Dumlupınar denizaltısı 67 yıl önce 81 mürettabatyla battı

Dumlupınar denizaltısı Nara Burnu'nda, 4 Nisan 1953 tarihinde İsveç bandıralı bir gemiye çarparak battı. Denizin metrelerce derinliğinde ölümü bekleyen geminin kahramanları ise hiç unutulmadı.

Dumlupınar denizaltısı 67 yıl önce 81 mürettabatyla battı
05 Nisan 2020 Pazar 18:01

Türk denizcilik tarihinin en trajik kazalarından biri yaşandığında takvimler 4 Nisan 1953’ü gösteriyordu. Dumlupınar denizaltısı, İsveç bandıralı bir gemiyle çarpışarak Çanakkale Boğazı’nın derinliklerine gömüldü.

NATO tatbikatını tamamlamış, geldiği limana doğru ilerliyordu. 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece, sisli ve yağmurlu bir hava karşıladı denizaltıyı Çanakkale Boğazı’nda. Dumlupınar, büyük bir gürültüyle sarsıldı. Seyrine yüzeyde devam eden Dumlupınar denizaltısı, Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı “Naboland” gemisi ile çarpışmıştı. Dumlupınar, makine dairesi ve burun kısmından ağır şekilde yaralanarak  battı.

Çarpma anında köprü üstünde 8 asker bulunuyordu. Hepsi denize savruldu. Aralarından ikisi pervaneye takılarak, biri ise boğularak şehit düştü. Dumlupınar denizaltısı komutanı Yüzbaşı Sabri Çelebioğlu, Üsteğmen Kemal Ünver, Üsteğmen Hasan Yumuk, Astsubay Hüseyin İnkaya ve Astsubay Hüseyin Akış kurtulmayı başarmıştı.

Denizaltının içinde 81 mürettebat vardı. Bunlardan 22’si kıç torpido bölümüne toplanmıştı. Dumlupınar batmadan hemen önce yüzeye bir şamandıra fırlatmışlardı. Şamandıraya bağlı telefon kablosunu kullanarak yardım için gelen silah arkadaşları ile iletişim sağladılar.

İlk bağlantıda kurtarma ekibinin komutanı, “Sizi kurtaracağız,” diyerek denizcileri rahatlatmak istedi. 87 metre derinlikteki 22 asker, bunun o kadar kolay olmayacağının farkındaydı. Belki de bu yüzden Astsubay Selami Özben’in tarihe kazınan sözleri duyuldu: Sağ olun… Vatan sağ olsun!

Twitter'da da 'Savaş dünyası koleksiyon' isimli hesapta Dumlupınar denizaltısının batışını unutmadı. Sosyal medya hesabı takipçileriyle, "Tarihte Bugün: 4 Nisan 1953. Dumlupınar denizaltımız talihsiz bir şekilde battı. 5 denizcimizin dışında, mürettebatın tamamı ebedi karakola intikal etti. Sevgiyle, saygıyla, minnetle" notunu paylaşarak, talihsiz kazayı bu şekilde andı.

Bora Serdar isimli bir başka Twitter kullanıcısı ise bu unutulmaz kazayı, "4 Nisan 1953, saat 02:15... 67 yıl önce Çanakkale Nara Burnu açıklarında yaşanan bir kazada “Dumlupınar” denizaltısı 85 metre derinlikte şehit verdiğimiz 81 kahraman denizaltıcımıza çelikten mezar oldu. “Gönle sığmaz, kalbe sığmaz.” Rahmetle ve minnetle anıyorum" ifadeleri ile hatırlattı.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.