Tüm İş Konfederasyonu Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası'ndan açıklama

Tüm İş Konfederasyonu Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası'ndan açıklama
11 Nisan 2020 Cumartesi 17:15

Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası Genel Başkan Muhsine Kahveci Kayseri İl Başkanı Eren Gürpınar Ortak Basın Bildirisi
Ankara'da il pandemi kurulu kararıyla orta ve yüksek riskli sağlık emekçileri arasında başlayan düzenli testler, acil sağlık ekiplerinde bir günde 9 kişide pozitif çıkmasının ardından durduruldu. Tüm Sağlık Ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikasi Genel Baskani Muhsine Kahveci ve Kayseri İl Baskani ve aynı zamanda  acil sağlık teknisyeni Eren Gürpınar,konunun önemini hassasiyetle değerlendirilmesi için il sağlık müdürlüğü ve il acil yardım  başhekimliğine acilen is sağlığı ve güvenliği kurulunun toplanıp bir an önce gerekli tedbirlerin onlemlerin alınması ve atılacak adımların bir an önce atılması için dilekçelerimizi verip çalışma başlatılması talebinde bulunduk.
Ankara İl Pandemi ve Bulaşıcı Hastalık Komisyonu 30 Mart 2020 tarihinde toplanarak, orta ve yüksek riskli sağlık çalışanlarının hızlıca tümünün ilk taramalarıın yapılması sonrasında enfeksiyon kontrol komitelerinin kararıyla en geç 5 günde bir PCR ile kontrolünün sağlanması kararı almıştı. Hafta sonu yapılan ilk testlerin ardından 112 acil çalışanlarında 9 sağlık emekçisinin testi pozitif çıktı.Kayseri de ve tüm Türkiyede bu alanda acaba durum nasıl.
POZİTİF ÇIKANLARDA HİÇBİR BELİRTİ YOK
Testi pozitif çıkan 9 sağlık emekçisinde koronavirüse ilişkin öksürük, ateş, nefes almada zorlanma gibi hiçbir belirtiye rastlanmadı. Sağlıkçıların temas halinde bulunduğu çevresindeki kişiler takibe alındı. 112 acil çalışanları arasından da temas öyküsü bulunanlar evlerine gönderildi.Tüm emekçi kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletirken Allah'dan acil şifalar dileriz.
DÜZENLİ YAPILAN TEST ERTELENDİ
Bu durum sağlık emekçilerine yönelik düzenli test yapmanın ne kadar önemli olduğu göstermişti. Ancak çok sayıda sağlık personelinde testin pozitif çıkması ve hiçbir belirti göstermemeleri, testlerin daha yaygın yapılması beklentisi yaratırken tam tersi yapıldı. 112 acil sağlık ekiplerinin malzeme teminin sağlandığı Yenimahalle'deki Teknik Destek Birimi'nde testlerin ertelendiği bildirildi. Aynı zamanda sağlık emekçilerine test yapılan birimde,  "Koronavirüs testi 10 Nisan 2020 Cuma gününe kadar yapılmayacaktır" yazılı bir duyuru asıldı.
'HENÜZ TEST YAPTIRAMAYANLAR VAR AMA DURDURDULAR' SAĞLIK PERSONELİ SAYISI YETERSİZ
Düzenli testlerin devam etmesinin henüz yapılmayan hastaneler ve aile hekimlikleri için ise ivedilikle test yapılmaya başlanmasının hem sağlık emekçilerini korumak hemde sağlık emekçilerinin salgını yaygınlaştıran bir neden olmasını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır.Tüm sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası yönetimi, şöyle devam etti: "Sağlık emekçileri arasında artan pozitif vakalar sağlık sisteminde açıklara neden olmaya başlayıp personel yetersizliğini de gözler önüne sermektedir.
TESTİ ERTELEMEK TEHLİKEYE ATMAKTIR
Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet İscileri Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, testi pozitif çıkan sağlık emekçilerinde, Covid-19 belirtisi olarak kabul edilen öksürük, ateş, nefes almada zorluk gibi belirtiler olmadığı ve bunun sağlık emekçilerine semptom şartı aranmadan test yapılmasının ne kadar gerekli ve hayati olduğunu apaçık gösterdiği vurgulandı. Çünkü rutin test uygulaması olmasa, bu sağlık emekçileri çalışmaya devam ederek etraflarına virüs yayacaklarına dikkat çekilen açıklamada, "Bu durumun yetkilileri önlemlerin arttırılması için derhal harekete geçirmesi gerekirken üzülerek ve şaşırarak öğreniyoruz ki; 112 acil servisinde test uygulamasına ara verilmiş Kayseri il saglik müdürlüğün'de ise çalışanın iş sağlığı ve güvenliği  acısından hiç bir adım atılmamıştır.Ankara il sağlık müdürlüğünde Rutin test uygulamasını ertelemek sağlık emekçilerini bilerek tehlikeye atmaktır. Az çok sağlık emekçilerini ve halkı gözeten bir sağlık sisteminde bu örneğin bir alarm olarak değerlendirilmesi ve sağlık emekçilerinin taranmasının hızlandırılması, tüm ülkede hızla hayata geçirilmesi için seferber olunması gereklidir." denildi.
'DAHA FAZLA SAĞLIKÇIYA İHTİYAÇ OLACAĞI İÇİN TEST YAPILMIYOR'
Salgın yönetiminin bir bütün olduğu belirtilen açıklamada, en önemli aşamanın da virüs taşıyanları tespit edip yayılmasını engellemek olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Biz, yöneticilerin neden sağlık emekçilerine test yapmak istemediğini,  niye testi durdurma refleksi gösterdiklerini biliyoruz. Çünkü sağlık emekçi sayısı yetersizdir ve bunu tamamlamak için bir plan yapılmamıştır. Sağlık emekçilerinin durumu ortaya çıktıkça, tedavi ve izolasyona gönderilmeleri gerekmektedir ve bu daha fazla yeni sağlık emekçisine ihtiyaç olacağı anlamına gelmektedir.  Bu yönde hiçbir hazırlıkları olmadığı için sağlık emekçilerinin ve halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar" denildi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNE MÜCADELE ÇAĞRISI
Sağlık emekçilerinin tamamına 5 günde bir test yapılmasının ne kadar hayati olduğunun ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, sağlık emekçilerine mücadele çağrısında bulunuldu: "Tek bir gün daha kaybetmeden sağlık emekçilerinin tamamına 5 günde bir test yapılması uygulamasına Tüm Türkiye de başlansın. Türkiye'de yeterli sağlık emekçisi vardır. Güvenlik soruşturması bahanesiyle göreve başlatılmamış sağlık emekçilerini göreve başlatın. Ataması yapılmayan bes yüz bin civarinda sağlık emekçisinin atamasını yapın."
Hiç Bir Sağlık Emekçisinin Hayatı Ailesi Bekleyenleri Ağzınızdan  Çıkan Kelimeler ile Riske Atılamaz.
2020 Turkiye'sin de Bunu yapmayın.
DEVLETIMIZIN BU IMKANI VARKEN SIZ BÜROKRATLAR İŞİ DAHA DA ZORA SOKMAYIN. (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.