Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği Türkiye Enerji Zirvesi’nde Buluştu

Türkiye enerji sektörünün en büyük aile buluşması, Türkiye Enerji Zirvesi ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla oturumlarına devam ediyor. Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Özel Oturumu: Akdeniz Bölgesi’nde Enerji Dönüşümünde Düzenleyici Kurumların Rolü başlıklı oturumda MEDREG üyesi ülkelerin enerji piyasası, düzenleyici kurumları ve yenilenebilir enerji yatırımları konuşuldu. Enerjide yeşil dönüşüm için uluslararası iş birliğine vurgu yapıldı.

Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği   Türkiye Enerji Zirvesi’nde Buluştu
23 Kasım 2021 Salı 17:06

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) desteğiyle düzenlenen 11. Türkiye Enerji Zirvesi, ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı oturumlarıyla devam ediyor. 

Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Özel Oturumu: Akdeniz Bölgesi’nde Enerji Dönüşümünde Düzenleyici Kurumların Rolü başlıklı oturumda MEDREG üyesi ülkelerin enerji piyasalarındaki son gelişmeler, düzenleyici kurumların enerji politikalarındaki rolü ve yenilenebilir enerji yatırımları konuşuldu. T.C Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan oturuma, MEDREG Başkan Yardımcısı ve Fas Düzenleme Kurulu Başkanı Abdellatif Bardach, MEDREG Direktörü Hasan Özkoç, MEDREG Kurumsal Çalışma Grubu Başkanı ve Ürdün Enerji Düzenleme Kurumu Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bölümü Direktörü Mohammad Maayah, Arnavutluk Enerji Düzenleme Kurumu Genel Sekreteri Elton B. Radheshi ve MEDREG Yenilenebilir Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı, Lübnan Enerji Düzenleme Merkezi Teknik Danışmanı Sorina Mortada katıldı. 

‘TEKNİK DÜZEYDE İŞ BİRLİĞİNİN İYİ İLİŞKİLERİ TETİKLEYECEĞİNE İNANIYORUZ”

Oturumun açılış konuşmasını gerçekleştiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Bugün küresel enerji ekosistemi ekonomik ve global mülahazaların etkisiyle bir dönüşüm içerisine girmiş bulunuyor. Artan enerji talebi, enerji arz güvenliğiyle ilgili kaygıları artırıyor. Fosil yakıtlara yüksek oranda bağımlılık hala küresel bir sorun ve yakın gelecekte de böyle olmaya devam edecek. Enerji arzı ile ilgili sorunların yanında Küresel Isınma da enerji politikalarının merkezinde yer alıyor. Bu sorunların giderilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele için enerji endüstrisini değiştirecek çabalar ortaya konmuş durumda. Enerji sektöründe değişim daima endüstrinin ruhu olmuştur. Enerji sistemleri kömürden, petrole, petrolden, gaza ve nihayet gazdan yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru eviriliyor. Yakın bir geçmişe kadar bu yüzyılın doğalgaz çağı olacağı umuluyordu. Ancak Küresel Isınma ve onun tetiklediği iklim değişikliği, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru dönüşümü hızlandırdı. 

Teknolojik gelişmeler ve maliyetlerdeki düşüş rüzgâr ve güneş enerjisini Küresel Isınma ile mücadelede en ön saflara konumlandırdı. Tabi ki bu mücadelede daha fazla araca ve ortak çabaya ihtiyaç var. Böyle bir enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi dönüşümü destekleyen enerji piyasalarının oluşturulmasıyla mümkün. Bu anlayışla muadil kurum ve kuruluşlar daima iş birliği içerisinde bulunduk. Siyasi anlaşmazlıkların bulunduğu durumlarda dahi iş birliğini sürdürdük. Çünkü düzenleyici ve teknik düzeydeki iş birliğinin, siyasi düzeyde de olumlu ilişkileri tetikleyeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“GÜNEY AKDENİZ’DE ENERJİ İHTİYACI ARTACAK”

MEDREG’in rolünü anlatan ve Akdeniz enerji piyasaları için düzenleyicilerin yapması gerekenleri sıralayan MEDREG Direktörü Hasan Özkoç, “2040 yılında, 2017 yılına göre Güney Akdeniz’deki nüfus yüzde 45 artarak 85 milyon insana yaklaşacak. Güney ve Doğu Akdeniz’de enerji ihtiyacı 2040’da iki katına çıkarak enerji arzında 185 milyon GW’lık bir açık ortaya çıkartacak. Bu denli büyük bir enerji talebine cevap verebilmek için 400 milyar dolarlık bir yatırım gerekli. Enerji piyasası düzenleyicileri uluslararası bir dayanışma ve koordinasyonla çalışırsa, yenilenebilir enerjilere verilen teşvikler yatırımları cezbedici hale getirirse bölgemizdeki bu talebi yenilenebilir kaynaklardan karşılayabiliriz” diye konuştu. 

“FAS, KUZEY VE GÜNEY AKDENİZ İÇİN ENERJİ KORİDORU OLABİLİR”

MEDREG Başkan Yardımcısı ve Fas Düzenleme Kurulu Başkanı Abdellatif Bardach, ülkesinin üzerinde bulunduğu coğrafi konum ve Fas’ın yenilenebilir enerji potansiyeli ile Kuzeyde bulunan Avrupa ülkeleriyle Güneyde bulunan Afrika ülkeleri arasında bir enerji koridoru olacağını belirterek, “Güney Fas, özellikle rüzgâr enerjisi bağlamında önemli bir potansiyel taşıyor. 2021-2024 yılları arasındaki hedeflerimizde rüzgâr enerjisi üretimimizi 1915 MW’a, güneş enerjisi üretimimizi 1614 MW’a ve hidroelektrik üretim kapasitemizi 350MW’a çıkarmayı planlıyoruz. 2025-2030 yılı projeksiyonumuzda ülkemizin güneyini etkileyen güçlü rüzgarları elektrik enerjisine çevirecek rüzgâr enerjisi santralleri kuracağız. Fas’ın ürettiği enerji Akdeniz’in kuzeyine taşınarak Fas’ı Afrika ve Avrupa arasında enerji köprüsü haline getirebilir” dedi.

“LÜBNAN’IN ENERJİ KRİZİ YENİLENEBİLİR ENERJİYE DÖNÜŞÜM İÇİN FIRSAT”

MEDREG Yenilenebilir Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı, Lübnan Enerji Düzenleme Merkezi Teknik Danışmanı Sorina Mortada, Lübnan’ın enerji krizine ve krizin yenilenebilir enerjiye dönüşüm için yarattığı fırsata değinerek, “Lübnan’da yaşanan yakıt krizi, para biriminin değerinde yaşanan ani ve keskin düşüşler, elektrik santrallerinin çoğunlukla fuel-oil, dizel gibi fosil yakıtlardan beslenmesi ve eski teknolojiye sahip olması gibi nedenlerle elektrik kesintileri sıklıkla yaşanıyor. Yakıtının yüzde 98’ini ithal eden Lübnan’da yaşanan elektrik kesintileri insanları yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiriyor. İnsanlar evlerinin çatılarına kurdukları güneş panelleriyle enerji üretimine başladı ve bu durum desteklenebilirse, Lübnan yenilenebilir enerji dönüşümünü gerçekleştirebilir” şeklinde konuştu. 


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.