"42 il de uygulanan IPARD’da Kayseri kapsam dışı kaldı"

Geride kalan 2019 yılının bir değerlendirmesini yapan Kayseri Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı Recep Bağlamış, 2020 yılından beklentilerini tek tek anlattı. Bu arada Kayseri ile ilgili son durum rakamlarını da açıklarken ‘Tarım arazilerinde 6., tarım kamu yatırımlarında 20. Sırada” dedi.

"42 il de uygulanan IPARD’da Kayseri kapsam dışı kaldı"
31 Aralık 2019 Salı 13:10

Borsa Meclis Başkanı ve Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerininde katıldığı değerlendirme toplantısında, Türkiye ekonomisinin oldukça zorlu geçen bir yılı geride bıraktığını, özel sektörün karşı karşıya kaldığı pek çok sıkıntıya rağmen üretimini, ihracatını arttırmaya devam ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi.

“Misyonumuz, çalışarak daha güçlü bir Kayseri olma hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz.Türkiye, tarım ve hayvancılık üretimi konusunda köklü bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. Türkiye potansiyeli ile Dünya’nın lider tarım üreticilerinden biri olmayı hakketmektedir. Tarım geçmişi güçlü bir millet olarak, tecrübe ve bilgimizden güç alarak ilerlemeli değişen şartlara da ayak uydurmanın koşulu olarak sürekli yenilikçi düşünmeliyiz.Köylü olmanın, çiftçi olmanın, tarımla uğraşmanın, gelişmişlik düzeyiyle ilgisi noktasındaki algıyı düzeltmemiz gerekiyor.Yeni yatırımcılar çekmek noktasında sıfırdan büyük ölçekli tarım firmaları oluşturmak yerine, küçük, orta ölçekte yatırımcıların desteklenerek kademe kademe değişimin yaşanması gerektiğine inanmaktayız. Yani küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi büyük işletmelere dönüştürebilmek için daha fazla çaba göstermeliyiz.”

Kayseri’nin sanayi ve ticarette olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da bölgenin merkezi konumunda olmasına rağmen giderek artan derecede köreltildiğine dikkat çeken Bağlamış, Kayseri’nin Türkiye’de tarım arazisi bakımından 6. sırada, tarım kamu yatırımlarında 2008’de 5. iken 2019’da 20. Sıraya gerilediğini, 42 ili kapsayan IPARD’ın Kayseri’ye getirilemediği gibi kapsam dışında kalmasını da açıkladı, şöyle konuştu.

“İlimiz de İhtisas OSB kurularak tarım- sanayi entegrasyonunun sağlanması noktasında sunduğumuz raporlar ve çağrılara rağmen herhangi bir netice alınamamıştır. Canlı hayvan borsası Projesinin ihalesini gerçekleştirdik. Hububat ticaret merkezi kurulması için proje çalışmalarımızı başlattık.Arazi toplulaştırılması ülkemiz ve üreticimiz adına çok önemlidir. Ortalama işletme büyüklüğümüz 60 dekardır. Ülkemizden çok daha küçük yüzölçümüne sahip İngiltere’de işletme büyüklüğü 538, Fransa’da 521, Almanya’da 457 ve İspanya’da 240 dekarı bulmaktadır. Ülkemizdeki mevcut ölçeklere sahip işletme yapısıyla verimli tarım imkanından söz etmemiz mümkün gözükmemektedir. Arazilerin daha fazla bölünmesinin önüne geçilmeli, toplulaştırma çalışmalarıyla işletme büyüklükleri artırılmalı, bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır.”

2020 Yılı Beklentilerini açıklayan  Kayseri Ticaret borsası başkanı Recep Bağlamış  bu konuda da şu bilgileri verdi.

“Tarımsal üretim planlamasının bir devlet politikası haline getirilmesi. Çalışmaların “aktif çiftçi odaklı” yürütülmesi. Aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için kadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi. Bitki ve hayvan hastalıkları ile etkin mücadelede yerli ilaç ve aşı üretiminin teşvik edilmesi.Mera niteliği taşıyan alanların tespit ve tahdit çalışmalarının ivedilikle tamamlanması, üreticiler ve üretici örgütlerine tahsis edilmesi, mera ıslahında kullanılacak bitki tohumları geliştirme çalışmalarının teşvik edilmesi. Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi. Gıda ve yem güvenliği, halk sağlığı, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahını sağlamak amacıyla tohumdan sofraya tüm zincirde etkin bir izlenebilirlik sağlanması ve denetim sisteminin etkinliğinin artırılması. İhtisas OSB kurularak tarım- sanayi entegrasyonunun sağlanması. 2020’de yüzde 5 büyütmeyi hedefliyoruz.”

(Haber: Davut Güleç-Ramazan Karakuş)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.