Yerli uçağın motoru için '100 milyon'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kayserili hayırseverlere, sanayici ve işadamlarına ‘eğitime destekte örnek ve model’ oldukları için teşekkür ederken ‘tasarım beceri atölyeleri’nin önemini ilginç örneklerle anlattı. ‘Bu işi bilimsel ve Dünya ile yarışmak için yapmalıyız’ diyen Selçuk ‘Öğretmenlerimizi suçlamak yerine eksiğini tamamlamalıyız. Diploma artık herşey değil. Çocuklarımız soru çözüyor ama sorunlarını çözemiyor. Zaten batı Türkiye’nin sürekli savaşmasını, eğitimden uzaklaşmasını istiyor. Ama Türkiye, o cetvelle çizilen ve şekillendirilen ülke değil’ dedi.

Yerli uçağın motoru için '100 milyon'
13 Şubat 2020 Perşembe 17:05

Kayseri ziyaretine Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir belediye Başkanı  Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret ile başlayan, Kadir Has Kongre Merkezi’nde ‘Ziya öğretmen ile eğitim buluşmaları’yla tamamlayan  Milli Eğitim bakanı Ziya Selçuk, Radisson Blue Otel’de ‘100 tasarım beceri atölyesi yapımı’ protokolünü imza töreninde, hayırsever, işadamı, sanayici, rektörler ve belediye başkanlarına bu atölyelerin önemini ilginç örnekleri ile anlattı.

Bakan olmadan önce dağ-taş gezen Erciyes Üniversitesi’nden bir genci neden işe aldığını, oturan değil sahada olanların önemli olmasına örnek vererek dile getiren Bakan Selçuk şunları söyledi.

“Çocuklarımız soru çözüyorlar ama sorunlarını çözemiyorlar.  Türkiye, cetvelli çizilen ve bugün şekillendirilen ülkelerden değil. Batı, Türkiye sürekli savaşsın, terörle uğraşsın eğitimden uzaklaşsın istiyor.  Artık herkeste diploma var. Mesleki eğitimin direk ekonomi ile bağlantısı var. Orta gelir düzeyi 10 bin doların altında ise ileri teknoloji üretmek gerekir. Eğitim ekonomiyi, ekonomi barışı kuvvetlendirir. Eğitimle ilgili 53 rektörle görüştüm. Sektör temsilcileri eğitimin yüzde 4’ünün kendilerini ilgilendirdiğini, müfredatın ve teknolojinin eski olduğunu söyledi. Ben bunu dinlemeliyim.  Türkiye bugün savunma sanayinde ilk 8’de ama teknisyeni yok. İthalat analizi yaptık.  Baktık oyuncak ithal ediyoruz. Bunun okulunu açtık. Sektör mikromekanik eleman arıyor, biz okulunu açtık. Bugün 12-13 bin eleman ihtiyacımız olduğu sektörde sadece 300 elemanımız var. Meslek lisesinde tecili 6 yıla çıkardık, yedek astsubaylık getirdik. Açtığımız okulların hepsi iş garantili.’

Meslek liselerindeki 32 bin öğretmeni  yeni makine ve teknoloji ile tanıştırdıklarını belirten bakan Selçuk, konuşmasına  şöyle devam etti.

“Bugün meslek liselerinde verdiğimiz sertifikalar ile gençler dünyanın her yerinde, İngilizce biliyorsa iş bulabilir. Biz meslek liselileri işe yerleştirirsek Üniversiteye gidenler azalacak. İngiltere’de lise sonrası Üniversiteye gidenlerin oranı yüzde 48. Batı da yüzde 54 olan özel sektör, bizde yüzde 5. Bu işi bilimsel ve Dünya ile yarışmak için yapmalıyız. Sınavla değil, adam yetiştirmeliyiz. Diploma artık herşey değil. Öğretmen eğitimi çok önemli. Biz öğretmeni suçlamayacak, eksiğini tamamlayacağız. Tasarım beceri atölyeleri bunun için çok önemli. İyi bir talebe derste değil, dersten sonra yaptığı ile önemli. Ben gençlerin özgeçmişini değil, öz geleceği ile ilgileniyorum. İlkokuldan itibaren çocuklar beceri kazanmalı, yaptıklarını gerekirse satmalı. Kayseri hayırseverlikte bir numara.  Kayseri’yi ve Türkiye’yi Dünyanın motoru haline getireceğiz. Buna destek vereceğiz.”

Daha sonra hayırseverlere belgeleri verildi.

İşadamı Osman Ulubaş’tan ilginç öneri

Kayserili hayırsever işadamı Osman Ulubaş, Bakan Ziya Selçuk’un ‘Kayseri’yi ve Türkiye’yi Dünyanın motoru haline getireceğiz, buna destek vereceğiz’ sözleri üzerine ilginç bir öneri de bulundu. Ulubaş şöyle konuştu.

“Geçtiğimiz günlerde Melikgazi Belediye başkanımız ile Eskişehir’deki uçak ve savunma sanayi merkezlerini, okullarını, tesislerini gezdik. Kayseri’de de savunma sanayi ve uçakla ilgili bir altyapı var. Zaten F-35’in ve bazı uçakların  motor ve aksamları Kayseri’de yapılıyor. Bizde savunma sanayinden pay almak istiyoruz. Eğer Kayseri’de yapılması şartı ile biz yerli F-35 gibi uçağın motoru ve bazı aksamlarını Kayseri’de yapmak için 100 milyon hatta biraz daha fazlasını vermeye hazırız. Yeter ki yerli uçağı motorunu ve parçalarını Kayseri’de yapalım’ dedi.

Bakan 100 dedi Kayseri 300’e çıktı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kayseri’de  Erciyes Holding tarafından 100 tasarım beceri atölyesi yapımı protokolü imza töreni sırasında , Büyükşehir belediye Başkanı Memduh büyükkılıç  ‘bu az’ dedi ve sayıyı 200’e çıkardı. Hemen ardından Vali Şehmus Günaydın’da ‘100’de biz yaparız’ diyerek hayırseverlikte  Kayseri modelini ortaya koyarak rakamı 300’e çıkardı. Bakan Selçuk 7Kayseri hayırseverlikte bir numara’ sözünü tekrarladı.

(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.