Ipard 2'de 138 projeye 120 milyon hibe, üreticilere 886 milyon destek, 780 milyon hasar tazminatı ve toplantı

Ipard 2'de 138 projeye 120 milyon hibe, üreticilere 886 milyon destek, 780 milyon hasar tazminatı ve toplantı
12 Haziran 2020 Cuma 13:22

IPARD-II KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA 138 PROJEYE 120 MİLYON LİRA HİBE SAĞLANACAK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Destekleri 6. Başvuru Çağrısı 4. Grup ve 8. Başvuru Çağrısı 1. Grup sonuçlarının belli olduğunu belirterek, bu kapsamda destek almaya hak kazanan 138 projeye 120 milyon lira hibe sağlanacağını açıkladı.  

Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak "yerinde üretim, yerinde işleme ve yerinde kalkınma" anlayışıyla kırsaldaki yatırımları desteklemeye devam ettiklerini bildirdi.

Bu çerçevede, kırsalı kalkındırmak, kente göçü önlemek, kadın ve genç girişimcileri desteklemek ve istihdama katkı sağlamak amacıyla IPARD-II kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla 42 ilde 16 sektördeki yatırımlara yüzde 40 ila yüzde 70 arasında hibe desteği verdiklerini dile getiren Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuzun uyguladığı IPARD II Programı çerçevesinde 8 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan 6. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında uygun bulunan projelerin 4. grup sonuçları ile 25 Kasım 2019 tarihinde yayımlanan 8. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında uygun bulunan projelerin 1. grup sonuçları belli oldu.

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinde 33 adet, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar tedbirinde ise 105 adet projenin incelemesi tamamlanmış olup, "Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu" tarafından onaylanarak hibe sözleşmelerinin imzalanma süreci başlamıştır.

Bu iki grupta onaylanan 138 projeye 120 milyon lira hibe sağlanacak. Bu hibe sayesinde kırsalda toplam 290 milyon liralık yatırım yapılacak.

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbirinde Açıklanan Projelerin; 15'i bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi yatırımı, 7'si zanaatkârlık ve katma değerli ürünler yatırımı, 8'i kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri yatırımı, 3'ü de yenilenebilir enerji yatırımıdır.

Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Tedbirinde Açıklanan Projelerin; 60'ı süt işleme tesisi ve süt toplama merkezi, 9'u kırmızı et işleme ve kesimhane, 4'ü kanatlı eti işleme ve kesimhane, 2'si su ürünleri işleme, 30'u meyve-sebze işleme ve soğuk hava deposu yatırımını kapsıyor."

Bakan Pakdemirli, her iki çağrı kapsamında onaylanan projelerin www.tkdk.gov.tr web adresinde kamuoyuna açıklandığını söyledi.

ÜRETİCİLERE 886 MİLYON LİRALIK DESTEK ÖDEMESİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yağlı tohumlu bitkiler ve besi desteği kapsamında toplam 886 milyon lira destek ödemesini, bugün saat 18.00 itibariyle üreticilerin hesaplarına aktarmaya başlayacaklarını açıkladı.

Bakan Pakdemirli, tarımsal destek ödemelerine ilişkin şu açıklamayı şaptı:

"Yağlı tohumlu bitkiler desteği kapsamında 7 ilde, 37.493 üreticiye 755 milyon lira,

Besi desteği kapsamında 75 ilde, 66.638 yetiştiricimize 131 milyon lira olmak üzere;

Toplamda 886 milyon lira destek ödemesi yapacağız.

Ödemeler, T.C. Kimlik numarası son hanesine göre yapılacak.

Buna göre;

0-2 olanlar 12 Haziran 2020 saat 18.00'den,

4-6 olanlar 19 Haziran 2020 saat 18.00'den,

8 olanlar 26 Haziran 2020 saat 18.00'den sonra üreticilerimizin hesaplarına yatmış olacak.

Ödemelerin, çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

ÇİFTÇİLERİMİZE 780 MİLYON LİRA HASAR TAZMİNATI ÖDENECEK NARENCİYE'DE AŞIRI SICAK ZARARLARI DA TARSİM KAPSAMINA ALINACAK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2020 yılı içinde meydana gelen doğal afetlerin 57 ilde 163 bin 850 üreticiye ait 4 milyon dekarın üzerinde tarımsal alanı etkilediğini belirterek, tarım sigortası poliçesi olan üreticilere 780 milyon lira hasar tazminatı ödeneceğini söyledi.

Bakan Pakdemirli, tarımda doğal afetlere karşı TARSİM'in önemli bir güvence olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2020 yılı içinde meydana gelen aşırı kar yağışı, aşırı sıcak, aşırı yağış, dolu, güneş yanıklığı, sel su baskını, çığ, deprem, don, fırtına, yangın, heyelan, hortum, kırağı, yıldırım düşmesi gibi afetler nedeniyle 57 ilde, 163 bin 850 üreticiye ait toplam 4.328.685 dekar alanın etkilendiğini ifade eden Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Bu afetlerin büyük çoğunluğu mayıs ayı içesinde meydana geldi. Tarım sigortası kapsamında olan afetlerle ilgili TARSİM tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda yaklaşık muallak hasarlar dahil 780 milyon lira hasar tazminatı ödenecek. Ekspertiz çalışmalarının bitirilmesinden sonra hasar tazminat ödemeleri yapılacak."

Bakan Pakdemirli, tarım sigortası kapsamında olan riskler için Tarsim hasar raporu ile, tarım sigortası kapsamına girmeyen afetler için ise üreticilerin, İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonu raporuyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine başvurarak, tarımsal kredi borçlarını erteletebileceğini ya da taksitlendirebileceğini söyledi.

İL ACİL DESTEK ÖDENEĞİ TALEP EDİLEBİLECEK

Pakdemirli, ayrıca, TARSİM kapsamında olmayan afetlerle ilgili İl/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin hasar tespit çalışmalarının ardından, ilgili valiliklerin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından İl Acil Destek Ödeneği talep edebileceklerini dile getirdi.

AŞIRI SICAKLARIN DA TARSİM KAPSAMINA ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Mayıs ayı içerisinde ani sıcaklık değişimleri nedeniyle Akdeniz ve Ege bölgelerindeki bazı illerde turunçgil, zeytin ve bağ üretim alanlarında küçük meyve dökümlerinde artış meydana geldiğini belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Ülkemizde uzun yıllardır ilk kez turunçgilleri olumsuz etkileyen aşırı sıcak zararı yaşandı. Aşırı sıcak zararı tarım sigortaları kapsamında bulunmuyor. Bu konuda gelen talepleri dikkate alarak önümüzdeki yıl itibariyle narenciyede sıcaklık zararının TARSİM kapsamına alınması için bilimsel bir çalışma başlattık."

Bakan Pakdemirli, tarımın doğal afetlerden en çok etkilenen sektör olduğunu belirterek,   çiftçilerin mutlaka tarım sigortası yaptırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

BAKAN PAKDEMİRLİ, DİTAP VE ATIL TARIM ARAZİLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'NDA İL-İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLERİYLE BULUŞTU

"Yeni Güç Kaynağı Çok Az Kişinin Elinde Olan Para Değil, Çoğu İnsanın Elinde Olan Bilgi"

 "DİTAP ile Üretici Ürününü Değer Fiyattan Satacak, Tüketici Kaliteli Ürünü Uygun Fiyata Alacak"

"Projenin Merkezinde Çiftçiler Var"

"Tarımsal Hava Tahmini Uygulaması DİTAP Sistemine Adapte Edildi"

"Yaklaşık 3 Milyon Hektar Atıl Tarım Arazisinin, 2 Milyon Hektarı Üretime Kazandırılabilir"

"Tarım Arazilerine İzinsiz Yapılan Hobi Bahçeleri Üretimi Olumsuz Etkiliyor"

"Narenciye'de Aşırı Sıcak Zararları TARSİM Kapsamına Alınacak"

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli "Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ve Atıl Tarım Arazileri Değerlendirme Toplantısı"nda İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ile videokonferans yöntemiyle bir araya geldi.

Bakan Pakdemirli toplantıda yaptığı konuşmada Pandemi sürecinin tüm dünyada hayatı durdurduğunu ama, tarımın bir an bile durmaması için online toplantılar ile sürekli bir araya gelerek istişarelerde bulunduklarını ifade etti.

Kovid-19 virüsünün ülkemizde görüldüğü ilk tarihten bu yana, yani, son 3 aydır büyük bir gayret ve fedakârlıkla çalıştıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Hamdolsun yeni normallere geçen haftadan itibaren geçmiş bulunuyoruz. Ancak işlerimiz ve mesuliyetlerimiz, katlanarak devam ediyor. Zira malum, yaz aylarındayız; orman yangınları dolayısıyla bir gözümüz de ormanlarımızda. Hasat sezonuna girdik; aklımız-fikrimiz, tarlalarımızda, bahçelerimizde. Yıl içerisinde hareketliliğin en yoğun olduğu dönemdeyiz. Bu dönemi üretimi aksatmayacak şekilde yönetmemiz, her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Üretimin faydasını tüm yıla yaymanın ayrıca önemli olduğunun altını çizen Pakdemirli "Sık sık dile getirdiğim gibi; gıdanın güvenliği, tedariki, kayıp ve israfı gibi meseleler bu süreçte bütün dünyada çok daha önemli hale geldi. Bunun için de lisanslı depoculuk marifetiyle ambarlarımızı dolu tutmamız gerektiğini ısrarla gündeme getiriyorum" açıklamasını yaptı.

"Bu süreçte her işimizi milletimizle istişare etme, kampanyalarımızı milletimize sahiplendirme, her işimize milletimizi dâhil etmek için, 150 bin kişilik Tarım ve Orman Bakanlığı ailemizi sosyal ve dijital imkânlarla daha çok buluşturmaya önem verdik" diyen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

"Geleceğe Nefes Seferberliği, Tarım-Orman Şûrası, DİTAP, Tarım-Orman Akademisi, Gıdanı Koru Kampanyası ve bunlarla birlikte Artan Proje Desteklerimiz, Yeni Hibe ve Teşviklerimiz, Gençlerimize ve Kadınlarımıza Girişimciliklerinde Pozitif Ayrımcılık gibi projelerimizle 2 yılda hep birlikte önemli işlere imza attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve himayelerinde Bakanlığımızın ve ülkemizin mega projelerini hizmete aldık. Elbette bunca iddialı iş, bu kadar büyük yatırım tek başına olmaz. Gecesini gündüzüne katan, dar günde, zor günde, her daim, üretenin, ekenin, biçenin yanında olan, yol arkadaşlarım olarak her birinizin; kurdelesini kestiğimiz her açılışta büyük emeğiniz, iziniz ve imzanız var"

Yeni Güç Kaynağı Çok Az Kişinin Elinde Olan Para Değil, Çoğu İnsanın Elinde Olan Bilgi

Yeni güç kaynağı çok az kişinin elinde olan para değil, çoğu insanın elinde olan bilgi olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli "Bu bilgiyi doğru platformda, teknoloji destekli olarak harmanlarsanız ve paydaşları bir araya getirirseniz, başarı kendiliğinden gelir. Bu minvalde; 29 Nisan'da ulusal lansmanını gerçekleştirdiğimiz ve sizlerle de daha önce detaylarını paylaştığımız Dijital Tarım Pazarı'nın önemini burada bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi.

DİTAP ile Üretici Ürününü Değer Fiyattan Satacak, Tüketici Kaliteli Ürünü Uygun Fiyata Alacak

DİTAP'ın, ülkemiz tarım sektöründeki birçok soruna ortak bir çözüm altyapısı oluşturacak tarihi bir reform niteliğinde olduğunu söyleyen Pakdemirli "DİTAP, 2023'te, Cumhuriyetimizin 100. yılında, yapısal sorunların çözülmesini ve 21. yüzyılın dijital dünyasında rekabet gücünün en üst seviyeye çıkarılmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda tarım sektörümüzde yer alan üreticileri, birlikleri, sanayicileri, bankaları ve diğer tüm paydaşları DİTAP platformu üzerinde bir araya getirerek, online bir pazarlama fırsatı ve büyük bir sinerji oluşturuyoruz.

Diğer taraftan DİTAP ile üretici örgütlerimizi güçlendirerek,  pazarlama kabiliyetlerini artırmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla DİTAP sayesinde; üreticimizin ürününü değer fiyattan satıp kazancını artırmasına, tüketicimizin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına olanak sağlıyoruz. Tabi üreticimizin ürününü değer fiyattan pazarlayabilmesini sağlarken, sanayicimizin de uygun fiyatta hammaddeye ulaşmasına imkân veriyoruz"

Projenin Merkezinde Çiftçiler Var

Bu projenin de merkezinde çiftçilerimizin ve üreticilerimizin bulunduğunu belirten Bakan Pakdemirli "Yani bu reformun öznesi, çiftçimizdir. Dolayısıyla bu hususların çiftçilerimize çok iyi anlatılması gerekmektedir. Çünkü insan bilmediğinden korkar, bildiğini sever. Çiftçilerimize, bu sistemin hiçbir götürüsü olmadığını, aksine daha çok getirisi olduğunu çok çok iyi anlatmamız gerekiyor.

Tarımsal Hava Tahmini Uygulaması DİTAP Sistemine Adapte Edildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü internet sayfasında yayınlanmakta olan "Tarımsal Hava Tahmini" uygulamasının da DİTAP sistemine adapte edildiğini açıklayan Pakdemirli şu şekilde konuştu:

"Hatırlarsanız 2020'nin tarımda dijitalleşme yılı olacağını söylemiştik. DİTAP, bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilen önemli bir reformdur. Bu sistemin arzu ettiğimiz şekilde başarılı olabilmesini sağlamanın birinci koşulu; üreticilerimizin sisteme kaydolmasını sağlamak. Bu çalışmalarının ülkemizin her köşesinde yaygınlaştırılması ve artırılarak devam ettirilmesi, sistemin verimliliği adına büyük önem arz ediyor. Bu konuda, özellikle il ve ilçelerinizdeki üretici ve sanayicilerinizin sisteme hızla kaydedilmesi sizlerden öncelikli beklentimizdir. Benim de şahsen büyük önem verdiğim bu projenin başarıya ulaşabilmesi için sizlerden daha fazla gayret bekliyorum. 

Bu kapsamda tanıtım için ihtiyaç duyulabilecek bilgi, belge, döküman vesaire her türlü destek merkez teşkilatımız tarafından sağlanmakta ve bundan sonra da sağlanacaktır. Ortaya koyduğumuz bu değerli projenin geliştirilebilmesi adına sisteme yönelik geri bildirimlere de çok önem veriyoruz. Bu kapsamda sisteme yönelik gerçekleştirdiğiniz katkılar ve değerlendirmeler için teşekkür ederim"

Yaklaşık 3 Milyon Hektar Atıl Tarım Arazisinin Arazilerin 2 Milyon Hektarı Üretime Kazandırılabilir

Ülkemizde ekilmeyen bir karış toprak bile bırakmamak adına atıl durumdaki hazine arazileri için önemli bir çalışma başlattıklarının da altını çizen Bakan Pakdemirli "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışarak, pilot uygulama olarak atıl durumdaki hazine arazilerinin 14 bin dekarını, tarımsal üretime kazandırıyoruz. İlk tespitlerimize göre; 23,2 milyon hektar tarım arazisi olan ülkemizde, yaklaşık 3 milyon hektar atıl tarım arazisi bulunmakta olup, bu arazilerin 2 milyon hektar alanı üretime kazandırılabilecek durumda. Ancak arazilerin;  küçük, çok parçalı olması, mülkiyet sorunlarının bulunması, göç, yaşlı nüfus, sınır anlaşmazlıkları, kan davaları ve terör gibi nedenlerden dolayı atıl kalması nedeniyle maalesef yıllık yaklaşık 14 milyar Lira'lık kayba yol açıyor. İşte hepimizin el ele verip bu kaybın önüne geçmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım Arazilerine İzinsiz Yapılan Hobi Bahçeleri Üretimi Olumsuz Etkiliyor

"Özellikle ilçelerimizdeki atıl tarım arazilerinin belirlenmesi, belirlenen bu arazilerin üretim yapmak isteyenlere kiralanması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimiz ile iş birliği halinde gerekirse tarla tarla ilçenizi tarayarak, tarımsal üretime uygun atıl durumdaki hazine arazilerinin tespitini yapmanızı ve üretime kazandırmanızı bekliyorum" diyen Bakan Pakdemirli "Ayrıca hepimizin şahit olduğu gibi; son zamanlarda tarım arazilerine izinsiz birçok hobi bahçesi yapılmakta, bu yapılar da tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Bildiğiniz üzere ilçelerdeki bu tür yapıların bir durum tespitini yapmanızı ve Bakanlığa bir değerlendirmeyle birlikte iletmenizi sizlerden daha önce de istemiştim. Bu konuyla alakalı yasa teklifimiz de şu an Meclis'te" diye konuştu.

Görevimiz Sadece Yetiştiricilik Aşaması ile Sınırlı Değil

Dikkat edilmesi gereken bazı hususların da altını çizen Bakan Pakdemirli "Tohumun doğru seçimi, gübrelemenin ve ilaçlamanın doğru yapılması, üretimin tekniğine uygun yürütülmesi çok önemli ve bu aşamada çiftçilerimizin her zaman yanında olmalısınız.  Çünkü bizim görevimiz sadece yetiştiricilik aşaması ile sınırlı değil. Ürünün pazara ulaşmasını müteakip, güvenilir bir şekilde tüketicilere ulaşmasına kadar sorumluluğumuzun olduğunu unutmayın. Bu nedenle il ve ilçe müdürlüklerimiz, faaliyet alanındaki tüm verileri masa başında değil, bizzat alanda tespitler yaparak, çiftçilerle bire bir görüşerek, gerekirse dron, uydu görüntüsü vb. teknolojileri kullanarak tespit etmelidir. Hayvancılığımız açısından büyük önem arz eden çayır meralarımızın tespiti, tahditi ve tahsisini tüm illerimizde tamamlayarak ivedilikle ıslah projelerini başlatmalıyız. Hiçbir ilimizde ve ilçemizde tespit edilmedik mera kalmasın" ifadelerini kullandı.

Narenciye'de Aşırı Sıcak Zararları TARSİM Kapsamına Alınacak

Tarımsal üretimde doğal afetlere karşı TARSİM'in çiftçilerimizin önemli bir güvencesi olduğunu da ifade eden Bakan Pakdemirli "Bu yıl içinde meydana gelen doğal afetlerde, 57 ilde 163 bin 850 üreticiye ait 4 milyon dekarın üzerinde tarımsal alan doğal afetlerden etkilendi. Bu kapsamda; Tarım sigortası poliçesi olan çiftçilerimize TARSİM tarafından 780 milyon lira hasar tazminatı ödenecek" dedi.

Çiftçilerimizin, TARSİM kapsamında olmayan afetlerle ilgili olarak da İl veya ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin hasar tespit çalışmalarının ardından, Valiliklerin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından İl Acil Destek Ödeneği talep edebileceklerini söyleyen Pakdemirli "Ayrıca; ülkemizde uzun yıllardır ilk kez turunçgilleri olumsuz etkileyen aşırı sıcak zararı yaşandı. Aşırı sıcak zararı tarım sigortaları kapsamında bulunmuyor. Bu konuda gelen talepleri dikkate alarak önümüzdeki yıl itibariyle narenciyede sıcaklık zararının TARSİM kapsamına alınması için bilimsel bir çalışma başlattık" diyerek sözlerini tamamladı.(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.