Türkiye – ABD Savunma ve Havacılık Çalıştayı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye – ABD Savunma ve Havacılık Çalıştayına katıldı.

Türkiye – ABD Savunma ve Havacılık Çalıştayı
22 Kasım 2019 Cuma 13:23

Çalıştayda konuşma yapan Başkan Büyüksimitci, TOBB ile ABD Ticaret Odası’nın birçok alandaki ortaklığının savunma ve havacılık sektörüne de taşındığını söyledi. Büyüksimitci, bu etkinlikte ABD Ticaret Odası ile de birlikte çalışarak, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li savunma ve sivil havacılık firmalarıyla, TOBB bünyesinde faaliyet gösteren, Türkiye Savunma Sanayi Sektörü ve Türkiye Sivil Havacılık Sektörü üyelerini bir araya getirdiklerini ifade etti. 

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olarak, ABD ile ticari ilişkilere daima önem ve öncelik verdiklerini vurgulayan Büyüksimitci, bu amaçla, ABD Ticaret Odası ile çok boyutlu işbirliği geliştirdiklerini söyledi.

İki devlet başkanının açıkladığı 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin heyecanlarını artırdığını belirten Mehmet Büyüksimitci, “Karşılıklı ticaret ve yatırım için ciddi bir potansiyelimiz olduğunu biliyoruz. Özellikle, bugün bir araya getirdiğimiz sektörler, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin lokomotifleri arasında yer alıyor. Savunma Sanayi ile Sivil havacılık sektörlerinde, karşılıklı ticaret ve yatırım için ciddi fırsatlar var. Ülkemizde Savunma ve Havacılık Sektör Cirosu 7 milyar dolara ulaşmıştır. Geçmişte bir kaç yüz milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, yaklaşık 8 kat büyüyerek 2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 2002 yılında yalnızca 66 savunma projesini yaklaşık yüzde 80 dışa bağımlılık oranı ile yürütürdük. Bugün geldiğimiz noktada yüzde 65’in üzerinde yerlilik oranı ile proje sayımız yaklaşık 9 kat artarak 553’e ulaşmıştır. 2002 yılında savunma projelerinin toplam hacmi yaklaşık 5,5 milyar dolar idi. Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 8 katlık bir artış ile 41 milyar dolarlık proje hacmine ulaşılmıştır. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında, bu miktarın 60 milyar doların üzerinde olacağı öngörülmektedir” dedi.

İkili iktisadi ilişkilerin bugünkü seviyeye ulaşması için çok emek sarf edildiğini ifade eden Büyüksimitci, ilişkileri daha da ileri taşımak için ciddi bir ivme yakaladıklarını, bu kazanımı karşılıklı olarak korumaları gerektiğini söyledi.

(Haber: Ramazan Karakuş)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.