TİAD Başkanı Varlık: Takım tezgahları sektörünü iyileştirmek tüm üretim alanlarında rekabetçiliği artırır

İmalat sanayisinde ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahları sektörünün havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya ve kalıpçılık gibi Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerine katkısı değer bazında 21 milyar dolar olarak gerçekleşti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sektörde yüzde 15 olan yerli ve millilik oranının yüzde 25 çıkarılmasının önemine değindi. Varlık, “Türkiye’de takım tezgahları sektörünü iyileştirmek tüm üretim alanlarında rekabetçiliği artıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

TİAD Başkanı Varlık: Takım tezgahları sektörünü iyileştirmek tüm üretim alanlarında rekabetçiliği artırır
24 Mart 2020 Salı 20:12

Makineleri yapan makineler olarak tanımlanan ve imalat sanayide ana üretim malı durumunda bulunan takım tezgahları sektörünün 2019 karnesi sektörün çatı örgütü olan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) tarafından açıklandı.

Sektörün üretiminde genel olarak yüzde 1’lik bir gerileme yaşandığını aktaran TİAD Başkanı Fatih Varlık, 2019 yılında yaklaşık 565 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını, buna karşılık 819 milyon doları aşkın bir ithalatın gerçekleştiğini dile getirdi. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise yaklaşık yüzde 69 olduğunun altını çizen Varlık, 2019 genelinde en çok ticaretin gerçekleştiği ülkeler hakkında da bilgi verdi.

 Türkiye’nin makine yapan makineleri ABD, Almanya ve Rusya’da

Türkiye’nin takım tezgahları ihracatına bir bütün olarak bakıldığında, 2019 yılında en fazla ihracatın yapıldığı ülkeleri ABD, Almanya, Rusya, Polonya, Kanada, İtalya, Hindistan, Fransa, İspanya, İngiltere, Macaristan, Hollanda ve Romanya olarak sıralayan Varlık, bu ülkelere yapılan satışların toplam takım tezgahları ihracatının yüzde 50’sini oluşturduğunu belirtti.

 2020 yılı 2019’la aynı düzeyde kalabilir

Piyasa verileri ve küresel gelişmeler değerlendirildiğinde 2020 yılında takım tezgahları sektöründe üretim, ihracat, ithalat ve kullanımın 2019 ile aynı düzeyde kalacağını tahmin ettiklerini belirten TİAD Başkanı Varlık, ancak yüksek teknoloji üretimini hedefleyen bir sanayinin oluşturulmasıyla Türkiye’nin kalkınacağını ve ekonomide 2023 hedeflerinin yakalanacağını ifade etti. (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.