Yeşil yem 3,1 milyar m3 su tasarruf ettiriyor!


Oğuz Güler

Oğuz Güler

24 Mart 2020, 11:54

Geçmişte "Kulübede, tesiste yeşil yem %95-97 su tasarruf ediyor" başlıklı yazımı okumuşsunuzdur. Şu an kullanılmakta olan 112 milyar m3 suyumuzun %70'i aşan kısmı tarımda kullanıldığına göre bu 78.5 milyar m3'ü demektir. Teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, çeşitli maksatlara yönelik olarak tüketilebilecek yer üstü su potansiyeli yurt içindeki akarsulardan 95 milyar m3, komşu ülkelerden yurdumuza gelen akarsulardan 3 milyar m3 olmak üzere, yılda ortalama toplam 98 milyar m3’tür. 14 milyar m3 olarak belirlenen yeraltı suyu potansiyeli ile birlikte ülkemizin tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3 olup, 44 milyar m3’ü kullanılmaktadır. Ancak 15 milyon ton yeşil üretirken tasarruf edilen 3.1 milyar m3 su tarımda kullanılan suyun yaklaşık %4'ü olduğundan su fakiri olan ülkemiz için çok ciddi bir rakam olduğu ortada.

İki yıldır yazıyorum ama hidroponik yeşil yemin su tasarrufunda çok önemli olduğunu bilsem de atlamışım. Su az tüketiyor diyordum ama bu tasarrufun %95-97 arasında olduğunu Karabük Üniversitesi Ziraat meslek yüksek okulunun bir araştırmasından (Karabük Üniversistesi Prof. Dr. Muhammet Karaaslan - Yayın Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (1):27-33, 2014 ISSN 1304-9984, Araştırma Makalesi) ile "Ziraatçiyiz biz" sitesinden okuyunca mutlaka bu işi yazmalıydım. Yeşil yem üretimi ile (hidroponik üretim) tüm büyük baş ve küçük baş varlığımız ile tavuk, hindi, kaz vs ile kültür balıkçılığında yem olarak ciddi mesafeler kat etmemizi sağlayacak. Tavuk ve balık yeminin kilosu genelde 2 TL'den fazladır.

Teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, çeşitli maksatlara yönelik olarak tüketilebilecek yerüstü suyu potansiyeli yurt içindeki akarsulardan 95 milyar m3, komşu ülkelerden yurdumuza gelen akarsulardan 3 milyar m3 olmak üzere, yılda ortalama toplam 98 milyar m3’tür. 14 milyar m3 olarak belirlenen yeraltı suyu potansiyeli ile birlikte ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3 olup, 44 milyar m3’ü kullanılmaktadır.

Düşünebiliyormusunuz 1 kg arpadan 7 günde kilosu 20 kr'a yakın mal olan ortalama 8 kg yeşil yem üretiliyor. Oysa samanın kilosu şimdi 80 kr ve yoncanın kilosu 1 lira 25 kuruştur. 1 kg yeşil yem için 2 litre su harcandığını biliyordum ama bunu Ziraatçiyiz biz sitesinde okuyup Muhammet Karaaslan'ın çalışmasını da okuyup doğrulaması olunca yazmam için bunlar yeterliydi. Bu arada yeşil yem toprak ve gübresiz yetişir. Yerel imkanla oluşturulan tesisler veya ahır kenarlarında üretimle yeşil yemden 100 m2 yerde 250-300 dekar tarlaya eş değer yem üretilebilir. Hayvanlarımızda özellikle büyük baş ve küçük baş yem ihtiyacında yeşil yemde nispeten az olan seliloz ihtiyacı için kesif ve kaba yeme ilaveten 30 kg yemin 10-15 kg'ı yeşil yem ile karşılanır ve bu olgu "kamu spotu" ile yaygınlaştırılırsa, milyonlarca ton tatlı SU tasarrufu ile ciddi miktarda da gübre tasarrufu edileceğini örnekleyeceğim.



 

100 m2 yerde 250 dekar kadar yem üretiliyorsa, yem açığımız 15 milyon ton civarında olup bu yeşil yemin ahır veya tesisiler de üretilmesi ile boşalan tarlalara soya, mısır, arpa vs ekerek kesif yem ihtiyacımızın ithal edilmesini bitirebiliriz. Şimdi sıkı durun 100 m2 yerden 250 dekarlık taze yem üretiliyorsa 1.000 m2 yani 1 dekar kapalı alanda 2.500 dekar tarladan üretilen yem üretilir. 1.000 dekar kapalı tesisten ise 2.500.000 dekar tarladan üretilen yem üretilir. Böylece 8.000 dekar köylü tesislerin de 14.6 milyon ton yem 365 günde üretilebilir. Hasılmatik, Çimmatik, benzeri makinalar ile bu alan 5.000 dekar tesise düşebilir. 8.000 dekar kapalı alan nedir ki Türkiye'nin 100.000 de 1'i. Türkiye'de 40.000'e yakın köy var ve her köye hayvancılık oranı kadar yeşil yem tesisi kooperatif usulü paylaştırılabilir veya herkes kendi üretir. Köylü kendi imkanları ile yeşil yem üretip kalkınınca zaten bu işin mekanizasyonuna geçer. Alan şimdi bile yeşil yem makinalarından alabilir. Ülkemizde Afyon'da 1.000 m2 lik su tankından yılda 70 ton domates üreten tesis var ve toprak alanımız artmayacağına göre artık tesislerde ürün yetiştirme dönemine gidilecek.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.