Buzağı destek ödemeleri, mercimek ve kuru fasulye için acil eylem planı, dar vadi ve basına destek

Buzağı destek ödemeleri, mercimek ve kuru fasulye için acil eylem planı, dar vadi ve basına destek
20 Nisan 2020 Pazartesi 00:09

BUZAĞI DESTEK ÖDEMELERİ 24 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılı 1. dönem buzağı desteklerinin 24 Nisan'da ödenmeye başlayacağını bildirdi. Pakdemirli, konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

1.4 MİLYAR LİRALIK DEV DESTEK

2019 yılı 1. dönem buzağı destek ödemelerinin 24 Nisan Cuma günü saat 18.00'dan sonra ödenmeye başlayacağını aktaran Pakdemirli,  "701 bin 111 üreticimize 1 milyar 434 milyon liralık destek ödemesi hayırlı ve bereketli olsun." ifadesini kullandı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN BASIN MENSUPLARINA "SAĞLIK PAKETİ"

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi iş birliğinde İzmir'de sahada görev yapan basın mensuplarına, içerisinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı koruyucu malzemelerin bulunduğu sağlık paketi dağıtıldı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisinde, sahada görev yapan basın mensupları için Tarım ve Orman Bakanlığı desteği, EMD İzmir Şubesi iş birliğinde sağlık paketi hazırlandı.

İçerisinde maske, eldiven, kolonya gibi ürünlerin yanı sıra kırmızı mercimek, bitki çayları, yeşil çay, fındık, pekmez gibi bağışıklık sistemini güçlendiren ürünlerin de bulunduğu pakette basın mensuplarının evde kalan çocukları da düşünülerek boyama kitapları ile beraber tarım ürünlerinin anlatıldığı hikâye kitaplarına yer verildi.

DAR VADİNİN GİZLİ HAZİNESİ 200 METREYE ULAŞTI

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ülkemizin vizyon projelerinden olan dar vadideki gizli hazine, Yusufeli Barajı'nda yüksekliğin 200 metreye ulaştığını söyledi.

Barajın yeri ve milli kaynaklar ile Türk mühendisleri tarafından Artvin'de yapıldığının altını çizen Bakan Pakdemirli " Yusufeli Barajı 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak "dedi.

200 METREYE ULAŞTI

Günümüz itibarı ile barajda 2 milyon 850 bin m3 beton dökülerek gövde betonunda % 70 gerçekleşme sağlandığını belirten Bakan Pakdemirli "Günlük ortalama 4.400 m3 beton dökümünün gerçekleştiği baraj 200 metre yüksekliğe ulaştı" diye konuştu.

YILLIK 1 MİLYAR 888 MİLYON KWH ENERJİ ÜRETİLECEK

Ülkemiz için enerji ve arz güvenliği açısından Yusufeli Barajı'nın çok önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli "Yerli, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynağı olan bu barajımızın tamamlanmasıyla 558 MW kurulu güçle yıllık 1 milyar 888 milyon KWh enerji üretilecek" değerlendirmesinde bulundu.

KULLANILAN BETONLA ARTVİN'DEN EDİRNE'YE 13 METRE GENİŞLİĞİNDE YOL YAPILABİLİYOR

Barajın gövde yüksekliğinin 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine eşdeğer olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, Yusufeli Barajının büyüklüğünün anlaşılması bakımından gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabildiğini de sözlerine ekledi.

KURU FASULYE VE MERCİMEK İÇİN ACİL EYLEM PLANI

Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde evde stoklanabildiği için talebi ve fiyatları artan kuru fasulye ve mercimek üretimini artırmak için harekete geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığınca stratejik ve fiyatı sık değişen tarım ürünlerinin takip edilmesi amacıyla kurulan "ürün masaları" tarafından, Kovid-19 ve bakliyat sektörüne etkilerine yönelik özel bir analiz hazırlandı.

Analize göre, Kovid-19 insan yaşamını etkileyen tüm sektörlerde olumsuz etki yaratırken, pandeminin süresi bilinmezliğini koruyor. Bu bilinmezlik içerisinde ülkeler tarımsal faaliyetlerin devamlılığı konusunda birçok açmazla mücadele ediyor. Karantina koşulları nedeniyle ekim ve hasat sezonları göz önüne alındığında girdi ve işçilik temini, pazara erişim ile ürünlerin dış pazara ulaşımı gibi konularda sorunlar yaşanıyor.

BAKLAGİLLERE TALEP PİYASA FİYATLARINI ARTIRDI

Her ne kadar tüketici talebine uygun arz bulunsa da karantina koşulları gereği tüketici evde uzun süre depolayabileceği baklagiller ve un gibi ürünlere yöneldi. Beslenme uzmanlarının, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, protein ihtiyacının bitkisel kaynaklı ürünlerden temin edilmesi gibi önerileri de baklagiller talebini artırdı. Türkiye'de de giderek yaygınlaşan vegan beslenme şekli de bu ürünlerin tüketiminin artmasına neden oldu.

Bu ürünlere talepteki ani yükseliş, uluslararası piyasalarda fiyatları artırırken, bu durumda ülkeler iç piyasada yeterliliğin ve fiyat istikrarının sağlanabilmesi için ihracatı durdurma, ithalat vergilerinin sıfırlanması gibi önlemlere başvurdu. Dünya genelinde pandeminin talep artışına neden olması ve arzda ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle fiyat artışlarının devam edeceği öngörülüyor. Ancak artan uluslararası talep dikkate alındığında yurt içi piyasalarda arz talep dengesi açısından, üretimde devamlılığın sağlanması ve ihracata yönelik tedbirlerin alınması gerekiyor.

BAKLİYAT EKİMİ İÇİN TOHUM DESTEĞİ

Tarım ve Orman Bakanlığı da tarımsal ürün arz güvenliğine yönelik tedbirler alırken, özellikle uluslararası piyasalarda fiyatı yükselen mercimek ve kuru fasulye üretim miktarının artırılması için ivedilikle çalışma başlattı. Kuru fasulye üretimine yönelik projeyle pilot 15 ilde kullanılmayan arazilerin tarımsal üretime kazandırılması ve ilave üretim alanı sağlanması amacıyla tohumluğun yüzde 75'i hibe verilerek tarımsal hasılanın artırılması amaçlandı. Mercimek üretiminin artırılması için de pilot 5 ilde tohumluğun yüzde 75'i hibe olarak dağıtıldı.

Hasada kadar kuru fasulye stok, ithalat ve ihracat durumu yakından izlenirken, gerektiğinde ivedilikle yeni tedbirler alınması planlanıyor. Mercimekte de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekilişler tamamlanırken, nisan itibarıyla gelişimde bir sorun görülmüyor. (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.