Ev tozu akarı, hastalıklara davetiye çıkartıyor

Ev tozu akarı olarak bilinen mitelar, gözle görülemeyecek kadar küçük sekiz ayaklı haşerelerdir. Bu kadar küçük olmalarına rağmen miteler, önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Özelikle öksürük, nefes sıkışması ve hırlama belirtileriyle seyreden ve alerjik astıma yol açabilen miteler için açıklamada bulunan Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Mite alerjisi, astım ve alerjik nezlenin en sık görülen nedenidir. Ayrıca mitelar astım ve alerjik nezleli çocukların hastalıklarının kötüleşmesine neden olabilir” dedi.

Ev tozu akarı, hastalıklara davetiye çıkartıyor
26 Aralık 2019 Perşembe 11:34

Ev tozu olarak da bilinen mitelar, evde sık görülen ve alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerdir. Bir gram ev tozunda 500 tanesi canlı olmak üzere yaklaşık 19 bin mite bulunduğunu açıklayan Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, mite alerjisinin astım ve alerjik nezlenin en sık görülen nedeni olduğunu söyledi.

“Miteler önemli bir alerji kaynağıdır”

Mite alerjisinin sık öksürük, nefes sıkışması ve hırlama belirtileriyle başladığını ve sürecin sonunda alerjik astım olarak seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Akçay, “Önemli bir alerji kaynağı olan ev tozu akarları toz akarları her yerde bulunur ve ılık, nemli iklimlerde gelişirler. Toz akarları hapşırma ve göz yaşarması gibi alerjik semptomlara neden olur ve hassas kişilerde toz akarları alerjik astımı bile tetikleyebilir. Astımlı hastaların yüzde 85'inin toz akarlarına alerjisi vardır, bu da onu alerjik astım için ana tetikleyici yapar. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki mite alerjisi, astım ve alerjik nezlenin en sık görülen nedenidir. Ayrıca mitelar astım ve alerjik nezleli çocukların hastalıklarının kötüleşmesine neden olabilir. Her 100 çocuktan 10’unda astım hastalığı görülmektedir. Mite’lar cildin bariyerini bozup egzamanın da kötüleşmesine neden olabilmektedir. Özelikle egzamalı olan çocukların ciltleri mite alerjisi gelişmesi için normal çocuklara göre 1000 kat daha hassastır” dedi.

“Miteler Akciğerlerde deformasyona yol açabilirler”

Ev tozu akarlarının daha önce bilinenden daha büyük bir etkiye sahip olduğunun yapılan araştırmalarda ortaya konduğunu söyleyen Prof. Dr. Akçay,  “Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Singapur Ulusal Üniversitesi’nde yapılan klinik çalışmalara göre; çocuklarda ve yetişkinlerde astıma neden olan ev tozu akarları (mite) akciğerlerde DNA hasarına yol açabiliyor. Yine aynı araştırma; sağlıklı bireyler arasında geniş ölçüde değişen DNA onarım kapasitesinin, astımlı hastalarda daha düşük olabileceğini gösteriyor. Bu da Akciğer epitelinde gelişen hasar sonucu gribal enfeksiyonlara çok daha fazla yakalanmaya ve astım belirtilerinin daha ağır seyretmesine neden olabilmektedir.

(Haber:  Sümbül Altunbaş)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.