ZÜCDER başkanı Mesut Öksüz: “ÖTV sıfırlanmalı, KDV yüzde 8 olmalı”

2019 yılını 5,5 milyar dolar ihracatla kapatan züccaciye sektörünün çatı derneği ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği), İstanbul Ticaret Odası 80 No’lu Züccaciye Meslek Komitesi ile 11 Ocak Cumartesi günü, İTO Cemile Sultan Korusu Kış Bahçesinde sektör temsilcileriyle bir araya geldi. ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz konuşmasında, elektrikli küçük ev aletlerinde ÖTV’nin sıfırlanmasının ve KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesinin sektöre ivme kazandıracağını belirtti.

ZÜCDER başkanı Mesut Öksüz: “ÖTV sıfırlanmalı, KDV yüzde 8 olmalı”
15 Ocak 2020 Çarşamba 11:48

Dünya ihracat sıralamasında 6. sırada yer alan ve her sene yüzde 15 büyüme performansı sergileyen züccaciye sektörü buluştu.

ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, dünyada 200 noktaya ulaşan sektöre ivme katmak adına ZÜCDER’in faaliyetlerinden bahsederken, züccaciye sektöründeki KDV ve ÖTV oranlarına da dikkat çekti. “Yıl boyunca düzenlediğimiz ‘Üretici-Marka Zirveleri’, ZÜCDER Akademi çatısı altında düzenlediğimiz eğitimlerle hem iç pazara hareketlilik katarken hem de ihracatımızın artmasına katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de sanayi üniversite işbirliğiyle istihdam oluşturacağız. Ancak uzun zamandır söylediğimiz 2 tane sıkıntımız bulunuyor. Biri elektrikli küçük ev aletlerindeki ÖTV, diğeri de KDV. Mobilyaya getirilen yüzde 10’luk KDV indiriminin de Türkiye ekonomisine büyük katkı sunan, yaklaşık 4 milyar Dolar dış ticaret fazlası veren sektörümüzün de ÖTV’nin sıfırlanmasına ve KDV indirimine ihtiyacı bulunuyor. Kesinlikle lüks ürün sınıfına girmeyen, üstelik hepimizin günlük hayatta sabah kalktığımız andan gece yatana kadar vazgeçilmez gereçleri halinde olan porselen, seramik, cam, metal, plastik, ahşap sofra ve mutfak eşyaları ile küçük elektrikli ev ve mutfak aletlerindeki KDV’nin de yüzde 18 olması ve küçük elektrikli ev aletlerinde yüzde 6,7 oranında ÖTV ve üzerine yüzde 18 KDV eklenmesi nedeniyle oluşan çifte vergilendirme, ürünün nihai tüketiciye sunulması noktasında haksız fiyat rekabetinin oluşumuna sebep olmakta. İhracatımızın yüzde 21’ini elektrikli ev aletlerinde gerçekleştiriyoruz. El blender’ı, çay-kahve makinesi, tost makinesi gibi artık neredeyse bir evin olmazsa olmazını oluşturan bu ürünler, lüks bir ürün olmaktan çıkıp temel ihtiyaç malzemesine dönüşmüştür. Bu yüzden ÖTV’nin her seferinde uzatılmasından ziyade ÖTV’nin kalıcı olarak sıfırlanması ve hatta evin temel eşyaları bardak, tabak, çatal-bıçak gibi diğer züccaciye ürünlerinde de KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesini talep ediyoruz. Mobilyadaki KDV indirimi, züccaciye sektörüne de getirilmeli ve özellikle hediye günlerinde yüzde 8 KDV avantajı bulunan tekstil sektörüyle haksız bir rekabet oluşuyor. Çünkü tüketici, fiyatı daha uygun olduğu için züccaciye ürünü almaktan ziyade tekstil ürünü almayı tercih ediyor.”

(Haber: Fatma Aydemir)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.