"Demokrasi için kadınların siyasal katılımı sağlamalı"

Kadın Dernekleri adına konuşan Ayşe Uzunlu yaptığı açıklamasında; “Kendinizin, gelecek nesillerimizin gerçek bir demokraside yaşamasını istiyorsak kadınların siyasal katılımını sağlamak için mücadele edin. Bize destek olun. Kadınların seçilme hakkını kullanabilmelerinin önünde bir dizi engel vardır. Çözümü içinse de tek bir yol vardır, o da cinsiyet kotasını yaşama geçirmektir. “ dedi.

"Demokrasi için kadınların siyasal katılımı sağlamalı"
05 Aralık 2019 Perşembe 13:50

Türk kadınlarına siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı tanıyan Anayasa değişikliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 85. yıl dönümünü dolayısıyla Türk Kadınlar Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Türk Anneler Derneği üyeleri  Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koydular.

Tüm kadın dernekleri adına burada bir açıklama yapan Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, Bundan tam 85 yıl önce, 5 Aralık 1934 tarihinde, Anayasa ve Seçim Kanun'da yapılan değişiklik ile kadınların ilk kez oy kutlanmasının ve milletvekilliğine aday olabilmesinin önü açıldı. Böylece Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımış oldu.” dedi.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçime hakkını elde etmesi, Türk Devrim tarihinin en önemli olaylarından birisi olduğunun altını çizen Ayşe Uzunlu şunları söyledi:

“Ülkemizde cinsiyet ayrımcılığının en ağır biçimde yaşandığı alan siyasettir. Kadınların siyasal haklarının gaspı, tüm haklarının ihlaline, gaspına neden olmaktadır. Günümüzde kadınlar bırakın siyasal haklarını, birinci) insan hakkı olan yaşam haklarının peşine düştüler. Kadın cinayetlerindeki artış bir kadın kırımı noktasına gelmiştir. Bu yakıcı sorunun çözümü kadının siyasal katılanlarındandır. Yerel ve genel meclislerde yarısı kadın olursa, bu sorunun derhal çözüldüğünü görürüz. Tüm erkek siyasetçilere, karar vericilere buradan sesleniyoruz ki kadınların eşit siyasal katılımı olmadan demokrasi olmaz.! Ülkenin yakıcı sorunlarını kadınlar olmadan çözersiniz, kadınların eşit siyasal katılımını sağlamadan biz demokratız diyemezsiniz, demokrasi sözünü ağzınıza bile alamazsınız. Kadınların siyasal haklarını kullanabilmeleri bir eşitlik mücadelesi değildir. Aslında bir demokrasi mücadelesidir. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar aynı oranda mecliste ve karar verici konumda olmalıdır.”

Cumhuriyet Kadınları Kocasinan Şube Başkanı Tülin Karakaş ise “Unutmayalım Türk milleti kadınıyla erkeği ile bir bütündür. Kadın erkeğe eşit değilse o millet yaralıdır. Kadını aşağılayan, kadını erkekle eşit görmeyen, kadını köle ve cariye olarak kabul eden bir anlayış olamaz. Millet olabilmek için ortaçağdan kurtulmak gerekir.” Şeklinde konuştu.

(Haber-Foto: Ramazan KARAKUŞ)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.