TÜRKİYE'NİN DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM STRATEJİSİ HAZIRLANIYOR

TÜRKİYE'NİN DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM STRATEJİSİ HAZIRLANIYOR
27 Mayıs 2020 Çarşamba 21:12

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisiyle Türkiye'nin Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisini yakında tamamlayıp paylaşacaklarını açıkladı. Varank, “Sonuç ve etki odaklı bir stratejiyle, hızla yol almak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Organize Sanayi Bölgelerinde başlatılan Covid-19 testlerine Ankara ve Kocaeli’de devam edildiğini belirten Varank, “Tüm büyük sanayi şehirleri ve OSB’lerde bu sistemi devreye almak istiyoruz.” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) United Webinar'ına video konferans ile katılan Bakan Varank, Covid-19 sürecinde Türkiye’nin başarılı bir sınav verdiğine işaret etti.

REKOR SÜREDE ÜRETTİK

Varank, Türk sanayisinin bu dönemde, hem üretim kabiliyetini ayakta tutma hem de değişikliklere hızla adapte olma becerisini fazlasıyla gösterdiğini anlatarak, “Gıdadan, sağlık ekipmanlarının teminine varıncaya dek, hiçbir konuda arz sıkıntısı çekmedik. Güçlü Ar-Ge ekosistemimiz sayesinde, yoğun bakım solunum cihazı gibi bu dönemin en kritik ihtiyacını rekor sürede üretebildik.” diye konuştu.

ÜRETİM CEPHESİNDEKİ FIRSATLAR

Tüketici güven endeksinde bu ay yaşanan artışa işaret eden Varank, yeniden iç talebin canlandığını ifade etti. Varank, sektörün nabzını tutmayı önemsediklerini belirterek, “Son dönemde yaptığım toplantılarda üretim cephesi; yatırımdan, ihracattan ve ülkemizin önündeki fırsatlardan sıklıkla söz etmeye başladı. Sanayimizi her türlü şoka karşı daha dayanıklı hale getireceğiz.” dedi.

REHAVETE YER YOK

Salgında yeni dalgayla karşılaşmamak için tedbirlere azami seviyede uyulmasının şart olduğu uyarısında bulunan Varank, “Asla rehavete yer yok. Bununla birlikte; değişen küresel dengeleri dikkate alıp, yeni normale en iyi şekilde hazırlanmak gerekiyor. En temel önceliğiniz, çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almak olmalı.” açıklamasında bulundu.

ÖNCÜ ADIM

Varank, TSE’nin sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik önlem kılavuzunun hazırlandığını anımsatarak, “İşte Türkiye, daha dünyada standartların oluşmadığı bu alanda, öncü bir adım attı. YASED üyeleri olarak gelin sizler de güvenli üretim belgelerinizi alın. Ana merkezlerinize de, Türkiye’de yaptığınız üretimin güvenli ve belgeli olduğu mesajını verin. Hatta global pazarlarda bizim adımıza bu standardın tanıtımını yapmış olun.” dedi.

HER ÇALIŞANA TEST

OSB’lerde Covid-19 testlerini başladıklarını hatırlatan Varank, “Bu testler rastgele, yani hastalık şikâyeti olsun olmasın bu bölgelerde çalışan herkese yapılıyor. Ankara ve Kocaeli’de testler devam ediyor. Binde 3 civarında pozitif vaka ile karşılaşıyoruz. Tüm büyük sanayi şehirleri ve OSB’lerde bu sistemi devreye almak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

FIRSAT PENCERESİ

Varank, YASED üyelerine seslenerek, şunları söyledi: Yatırım elçileri olarak sizler, Türkiye’nin resmini en iyi şekilde ortaya koymalısınız. Yeni dönemde dünyanın sayılı bölgesel tedarik ve inovasyon merkezlerinden biri olabiliriz. Önümüzde mutlaka değerlendirilmesi gereken bir fırsat penceresi var. Ancak bu şekilde; yatırım girişlerinde son yıllarda gözlemlediğimiz performansı tersine çevirebiliriz. Hazır küresel şirketler kendilerine yeni merkezler ararken, ülkemizin artılarını yüksek sesle muhataplarımıza anlatalım.

Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisiyle birlikte Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisinin yakın zamanda paylaşılacağını anlatarak, “Yeni Ekonomi Programı hazırlanırken, bu konuyu özellikle gündeme almıştık. Haklılığımız ortaya çıktı. Zamanlaması da yeni dönemin ruhunu yakalamak adına aslında çok isabetli oldu. Sonuç ve etki odaklı bir stratejiyle, hızla yol almak istiyoruz.” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED Başkanı Ayşem Sargın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası dönemde yatırımların artırılması ve küresel tedarik zincirlerinden daha yüksek pay alınması için yatırımcılara güven veren ortamın sağlanmasının bugün daha da öncelikli hale geldiğini belirterek, "Bu bağlamda, Yatırımlar Çerçeve Kanunu ve Türkiye'nin Yatırım Stratejisi ve Yatırım Kriterleri çalışmalarını önemli buluyoruz." dedi.(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.