O mahallede 'sarı kız' tedirginliği! Yine ortaya çıktılar!

O mahallede 'sarı kız' tedirginliği! Yine ortaya çıktılar!
11 Temmuz 2020 Cumartesi 12:52

KAYSERİ'de, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan 'sarıkız' örümceği (camel spider), vatandaşları tedirgin etti.Kahvaltı yaparken yer sofrasına gelen örümcekle tedirgin olduklarını belirten Seyit Ateş (70), "Akrep zannettik. Çok hızlı bir şekilde sofraya doğru geliyordu. Mahallede 'Sarı kız' görüldüğü söyleniyordu  ama inanmamıştım. Çünkü, ben ömrüm boyunca ilk kez karşılaştım. Tedirgin olduk" dedi.

Kayseri'de havaların ısınması ile birlikte, Kocasinan ilçesi Saraycık Mahallesi'nde görülen örümcekler, tedirginlik yarattı. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile beslenebilen, güçlü çeneleri sayesinde et parçalarını kolayca koparıp yiyebilen sarıkız örümcekleri, mahallede endişeye neden oldu. Mahallede son olarak, Seyit (70) ve Fatma Ateş (65) çifti bahçede kahvaltı yaparken yer sofrasına bir örümceğin geldiğini fark etti. ‘Sarı kız’ örümceğinin çok hızlı hareket ettiğini söyleyen Seyit Ateş, “Daha önce mahallemizde bu örümceğin görüldüğünü söylüyorlardı. Ama inanmamıştım. Çünkü, ömrüm boyunca hiç rastlamadığım bir tür. Daha önce bizim buralarda böyle böcekler olmazdı. İlk başta akrep zannettik. Sonra internetten yaptığımız araştırmada ‘Sarıkız’ olduğunu öğrendik. Akşam görüldüğü ifade ediliyor ama bizim karşımıza sabah çıktı. Tedirgin olduk” ifadelerine yer verdi.

Bir insan eli kadar boyu olan ve 1 metre yükseğe zıplayabilen örümcekler nedeniyle önlem alınmasını isteyen Ateş, bölgede yaşayan diğer vatandaşların da, bu tür örümcekleri yaz aylarında sıklıkla gördüklerini ifade ettiğini belirtti.

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ

Sarıkız örümceği ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Dünya üzerinde ise yoğun olarak Afrika ve Namibya'da bulunmaktadır. Beslenme şekillerinden dolayı diğer iri örümcek türlerinden farklıdır. Sarıkız örümceği türlerinin hemen hemen hepsi et ile beslenmektedir. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip olan sarıkız örümcekleri akrep dahi birçok hayvanı yiyerek beslenebilir. Boyları 8-10 santim olan sarıkız örümceği, avlarını dişleri ile ovuşturdukları için ısırıldığını fark edemezler. Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için yalnızca geceleri hareket eder. Saatte 1,5 kilo metre kat edebilir ve 1 metre yüksekliğe zıplayabilir. Zehirli olmadıkları fakat kuvvetli çenelerinin ısırıklarının oldukça fazla can yaktığı söyleniyor.

Haber: Samed Aydın SUN


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.