Gıda sanayi için yerli patates çeşidi ve tarım bilim kurulu

Gıda sanayi için yerli patates çeşidi ve tarım bilim kurulu
01 Mayıs 2020 Cuma 00:11

GIDA SANAYİSİ İÇİN YERLİ İKİ PATATES ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları neticesinde yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı sanayilik yerli iki patates çeşidi geliştirildi.

Merkezi Niğde'de bulunan Enstitüde, sektöre yerli patates tohumu kazandırmak için 2005'te başlatılan ıslah çalışmaları devam ediyor.

Enstitüde daha önce geliştirilerek tescil edilen 10 yerli patates çeşidinden "Onaran 2015", "Ünlenen", "Nam", "Nahita", "Leventbey" ve "Muratbey"in de özel sektöre satışı yapılıyor.

912 BİN MELEZ TOHUM

Yerli patates çeşidi geliştirme çalışmalarının aralıksız sürdüğü enstitüde kurulan seralarda birçok özelliğe sahip patates çeşidinin melezlenmesiyle şu ana kadar 912 bin melez patates tohumluğu elde edildi.

Buradan elde edilen melez patates tohumlarından 86 bin yumru da farklı jenerasyonlarda ekiliyor. Daha önce 10 yerli patates çeşidinin ülke tarımına kazandırıldığı enstitüde, bu çeşitlerden 6'sının da özel sektöre satışı ve devri gerçekleştirildi. Önümüzdeki seneden itibaren yerli tohumlardan birkaçının satışını gerçekleştirilecek. Bu tohumların sertifikasyon ve ileri kademedeki tohumluk üretimi de devam ediyor.

TARIMIN 'KORONAVİRÜS BİLİM KURULU'

Tarım ve Orman Bakanlığı, koronavirüsle mücadele kapsamında aldığı kararları, bakanlık bünyesinde oluşturulan 12 kişiden oluşan Bilim Kurulu'nun tavsiye ve önerileri doğrultusunda hayata geçiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çin'in Whuan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının ardından birçok tedbiri devreye soktu. Bu tedbirlerin büyük bölümü, bakanlık bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu'nun önerileri ile alındı. Geçen Mart ayının başında oluşturulan Tarım ve Orman Bakanlığı Bilim Kurulu'nda, 3'ü Veteriner Viroloji Ana Bilim Dalı'nda, 2'si Gıda Hijyeni ve Teknolojisi ve Veteriner Halk Sağlığı alanında uzman, 1'i Tıp Enfeksiyon Hastalıklarında profesör, 1'i Gıda Kontrol Genel Müdürü, 1'i Genel Müdür yardımcısı, 1'i daire başkanı ve 3'ü çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olan toplam 12 kişiden oluşuyor. Her hafta toplanan kurul, tarım sektörünün koronavirüs salgınından etkilenmemesi için ortaya konulan tavsiye ve önerilerini bakanlığa sunuyor.

HAYATA GEÇİRİLEN TEDBİRLER

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bilim Kurulu tarafından hazırlanan 'Türkiye Evde Kalırken Gıda İşletmelerimiz Üretmeye, Hizmet Vermeye Devam Ediyor' başlıklı kitapçıkta yer alan tedbirleri hayata geçirdi. Kitapçıkta, salgın sürecinde tarımda üretimin devam edebilmesi için alınan tedbirler yer aldı. 'Gıda işletmecilerinin alması gereken önlemler', 'hayvancılık işletmelerinde koronavirüs önlemleri', 'gıda alışverişinde ve gıda hazırlamada koronavirüs tedbirleri', 'tarım işletmelerinde koronavirüs tedbirleri' başlıkları altında sektörde hastalığın yayılmasını önlemeye ilişkin tedbirler maddeler halinde anlatıldı. Bakanlık da bu tedbirleri hayata geçirerek, tarımsal üretimin devamını sağladı. (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.