Kış mevsimini gelmesiyle birlikte balık satışlarında artış meydana geliyor. Balık satışlarının artması sonrası artan merdiven altı işletmelerden balık alınmaması uyarısı yapan Murat Balık sahibi ve su ürünleri mühendisi Ali Akçakaya, “ Güvenilmeyen ortamdan alınan balıklar vatandaşa taze diye sunuluyor. Bazı balıkların etiket isimleri değiştirilerek, farklı balıklar satılabiliyor. Vatandaşlarımız güvendikleri yerden alışveriş yapsın” dedi.
Yıllardır Kayseri’de balık satışı yapan Murat Balıkçılık sahibi ve su mühendisi Ali Akçakaya, Kayseri Star Haber Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Av sezonunun çoktan başladığını ifade eden Ali Akçakaya, “İşletmemizde 3 farklı denizden gelen balıklarımız satışa sunulmaktadır. Mevsim koşulları nedeniyle havaların sıcak seyretmesinden dolayı balıkların daha soğuk suları tercih etmesinden ötürü avcılık istenilen noktada değildir. Avcılığın az olması nedeniyle fiyatların yüksek seyretmesine neden olmaktadır. Önceki yıllardaki bulunan balıklar bu yıl mevsim koşulları nedeniyle pek denizden çıkmamaktadır. Bunun nedeni ise, iklimin hava koşullarının yüksek seyretmesidir. Balıkçılıkda ki en önemli olay güvendir” dedi.
‘Balık kültürü oluşmadı’
İç Anadolu Bölgesi’nde balık kültürünün oluşmadığını da dile getiren Akçakaya, “Güvenilmeyen bir ortamdan alınan balıklar maalesef bayat, taze olmayan veya insanlara zararlı bir şekilde sunulabilmektedir. Örneğin sardalya balığını hamsi balığı diye satışa sunan bazı balıkçılar vardır. Bu da İç Anadolu bölgesinde kültürün az olması nedeniyle bilinmemektedir. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balık tüketimi maalesef başka ülkelere oranla 9 -10 kilo ortalamasındadır. En önemli protein kaynağı olan balık ülkemizde fazla tercih edilmemektedir. Bunun nedeni de doğru ve taze satış, müşteriye düzün bir şekilde sunulmaması ve yüksek fiyattan tüketiciye sunulmasından kaynaklanmasındandır. Kayseri’de Murat Balık olarak 1953’ten bu yana güvenilir bir balıkçılık anlayışı ile bu işi sürdürmeye devam ediyoruz. Bizim ürünlerimizde güven tazelik ön plana çıkmaktadır. Müşterilerimizin bilinçli olmasını istiyorum. Her ürünü her yerden alamamalarını dikkat etmelerini istiyorum” ifadelerini kullandı.
‘İç piyasadaki alabalıklar Keban’dan geliyor’
Kayseri’de üretilen alabalıkların iç piyasada tüketilmediğini de ifade eden Ali Akçakaya, “Alabalık üretimi yamula baraj gölünde bulunuyor. Ancak iç piyasa satışlarına çıkmıyor. Şu an satılan alabalıklar Keban Baraj gölünden gelmektedir. Kayseri’de üretilip içi piyasaya sunulan alabalık yoktur.
Mevsimsel olarak balıklarımızda lezzet değişiklikler meydana gelebilir. Dönemsel olarak lezzetli ya da lezzetsiz balıklar vardır. Örneğin hamsi her dönem lezzetli değildir. Sardalya her dönem lezzetli değildir. İstavrit ve barbun balığı da aynı şekilde. Yavrulama döneminde balıklar lezzetini kaybederler. Her zaman her balık aynı lezzetinde olmayabilir. Vatandaşlarımızda her balıkta her zaman aynı lezzeti aradığından dolayı bazen hayal kırıklığı yaşanmaktadır. Etiketlere farklı isimler yazılıp farklı balıklar satılabilmektedir. Mezgit diye başka bir balıkta satılabilir. Müşteri bunun farkına denediği zaman varabiliyor. Bu da olumsuz bir algı yaratıyor. Çinekop balığı kılçıklı çıktı diyorlar ama başka bir balığı çinekop diye satıyorlar. Güvendikleri yerden alışveriş yapsınlar” değerlendirmesinde bulundu.
Haber-Foto: Samed Aydın SUN
İlgili Galeriler