AKAY : “BİZ, YÜZ BİN PANCAR ÇİFTÇİSİNİN GELECEĞİNİN PEŞİNDEYİZ”

AKAY : “BİZ, YÜZ BİN PANCAR ÇİFTÇİSİNİN GELECEĞİNİN PEŞİNDEYİZ”
31 Ağustos 2020 Pazartesi 18:47

Şeker Fabrikası’nın 65. Olağan Genel Kurul Toplantısı 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarının harfiyen uygulandığı Genel Kurul’da, Şirketin borsa da işlem gören halka açık bir şirket haline gelmesi amacına yönelik gerekli tüm çalışmaların yürütülmesi için Yönetim Kurulu’na yetki verildi.
Şeker 65. Olağan Genel Kurulunda konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay özelleştirme konusunda değinerek, Şeker Fabrikalarının, özellikle bu işi bilenler tarafından yönetilmesi gerektiği inancında olduklarını söyledi.

Akay, son iki yıllık süre içerisinde yaşananların sektörde ciddi bir sorun meydana getirmeye başladığını da kaydederek, “2018 Nisan'da hatırlayın, özelleştirme konusu gündeme geldiğinde Türkiye'de bir yaygara koparıldı, işte ‘Şeker vatandır satılamaz’ gibi ifadeler kullanıldı. Ama bu ifadeler ne kadar gerçeği yansıtıyordu, onu ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Biz Turhal Şeker Fabrikası'nı aldığımız zaman orada gördüğümüz tablo gerçekten bu işin ne kadar yanlış bir şekilde yürütüldüğünü bize net bir şekilde gösterdi. Şöyle ki, Turhal Şeker Fabrikası 1934 yılında kurulmuş. Bu Fabrika o kadar ihmal edilmiş ki; Yatırım yapmayı bırakın, 83 yıldır zamanın şartlarına göre eski makinaların yenilenmesi gerekirken, normal bakım faaliyetlerinin bile son 8 senedir yapılmadığı bize ifade edildi. ‘Şeker vatandır’ dediğimiz bir fabrika o kadar hor ve fakir bırakılmış ki; orası artık neredeyse çalışamaz vaziyete gelmişti. Hemen arkasından biliyorsunuz 10 adet Şeker Fabrikası daha özelleştirildi. On adet fabrika satıldı ama kimlere? İşte, sadece Kayseri Şeker Fabrikası bu ihaleye girdi ve bu fabrikalardan bir tanesini alma başarısını gösterdi. Diğerleri inşaat, tekstil gibi birçok sektör dışı firmalara verildi. Biz de özelleştirmeye karşı olmadığımızı. Ama bunun yönteminin doğru tespit edilmesi gerektiğini özellikle belirtmiştik, özellikle son 2 yıllık süre içerisinde bu özelleştirme yaşandıktan sonra sektörde yaşananları şöyle bir gözden geçirmekte fayda var. Kayseri Şeker'in faaliyetlerini doğru değerlendirebilmek için zaten buna ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Başkan Akay konuşmasında, Pancara zam gelmesi halinde, bu zammı karşılayabilecek şekilde şekere de zam gelmesi gerektiğini de belirterek, “Pancara zam gelmesi için herkes bekliyor. Neden? Çünkü gübre artmış, tohum artmış, elektrik artmış, mazot artmış işçilik artmış, yani hepsi artmış ve çiftçinin bunu karşılayacak zam beklentisi olması normal ve doğal. Ve bunun olabilmesi için de Fabrikalarında sattığı ürünlere zam gelmesi lazım, almadan vermek Allah’a mahsustur. Biz almadan nasıl vereceğiz? Şimdi biz diyoruz ki; Pancara zam gelmesi lazım ama pancara gelen zammı karşılayabilecek şekilde şekere de zam gelmesi lazım. Yoksa büyük bir sıkıntı meydana gelir, bu sıkıntıya mahal vermemek lazım.  Biz, yüz bin pancar çiftçisinin geleceğinin peşindeyiz. Türkiye'de stratejik önemde olduğunu düşündüğümüz Şeker Sektörünün geleceğinin peşindeyiz” dedi.
Akay, pancar tarımının Orta Anadolu için vazgeçilmez ve çok stratejik bir öneme sahip olduğunu da belirterek şunları söyledi. “33 adet fabrikadan bahsettim, sektörün yüzde 50’den fazlası şu anda batmış durumda. Kalan yüzde 50’ye yakın kısmı, hiç olmazsa ayakta tutmaya çalışmak lazım ve batmış durumda olduklarımıza bu manada bir nebze de olsa ‘Can suyu’ oluşması lazım. İşte bunlar için doğru politikaların uygulanması açısından bunlara ihtiyaç var


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.