‘Ortaanadolu üretim havzası olmalı’

‘Kayseri’deki işletmeler verimsiz’ -Kayseri bugün çok avantajlı noktada değil, tırnakları ile kazıyarak buralara geldi -Yerli ve milli’de, hem deprem hem stratejik açıdan en uygun yer Kayseri ve bu bölge -TOBB 81 ilde 81 okul projesinde Kayseri’ye eğitim külliyesi adeta Üniversite yapıyor -75 firmamız savunma sanayi için çalışıyor, bunun için önemli bir şirkette kurduk -Ortaklık kültüründen zarar gördüğümüz için kurumsal kültür ile rol-model olacağız -Yerli otomobilin yeri tam belli değil ama biz bunun için ısrarcıyız -Boğazköprü’de, ‘lojistik köy projemiz’ yıllardır hazır ama nedense destek çıkmıyor. -Asgari ücretle geçinmek zor ancak açıklanan rakamların altından işverenler kalkamaz

‘Ortaanadolu üretim havzası olmalı’
18 Aralık 2019 Çarşamba 17:25

Kayseri için havacılık ve savunma sanayi için fizibilite çalışması yaptıklarını belirten Sanayi Odası (KAYSO)yönetim kurulu başkanı Mehmet Büyüksimitçi, üç yıldır eksi olan büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 4’e çıkacağını, bu yıl ki ihracatın 2,5 milyar doları aşacağına dikkat çekti.

KAYSO’da, yönetim ve meclis üyeleri ile bir değerlendirme toplantısı yapan Mehmet büyüksimitçi; sanayicilerin sorun ve beklentilerini; ‘ kanunlardan, mevzuatlardan, vergi uygulamalarından, enerji, ulaşım, nakliye-lojistik, gümrük işlemleri, sektörel, sanayicinin üzerindeki dolaylı yükler’ olarak sıraladı, şunları söyledi.

“Hiçbir şey yapmayarak, üretmeyerek, olumsuz düşünerek değil, çalışarak, üreterek, pozitif düşünerek hareket ediyoruz. Ama  şu bir gerçek ki, kayseri’deki işletmelerimiz verimsiz. Biz hep aynı ürünleri üretiyoruz. Kümelenirken üzerine yeni bir şey koymak, maliyeti ve fiyatı düşürmek, yeni bir ürün katmak gerekiyor. Ekonomideki son üç yıldaki olumsuzluğu, firmalarımız en az hasarla atlattı. Bugün üye sayımız bin 651. 25 meslek komitemiz, 51 meclisimiz var. 12 sanayi odası arasında iyi bir yerdeyiz. Kayseri’de, Ocak ya da Şubat’ta, savunma sanayi için daha neler yaparız’ toplantısı yapacağız.  Odamız, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve üç OSB’de uyumluluk bereketi var. “

Anonim Şirketlere hukuk müşaviri zorunluluğunda karmaşa yaşandığını tekrarlayan Büyüksimitçi,  Erkilet Havalimanına yeni kargo ve terminal binası istediklerini açıkladı, şöyle konuştu.

“Artık Dünya ile rekabet ediyoruz. Sorunumuz TDV. Çok rekabetçi şartlarla çalışmamız, verimli olmamız gerekiyor. Kayseri’de 12 arge merkezi, 2 yeni başvuru, 2 tasarım merkezinde  503 personelimiz var ama yetersiz. Patent sayımız 59.  Sosyal sorumluluk projeleri ile 720 kişiye eaşe, 800 öğrenciye  kırtasiye, 190 LÖSEV ve koruyucu aileye destek olduk. Merkez endüstri meslek ve teknik Anadolu lisesini proje okulu yaptık. Yerli ve milli otomobil için Ortaanadolu üretim havzası ekonomik etki alanının Kayseri-Aksaray-Konya, liman olarak Mersin-Adana-Hatay  olması uygun olur. Sanayi ve gelişme deprem riskli olan yerlerde olmaz. Ege’de sanayi kültürü eksik. Ama Kayseri çok avantajlı noktada değil. Tırnakları ile kazıyarak buralara geldi. Volkanik bir bölgedeyiz.”

Yatırım için limana yakın olmalı anlayışının aldatmaca gibi geldiğini belirten  KAYSO başkanı Mehmet Büyüksimitçi konuşmasını şöyle tamamladı.

“Kayseri’de sanayileşme ve ortaklık kültürü  Cumhuriyetle başladı. Bu yıl ihracat hedefimiz 1,5 milyar doları aşacak. İthalatımız ise 1.1 milyar dolar. Serbest bölge ihracatı 315 milyon dolar, Savunma sanayinde yüzde 70 yerlileştirme yapıldı.Kayseri’nin savunma sanayi ile hiçbir şeyi yok denilmesi doğru değil. Gizlilik anlaşmaları gereği açıklanamıyor. Yoksa 75firmamız savunma sanayi için çalışıyor. Stratejik, proje bazlı yatırımlar var. Savunma sanayi şirketi kurduk, yerli ve milli ürünler üreteceğiz. Ama, Kayseri’de ortaklık kültürü zarar gördü. Yeniden çalışma yaparak, kurumsal kültür oluşturacağız. Havacılık ve savunma fizibilitesi çalışmamız var.  Boğazköprü’deki lojistik köy projemize yıllardır destek çıkmıyor. Gideceğimiz daha çok yol var.”

Büyüksimitçi, asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu, ancak açıklanan rakamları işverenin kaldıramayacağını, bunun için  vergi tarafının düşünülmesini önerdi.

(Haber: Canan Bayram-Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.