İstinaf’ın bozma kararı verdiği 17 sanıklı FETÖ davasında 2 tahliye

İstinaf’ın bozma kararı verdiği 17 sanıklı FETÖ davasında 2 tahliye
27 Ağustos 2020 Perşembe 13:12

İstinaf’ın bozma kararı verdiği 17 sanıklı FETÖ davasında 2 tahliye

KAYSERİ'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında görülen davada, aralarında örgütün sözde 'bölge talebe mesulü', 'eyalet üniversite mesulü', 'yurtların sorumlu ablası' ve 'örgüt evlerinin ablası' oldukları iddiasıyla yargılanan, 8’i tutuklu 17 sanığa verilen  5 yıl ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları kararını Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin  usül yönünden bozmasının ardından yeniden yargılanan sanıklardan K.D. ile  Afganistan uyruklu M.S.. tahliye edildi.

Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ağustos 2018’de görülen davada tutuklu sanıklardan F.Ç., L.S.,S.K. ve M.N.A.'ı 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 8'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, tutuksuz sanık Ö.E.’nin de aynı suçtan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılarak, tutuklanmasına karar verdi. Aynı davada tutuklu yargılanan H.K., K.D. ve H.K. ise 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan Afganistan uyruklu M.S.'nin ise 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılarak, tutuklanmasına karar verdi. Heyet, tutuksuz sanık B.G.’yi 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 5 yıl 10 ay, tutuksuz sanıklar C.K., H.D., M.A., M.A., S.A. , A.T. ve T.Y.’yi ise aynı suçtan 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Afganistan uyruklu M.S., kararın açıklanmasının ardından baygınlık geçirmişti.

Sanık avukatlarının karara itiraz etmesinin ardından dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21’inci Ceza Dairesi davayı usül yönünden bozarak, yerel mahkemeye gönderdi. Bozma kararının ardından yeniden hakim karşısına geçen sanıklar duruşma salonunda hazır edilirken, tutuksuz sanıklardan  B.G., duruşmaya katılmadı.

Önceki savunmalarını tekrar eden sanıklar, beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık S.K. ve L.S.’ye ‘Silahlı terör örgütü üyesi olma’ suçundan verilen 8’er yıl 9’ar ay hapis cezasını, 8’er yıl 1’er ay 15’er güne, tutuklu sanıklardan F.Ç. ile  M.N.A.’aya aynı suçtan verilen 8’er yıl 9’ar ay hapis cezasının da 7’şer yıl 9’ar ay 22’şer güne düşürülmesine,   8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılarak, tutuklanan Ö. E.’ye verilen  cezanın da  7 yıl 6 aya düşürülmesine karar vererek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme,  tutuklu sanıklar H.K. ve K.D.’yi de aynı suçtan 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, K.D.’nin cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliyesini kararlaştırdı. Tutuklu sanıklardan Afganistan uyruklu M.S.’ye verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının 6 yıl 10 aya düşürülerek, tahliyesine karar verildi. Tutuksuz sanık B.G.’ye verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasının da 2 yıl 8 ay 15 güne , tutuksuz sanıklardan A.T.., M.A., M.A., S.A., T.Y.’ye verilen  5'er yıl hapis cezasının da  2’şer yıl 3’er aya düşürülmesine hükmedildi. Havva Nur K.’ye verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının da 3 yıl 6 aya düşürülmesine karar verildi.

Heyet, tutuksuz sanıklardan C. K., ile H.D.’nin de kendiliğinden ifade vermek için müracaat ettikleri ve örgüte dair bilgi verdikleri gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.(Haber: Samed Aydın Sun)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.