“Sistem sayesinde saldırılar bertaraf edildi”

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Türkiye Cumhuriyeti’nin yaklaşık on yedi aydır Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle yönetildiğini anımsatarak; “Ekonomimize yönelik daha önce benzerine şahit olmadığımız büyüklükteki kur saldırılarının başta aziz Türk milletinin millî bir bilinçle vermiş olduğu topyekûn destek ve Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin sağladığı güçlü koordinasyon ve hızlı karar almak süreçleri sayesinde etkisiz hâle getirildiğini görüyoruz.” dedi.

“Sistem sayesinde saldırılar bertaraf edildi”
18 Aralık 2019 Çarşamba 17:30

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle beraber, bu yıl ilk defa merkezî yönetim bütçe kanunu hazırlama görevi Cumhurbaşkanlığı adına Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yerine getirildiğini anımsatan Milletvekili Ersoy şunları söyledi:

 Stratejik plan, performans programı ve faaliyet raporlarına ilişkin süreçler de yine, Başkanlık tarafından yönlendirilmektir. Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2012 yılında Maliye Bakanlığı tarafından başlatılmış olan program bütçe çalışmalarının da temeli olarak 2019 yılından itibaren program bütçe sisteminin uygulamaya geçirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmaları hızlandırmıştır.
Mali sistemimiz yönünden önemli bir reform alanı olduğu değerlendirilen program bütçe sistemiyle merkezî yönetim bütçesi daha sade, anlaşılır ve değerlendirilebilir bir yapıya kavuşacak, bütçenin girdilerden ziyade çıktı ve sonuç odaklı bir yaklaşımla hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda, 2020 yılı idare performans programları, program bütçeye uygun şekilde hazırlanmış ve yüce Meclisimize sunulmuştur. Gelir bütçesi üzerine değerlendirmeler yapacak olursak, 2020-2022 dönemine ait Yeni Ekonomi Programı'nda yapılacak olan vergi reformuyla mükellef haklarının daha etkin bir şekilde korunacağı, beyanname sisteminin yaygınlaştırılacağı, vergi tahsilatının etkinliğinin artırılacağı, vergi gelirlerinin artırılacağı ve vergi adaletinin sağlanacağı hususlar temel hedef olarak yer almıştır. 2019 yılında kabul edilen On Birinci Kalkınma Planı'nda gelir ve kurumlar vergilerini tek bir kanunda birleştiren, vergi tabanını genişleten, vergiye uyumu kolaylaştıran, öngörülebilirliği artıran, yatırım ve üretimi destekleyen Gelir Vergisi Kanunu'nun yasalaşmasının sağlanması, ayrıca yeni bir Vergi Usul Kanunu'nun çıkarılması hedeflenmiştir.

(Haber: Samed Aydın SUN)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.