Türk Eczacıları Birliği'nden maske teminine yönelik açıklama

TEB 'Bu maskeler kimler tarafından dağıtılacaktır? Hangi noktalardan dağıtılması planlanmaktadır? Bu dağıtımın Türkiye genelindeki lojistiği nasıl sağlanacaktır Bu dağıtım nasıl denetlenecektir? Kişilere maske dağıtımında kıstas ne olacaktır, günlük ne kadar kullanım öngörülmektedir? Dağıtımın sürekliliği ve güvenliği nasıl sağlanacaktır? Yeterince maske üretimi mevcut mudur? diye sordu.

Türk Eczacıları Birliği'nden maske teminine yönelik açıklama
08 Nisan 2020 Çarşamba 15:22

Türk Eczacıları Birliği (TEB)'den bu konuda yapılan açıklamada şöyle denildi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 6 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile maske satışının yasaklandığını ve bundan sonra maskelerin halka ücretsiz bir şekilde ulaştırılacağını kamuoyuyla paylaştı. Halk sağlığını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak öncelikli talebimiz; konuya ilişkin düzenlemenin ayrıntılarının, bir an evvel kamuoyuyla  şeffaf bir şekilde paylaşılmasıdır.

 Zira kamuoyunda ve meslektaşlarımızda konuya ilişkin cevaplanmayı bekleyen pek çok soru bulunmaktadır. Bu maskeler kimler tarafından dağıtılacaktır? Hangi noktalardan dağıtılması planlanmaktadır? Bu dağıtımın Türkiye genelindeki lojistiği nasıl sağlanacaktır Bu dağıtım nasıl denetlenecektir? Kişilere maske dağıtımında kıstas ne olacaktır, günlük ne kadar kullanım öngörülmektedir? Dağıtımın sürekliliği ve güvenliği nasıl sağlanacaktır? Yeterince maske üretimi mevcut mudur?

 Korona krizinin ülkemizde baş gösterdiği 10 Mart tarihinden bu yana geçen süre içinde, sağlık çalışanları dahi maske bulmakta zorluk yaşamıştır. Bunun yanı sıra eczacılarımız, halka maske teminini sağlamak adına fahiş fiyatlardan maske temin etmek zorunda kalmışlardır. Bu nedenle, maske bedelini devletin sübvanse etmesi son derece olumlu ve doğru bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, gerek sağlık çalışanlarının gerek vatandaşımızın maskeye ücretsiz ve kolay bir biçimde ulaşmasını sağlayacaktır. Ancak maskenin halka ulaştırılması ile ilgili net bir yöntemin belirlenmesinin ve bu yöntemin sürdürülebilir olmasının da hayati derecede önemli olduğu unutulmamalıdır.

 Maske, üretiminden imhasına dek hassas süreçleri içeren ve kullanım ömrü olan tıbbi bir üründür. Bu yüzden üretim koşulları kadar dağıtım koşulları da içinden geçtiğimiz pandemi döneminde hayati öneme sahiptir. Uygun dağıtım koşullarının belirlenmesi ve dağıtımının denetlenmesi bulaş riski açısından son derece önemlidir.

 Öte yandan tüm bu pandemi sürecinde eczacılarımızı görmezden gelen bir tutumla karşı karşıya olduğumuzu üzülerek belirtmek isteriz. Buna bir de eczacıların cezalandırılmasına varacak uygulamalar eklenmesi, mesleki gururumuzu incitmektedir. Eczacılarımız; pandemi sürecinde ön saflarda mücadele ederken bir yandan da kronik hastalara sağlık ve ilaç hizmeti vererek hastanelerin yükünü önemli ölçüde hafifletmektedir. Meslektaşlarımızın görmezden gelinmesinin dışında, maske temininde yaşanacak belirsizlikler nedeniyle sıkıntıya düşürülmesini kabul etmediğimizi belirtmek isteriz.' (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.