(ÖZEL)- İstinaf'tan 'FETÖ'nün yeniden yapılanma' davasına ilişkin karar!

KAYSERİ Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) yerel mahkemenin, İç Anadolu Bölgesi'nde örgüt faaliyetlerini sürdürdükleri ve ‘FETÖ’yü yeniden aktif hale getirmeye çalıştıkları’ iddiasıyla 18 sanık hakkında verdiği kararı onadı, 4 sanığın kararını ise bozdu.

(ÖZEL)- İstinaf'tan 'FETÖ'nün yeniden yapılanma' davasına ilişkin karar!
21 Şubat 2021 Pazar 15:54

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Temmuz 2019’da yürütülen soruşturma kapsamında, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde FETÖ/PDY üyelerinin yeni yapılanma girişimi ve faaliyetleri içinde oldukları, haklarında herhangi bir işlem yapılmayan kişilere ulaşarak Kayseri ve çevre illerde yeni bir yapılanma çalışması yürüttükleri, bu kapsamda örgüte yeni eleman temin etmeye çalıştıkları belirlendi. Bu kapsamda, Kayseri'de FETÖ/PDY ile irtibatı olan şahıs, şirket ve esnafla irtibat kurarak bu kişilerden çeşitli yardım, bağış, zekat adı altında para topladıkları, örgüt soruşturmaları kapsamında hala cezaevinde bulunan örgüt üyelerinin ailelerini, eş ve çocuklarını ziyaret ederek onların morallerini yüksek tutmaya çalıştıkları iddia edildi. Kayseri merkezli Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Afyon ve Erzurum'da düzenlediği operasyonlarda 26 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca tamamlanan ve 270 sayfadan oluşan iddianame sonunda Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde 1’i firari 11’i tutuklu 4’ü başkan suçtan tutuklu toplam 26 şüpheli hakkında ‘Silahlı terör örgütü üyesi olma’ suçunda 5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın önceki duruşmalarında 4 sanığın daha tahliye olması ile birlikte tutuklu sanık sayısı 7’ye düştü.

ÖRGÜTE HALA BAĞLILIK VURGUSU YAPILDI

Tutuklu sanıkların Savcılık gerekçesinde, şüphelilerin çoğunluğunun daha önceden haklarında aynı suçtan kamu davası açılan ve mahkumiyet kararı alan şüpheliler olduğu da dikkate alındığında şüphelilerin halen örgüte sıkı sıkıya bağlı olarak, örgütle aralarındaki organik bağlarını kopartmayarak ve örgüt hiyerarşisi içerisinde görev alarak örgütsel eylemlerini sistematik, organize ve gizliliğe riayet edecek bir şekilde devam ettirdikleri ve bu şekilde atılı suçu işledikleri anlaşıldığına yer verildiği belirtildi.

YEREL MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gereken dava, koronavirüs salgını ile sanık ve avukat sayısının fazla olması nedeniyle Kayseri Adliyesi Şehit Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun Konferans Salonunda geçen yıl 4 Eylül’de görülen son duruşmada karara bağlandı. Mahkeme heyeti yargılama sonucu, tutuklu sanıklardan Kemal G.’yi, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapis, , Hacı Halil Ü., Mehmet Ali Ç. ve başka suçtan tutuklu Z.Ş., İle R.A.’yı, aynı suçtan 7’şer yıl 6’şar ay, tutuklu diğer sanıklar İ.U. Ve S.Y.’yi de ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 6’şar yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, tutuklu tüm sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmetti.

Mahkeme, tutuksuz sanıklardan H.G., M.E. ve İ.C.’yi de ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 6’şar yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, tutuksuz sanıklar Mehmet K., M.Ö., M.T., Ş.Ç. ve S.U.’yu ise ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ya da isteyerek yardım etme’ suçundan 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, tutuksuz sanıklar A.C., A.B. , D.A.., M.D., Ö.A., S.P. ve Ş.K.’nın da beraatlerine, 4 firari sanığın da dosyalarının ayrılmasına hükmetti.

TARAFLAR KARARI İSTİNAF ETTİ

Sanık avukatları verilen cezalar yönünden, duruşma savcısı ise, ‘Örgüte bileyerek ya da isteyerek yardım etme’ suçu yönünden verilen cezalar ile beraat hükümlerine yönelik yerel mahkemenin kararını Kayseri Bölge Adliye Mahkemesine taşıdı. Dosyanın geldiği 2’nci Ceza Dairesi yapılan inceleme sonrası, davayı karara bağladı. Ceza Dairesi'nce yerel mahkemenin verdiği kararlarda, usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delil ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı ve ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu belirtilirken, kararda bir isabetsizlik görülmediği anlaşıldığından yapılan başvuruların esastan reddine karar verildi. Oy birliği ile alınan kararın, Yargıtay temyiz yolunun açık olmak üzere verildiği belirtildi.

4 SANIK YENİDEN YARGILANACAK

22 sanıktan 18’ine verilen kararları onayan Ceza Dairesi, sanıklar S.U, M.K., M.T., M.Ö. hakkında ‘örgüte bileyerek ya da isteyerek yardım etme’ suçu yönünden kurulan hükmün yapılan incelemelerinde davanın yeniden görülmesine dosyanın yeni esas alınarak ayrılmasına hükmetti.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.