Cezaevlerindeki görüş ve nakiller 15 Mayıs'a kadar ertelendi

Cezaevlerindeki görüş ve nakiller 15 Mayıs'a kadar ertelendi
01 Mayıs 2020 Cuma 12:08

Adalet hizmetlerinde koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantılarının yedincisi gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı yaklaşık iki saat sürerken, daha sonra bakanlık sosyal medya hesabından, açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki avukat ziyareti dahil bütün görüşler, hükümlülerin dışarıyla temasının mümkün olduğu kurum dışı çalışma, lokanta, sosyal tesis, dış kantin gibi iş yurdu faaliyetleri, açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin özel izin hakları, birden fazla koğuşla birlikte yapılan faaliyetler, hastalık ve güvenlik durumları dışında bir ceza infaz kurumundan başka kuruma yapılan nakillerin 15 Mayıs'a kadar ertelendiği açıklandı. Bu arada ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerindeki aile görüşme odalarının kullanımı, ceza infaz kurumlarında anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş grubu çocukların kreşe ve ana okuluna gitmeleri ile çocukların dışarıdaki ebeveynleri ya da yakınlarına teslim edilmesi uygulaması da 15 Mayıs'a kadar ertelendi. Zorunlu durumlarda tutuklu ve hükümlüler başsavcılık izni ile yakınlarıyla, avukatlarda zorunlu durumlarda maske ve eldivenli olarak kapalı görüş yapabileceğine dikkat çekildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen  toplantıya HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSK Birinci daire başkanı Halil Koç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, Bakan yardımcıları Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, Şaban Yılmaz, Uğurhan Kuş ve Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül toplantı sonrasında basın açıklaması yaptı. Bakan Gül açıklamasında adalet hizmetlerinde alınan tedbirlerin uygulamasını dikkatle takip ettiklerini dile getirdi. Uygulanan tedbirlerin amaçlarından birinin adliyelerdeki yoğunluğu azaltmak olduğunu bununda yüzde 95 oranından sağlandığını söyleyen Bakan Gül, “Daha önce duyurduğumuz tedbirlerde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Süreci virüsün seyri belirleyecektir.” dedi.

Dün yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan yargısal süreçlerin 15 Haziran’a kadar durdurulma kararını anımsatan Bakan Gül, bu kapsamda icra hukukuna ilişkin tüm sürelerinde 15 Haziran’a kadar duracağını kaydetti. Bakan Gül salgının gidişatına göre,  virüs tedbirlerine uymakla ortaya çıkacak olumlu tabloya göre Cumhurbaşkanının 15 Haziran’dan önce de bu tedbirleri kaldırmasının mümkün olduğunu söyledi.

KOVİD-19 TANISI KONULAN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER HASTANEDE TEDAVİ ALTINDA VE GENEL SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Ceza infaz kurumlarında alınan tedbirler hakkında bilgi veren Bakan Gül, 7 milyon metrekare açık ve kapalı alanın düzenli olarak dezenfekte edildiği, tutuklu ve hükümlülere temizlik ve hijyen malzemelerinin bedelsiz ve düzenli olarak verildiğini aktardı. Bakan Gül, “Amacımız ceza infaz kurumlarında dışarıdan içeriye, içeriden dışarıya teması sıfıra indirmektir.” dedi.

Bakan Gül konuşmasına şöyle devam etti: 

“Elbette tüm tedbirlere rağmen dışarıyla teması sıfıra indirmek mümkün değil. Zorunlu nakiller, hastaneye sevk, dışarıdan ürün tedariki gibi durumlar devam etmektedir. Bugün itibarıyla dört ayrı ceza infaz kurumundan 120 tutuklu ve hükümlüye KOVİD-19 tanısı konulmuş durumdadır. Tamamı hastanelerde tedavi altına alınmışlardır, yoğun bakımda kalan tutuklu-hükümlü bulunmayıp genel sağlık durumları iyidir. Sağlık Bakanlığımızla sıkı bir koordinasyon sağlayarak hastanelerde tedavileri devam eden hükümlülerin sağlık durumunu sürekli takip ediyoruz. Bu konuda söylenti simsarlarının ortalığı bulandırmalarını asla kabul etmeyiz; sağlık kuruluşlarıyla ve personelimizle birlikte bu süreci açıklıkla ve şeffaflıkla götürüyoruz.”  

BU ZOR DÖNEMİN KAHRAMANLARI İNFAZ KORUMA MEMURLARI

İnfaz koruma memurlarının korona virüs sürecinde fedakarlık gösterdiğini ifade eden Gül, “Herkese 'evden ayrılma' dediğimiz dönemde infaz koruma memurlarımıza 'eve gitme, evden uzak dur' dedik. Herkesin evinde ailesiyle gecesini gündüzünü geçirdiği dönemde onlar adeta milli mücadele ruhuyla ailelerinden uzakta en ön safta mücadelelerini sürdürmektedirler. 440 ceza infaz kurumumuzda on binlerce infaz koruma memurumuz, 1 Nisan'dan itibaren ya vardiyada ya nöbette ya da karantinada evinden uzakta bu virüsle mücadelede büyük bir gayret göstermektedirler.” şeklinde konuştu.

"AVUKAT MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bu süreçte yargının gündelik işleyişini izole ettiklerini ama adaleti izole etmenin söz konusu olmadığını vurgulayan Gül, "adaletin izolasyonu olmaz, durması, duraklaması olmaz" dediklerini hatırlattı.Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargının tüm paydaşlarının sorunlarının her zaman gündemlerinde olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu süreçle beraber yargının temel unsurlarından biri olan avukatlarımızın da mali anlamda desteklenmesi amacıyla her türlü gayreti göstermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, gerek ara buluculuk gerek CMK gerek uzlaştırma ödemeleri gerek beraat eden tarafın vekalet ücretleri gibi tüm kalemlerle ilgili ödemeler başsavcılıklara gönderilmiştir. Bu süreçte avukatlarımızın bir nebze de olsa bu yasal haklarının alınması hususunda büyük bir gayret sarf ettik. Bu süreçte, her zaman olduğu gibi avukat meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.