KAYTİD başkanı Özandaç: Düğün, kültürümüzün köklü ve değişmez bir parçasıdır

KAYTİD başkanı Özandaç: Düğün, kültürümüzün köklü ve değişmez bir parçasıdır
08 Mayıs 2020 Cuma 17:24

Kayseri Turizm İşletmeciler Derneği KAYTİD Başkanı Ali Koray Özandaç halkın çok merak ettiği, Türkiye’de ve Kayseri’de Düğün ve Etkinlik Sektörü’nün ne zaman açılacağına yönelik bir açıklama yaptı. ‘Düğün, kültürümüzün köklü ve değişmez bir parçasıdır’ diyen Özandaç şunları söyledi.

“Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de maalesef can kayıplarına sebep olan Corona virüs salgınından bütün sektörler az veya çok etkilenmiştir. Ama salgının başladığı tarih itibarıyla kapatılan ve etkinlikleri durdurulan Düğün Salonları ve organizasyon firmaları en fazla zarar gören sektörlerden birisidir.
Bugünlerde açıklanan normalleşme planı Düğün Salonları işletmeciler ve Düğün Yapacak Misafirlerimizdeki beklentileri artırdı. AVM’ler, restoranlar, umuma açık yerlerin faaliyetlerine başlaması konuşuluyorken düğün salonlarının da bu kapsamda değerlendirilmesi ve bir düzenleme yapılarak duyurulmasını Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hükümet Yetkililerimizden bekliyoruz.
Yurdumuzda kapasitelerine göre onbinlerce düğün salonu bulunmaktadır. Bu sektör pek çok paralel sektöre de katalizör etkisi yapmaktadır. Beyaz eşya, gıda, mobilya, tekstil, inşaat, fotoğrafçılık, çiçekçilik, güzellik salonları, kuyumculuk, hediyelik eşya bunlardan sadece bazılarıdır. Unutulmamalıdır ki Düğün Sektöründe yüzbinlerce insan çalışmaktadır.
Diğer yandan evlenecek olan insanlar ve yakınları Tayin, ev kurma, izin, taşınma, seyahat, alışveriş vs. gibi planlarını Düğün Tarihine göre yapmaktadırlar.
Düğün, kültürümüzün köklü ve değişmez bir parçasıdır. Belirsizlikler ve medyada endişe oluşturacak sorumsuzca söylemler şu an ertelenen etkinlikleri iptallere yönlendirirse, ardından Düğün Sektörü ve paydaşlarında sıkıntılar sürdürülemez hale gelecek ve iflaslar kaçınılmaz olacaktır.
Normalleşme sürecinin konuşulduğu bu dönemde Düğün Salonları da düşünülmelidir. Haziran Ayı ortasından itibaren Sınırlı kişi sayısı ve tedbirler ile Salonlarda Düğünlerin başlatılmasını umuyoruz.
AVM’ler, restoranlar, berberler, kahvehaneler vb yerler açılıp düğün salonlarının açılmaması bu sektörü çok zor duruma sokacaktır. Bu sebeple Oteller ile düğün salonları arasında alınacak tedbirler açısından büyük farklar bulunmamaktadır. Zira Büyük bir otelin yemek salonunda oluşacak sosyal mesafe yoğunluğu ile düğün salonu arasında fark bulunmamaktadır.
Açılacak işyerlerine normal hayata dönene kadar nasıl düzenleme yapılacaksa düğün salonlarına da ( seyrek masa düzeni, kişi sınırlaması, hijyen tedbirleri ve sosyal mesafe önlemleri vs. gibi ) uygun düzenlemeler pek ala yapılabilir.
Ülkemizdeki bütün şehirler salgın yayılımı konusunda aynı durumda değil, salgının olmadığı yada azaldığı şehirler bu süreçte farklı değerlendirilecektir.
Normal hayata dönme sürecinde bu sektörün de faaliyete geçmesi için çalışma yapılması çok önemlidir.
Sonuç Olarak; Düğün salonu ve etkinlik mekanlarının açılış tarihi en az bir ay evvelinden belirlenip, etkinlik yapacak misafirlerimizin de bir an önce bu tarihe göre planlarını yapmaları için onlara zaman tanımamız gerekmektedir.
Ülkemizin yerinde ve akılcı tedbirleri ile Milletimizin de feraseti yardımıyla Dünyaya örnek olacak şekilde başarılı bir Covit19 Salgın Süreci yönetildi. Pandemi Etkilerinin tamamen ortadan kalkması ve en az hasar ve kayıpla bitirilmesi için Düğün Sektörü işletmecileri olarak her zaman düsturumuz olan “Halk Sağlığı Önceliğimizdir” söylemimizi yinelemek istiyoruz. Bu süreçte Devletimizin yanında ve yardımcısı olmaya devam edeceğimizi belirtir, tüm halkımıza sağlık ve esenlikler dileriz.” (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.