8 Mart Dünya Kadınlar Günü önemi ve Tarihi! Dünya Kadınlar Günü Ne zaman Ortaya Çıktı?

Dünya Kadınlar Günü, 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü' olarak ilan edildi. Ülkemizde de her sene 8 Mart'ta günün anlam ve önemine uygun etkinlikler yapılıyor. Peki, Dünya Kadınlar Günü ne zaman ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü önemi nedir? İşte merak edilenler...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü önemi ve Tarihi! Dünya Kadınlar Günü Ne zaman Ortaya Çıktı?
08 Mart 2022 Salı 10:34

Dünya Kadınlar Günü, her sene 8 Mart tarihinde kutlanıyor. Dünya Kadınlar Günü için geri sayım sona eriyor. Günün anlam ve önemi ile ilgili aramalar hız kazandı. Peki, Dünya Kadınlar Günü ne zaman ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü önemi nedir?

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün geçmişi çok eskilere dayanmaktadır.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir.

Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin'in önerisiyle, 1857'de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl "Kadın Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart'ı "Dünya Kadın Günü" olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977 de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, "Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü" olarak kabul edildi.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.