir düşman” ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Ghebreyesus„ Kovid19'a karşı küresel dayanışma çağrısını yineledi.

4. Uluslararası Medya Yansımaları

İRAN

ISNA: Güvenlik Konseyini koronavirüs meselesinin ele alınmasında geciktiği için sert bir şekilde eleştiren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Konseyin yapısında bazı değişikliklerin yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Atlantik Konseyi tarafından Ankara ile Washington arasında video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya katılan Çavuşoğlu, "Güvenlik Konseyi koronavirüs meselesinin ele alınmasında çok geç kaldı.” dedi. Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Güvenlik Konseyi koronavirüs krizinin başlamasından dört ay sonra konuya ilişkin bir toplantı yaptı ve bu, akıl dışı ve utanç vericidir.”

Konuşmasının devamında Ankara'nın, Güvenlik Konseyi yapısında reform yapılması çağrısında bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğine vurgu yapan Türkiye Dışişleri Bakanı, koronavirüsü tüm dünyanın zayıf ve güçlü yönlerini gösteren küresel bir sınav olarak nitelendirdi. Konuşmasının bir diğer bölümünde, Orta Doğu bölgesindeki çatışmalar ve İdlib kentinin durumuna işaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı, "Uluslararası toplumun, İdlib ve tüm Suriye'de durumun kötüleşmesinden önce derhal harekete geçmesi gerekir.” dedi. Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Şimdi koronavirüsün ortaya çıkmasıyla Suriye, Libya ve dünyanın diğer bölgelerindeki çatışmalara çözüm yolu bulmak her zamankinden daha fazla gereklidir.”

BOSNA HERSEK

Faktor: Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Sırbistan'da yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında başlatılan maske ve dezenfektan üretim projesini destekledi. Hatice Kadınlar Derneği tarafından başlatılan proje kapsamında üretilen 20.000 maske, 250 sabun ve 250 dezenfektan Sancak'taki halka dağıtıldı. Dernek Başkanı Amila Liçina, yeni tip koronavirüsle mücadeleye yardımcı olmak istediklerini söyledi. Liçina, "TİKA'nın desteğiyle maske ve dezenfektanlar üretmeye başladık. Türk halkına ve TİKA'ya destekleri ve yardımları için teşekkür ediyoruz.” dedi. Dernek üyeleri, TİKA tarafından bağışlanan dikiş makinelerini kullanarak maske üretmeye başladı ve Ajans ayrıca sabun ve dezenfektan üretimi için materyal bağışladı.

DEĞERLENDİRME

Türkiye koronavirüsle mücadelede yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ihtiyaçları konusunda da birçok önlem almış, Türkiye'ye gelmek isteyen vatandaşlarını yalnız bırakmamıştır. Bugüne kadar, yurtdışında geçici süreliğine bulunan ve dönmek isteyen; 70 ülkeden 25 bin vatandaşımızı ülkemize getirerek karantina altına alınmıştır. Bunun yanında geçici süreliğine yurt dışında bulunan ve dönmek için başvuran vatandaşlarımız da karantina koşulları hazırlanarak en kısa sürede ülkemize getirilecektir. Ayrıca yurtdışında bulunan vatandaşlarımız için internet üzerinden canlı konser düzenlenmesi, eğitim programları ve ünlülerin yer aldığı moral videolarıyla onlara destek sağlanmaktadır. Tüm bu çalışmalarla Türkiye hem yurtiçinde hem yurtdışında vatandaşlarına sahip çıkmakta ve salgın karşısında etkin tedbirler almaya devam


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.