Kemik ve Kas Ağrınız Varsa Dikkat!

Nedeni d vitamini eksikliği olabilir Kış geldi; güneşli günler azaldı. Ama kemikleriniz ve kaslarınız güneş ister. Neden mi? Zira kemik ve kas sisteminin önemli besin kaynaklarından biri de D vitamini. Besinlerle aldığımız D vitamini derimizin, güneş ışınları görmesi sayesinde vücut tarafından emilimi sağlıyor. D vitaminin normal düzeyde bulunması çok önemli. Zira eksikliğinde önemli sağlık sorunları oluyor.

Kemik ve Kas Ağrınız Varsa Dikkat!
07 Ocak 2020 Salı 13:23

“Aslında D vitamininin düzeyi bir nevi genel sağlık göstergesi” diyen Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baki Eker, Türk toplumunda D vitamini düzeyinin genellikle düşük seviyelerde seyrettiğine dikkat çekiyor. Bu vitaminin genellikle ihmal edildiğini, bu konuda toplumda yeterli bilinç oluşmadığını vurgulayan Dr. Baki Eker, D vitamini ile ilgili önemli bilgiler verdi.

D vitamini eksikliğinin klinik bulguları, eksikliğin derecesi ve süresine göre değişiyor. Hafif eksilikler genelde herhangi bir belirti vermiyor. Buna karşın orta derecede ve ağır eksiklikler, kas ve kemik ağrıları, kemiklerde hassasiyet, kas krampları, kas zayıflığı, kemik demineralizasyonuna bağlı kemik erimesi ve kemik kırıkları, ani düşme vakaları ve yürümede güçlük gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.

D vitamini eksikliğinin iskelet dışı birçok sistemle de ilişkili olduğu biliniyor. İnsülin direnci, kalp-damar hastalıkları, bağışıklık sistemi, otoimmün hastalıklar gibi çok çeşitli hastalıklarda da D vitamini eksikliğinin rolü olduğu düşünülüyor.

Diğer vitaminlerin aksine D vitamini ihtiyacının ancak çok az bir kısmını besinlerden sağlanabiliyor. “Ortalama bir insan güneş görmeden, sadece besinlerle bu ihtiyacın ancak yüzde 20’sini karşılayabiliyor. Bu nedenle kış güneşinden yararlanmak gerekiyor. Güneşli günlerde en az 20 dakika olmak üzere; kol, bacaklar, avuç içleri ve ense de dahil olacak şekilde direkt olarak güneş ışığı almak gerekiyor. Kış güneşinden yararlanmak için açık havada el ve başınız açık olarak 20 dakika yürüyüşe çıkabilirsiniz.” şeklinde konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baki Eker, burada önemli olan noktanın, bu güneşlenmenin cam arkasından değil doğrudan yapılması gerekliliği olduğuna dikkat çekti. Başka birçok sağlık sorununda olduğu gibi fazla kilolardan kurtulmak, dengeli beslenmek ve düzenli açık hava egzersizleri yapmak da D vitamini seviyesini korumanın diğer önemli yolları.

 (Haber: Nurhan Bayram)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.