Dr. Karaoğlu: İstanbul Sözleşmesi iptal edilmesin, kadınlar ölmesin

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, Avusturya’da eşi tarafından öldürülen Bircan Dever Ünal isimli talihsiz kadının Develi ilçesindeki cenazesine katıldı. İstanbul Sözleşmesinin iptaline dönük çalışmalara dikkat çeken Dr. Karaoğlu, “Kadın cinayetleri, kadına şiddet tüm hızıyla ülkemizde ve dünyada devam ederken hala bazıları İstanbul sözleşmesi iptal edilsin diye çığırtkanlık yapıyor” dedi.

Dr. Karaoğlu: İstanbul Sözleşmesi iptal edilmesin, kadınlar ölmesin
09 Temmuz 2020 Perşembe 14:09


KİGDER Kayseri Şube Başkanı Dr. Sema Karaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Avusturya’da eşinin kıskançlığı yüzünden katledilen ve intihar süsü verilerek nehre atılan Develi’li Bircan Dever Ünal’ın memleketindeki cenazesine katıldı. 

KADIN CİNAYETLERİ, KADINA ŞİDDET TÜM HIZIYLA ARTIYOR
Cenaze sonrası konuşan KİGDER Kayseri Şube Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, İstanbul Sözleşmesinin iptalinin kadına yönelik şiddeti artıracağına dikkat çekti. 

“Başın sağolsun KARAPINAR… Başın sağolsun Develi… Başımız sağolsun kadınlar, analar, babalar, bacılar…” diyerek konuşmasına başlayan Dr. Sema Karaoğlu, şunları söyledi: 

"İki gün önce yüreğimizi burkan bir kadın cinayetiyle daha uyandı insanlık. Pakistan’da öldürülen #Waziran ‘da her kadın gibi boşanmak, ayrılmak ya da kendi hayatına dair herhangi bir karar almak istiyordu. Kocası ve erkek kardeşi tarafından taşlanarak öldürüldü. Dün Avusturya'da bir kadın cinayeti daha çıktı ortaya. Bir Türk kadınıydı öldürülen 25 Haziran'da kıskançlık yüzünden tartıştığı eşi Taylan Ünal tarafından öldürülen Bircan Dever Ünal’ın bedeni nehre atılmıştı. İntihar süsü vermek isteyen koca, kadının cep telefonundan hem kendisine hem de akrabalarına veda mesajı göndermiş, ardından da kayıp başvurusunda bulunmuştu. Taylan Ünal cinayeti itiraf etti. 
Kadın cinayetleri, kadına şiddet tüm hızıyla ülkemizde ve dünyada devam ederken hala bazıları İstanbul sözleşmesi iptal edilsin diye çığırtkanlık yapıyor. Oysaki İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek, kadını korumak ve şiddete uğramışsa karşı tarafı cezalandırmak için gerekli düzenlemeleri içeriyor. Devlete de aile içi şiddeti önleme ve kadını koruma adına sorumluluklar yüklüyor. Bu sözleşmeye bağlı kalmak demek kadının katledilmesine, şiddete uğramamasına, ezilmesine, sömürülmesine, cinsel saldırı ve tecavüze karşı olmak demektir.  Kadını da insan olarak eşit kabul etmektir bu bir insan hakkıdır. Bu sözleşmenin iptal edilmesiyle bugünün Türkiye’sinde katledilen, şiddete maruz kalan, ezilen, sömürülen, cinsel saldırı ve tecavüze uğrayan kadın sayısının artması demektir! Bu sözleşme hiçbir kişiye hukuksal statü oluşturmaz. Kimseye üstünlük sağlamaz, aile için yanlış rol model oluşturmaz. Detaylı incelendiğinde sadece aile içi şiddeti önlemek ve kadına şiddeti önlemek için için gerekli düzenlemeleri içerdiği görülür. Bu yolda doğru politikalar üretilmesini sağlar, denetler. Gencecik Bircan’ı Develi’nin Karapınar köyünde toprağa verdik. Mekanı cennet olsun."    (Haber: Canan Bayram)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.