Memurlarda vergi indirimi istiyor

Vergi Haftası münasebetiyle, verginin alınmasında yani mutfağında çalışanların da hizmetleriyle birlikte problemlerinin de görüşülmesi gerektiğıini açıklayan Türk büro-sen Şube başkanı Hacı Musa Şen ‘Memurlarda vergi indirimi istiyor’ dedi.

Memurlarda vergi indirimi istiyor
01 Mart 2020 Pazar 16:31

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir idaresi başkanlığı çalışanlarının da sorunlarının çözümünü beklediğine dikkat çeken Şen şunları söyledi.

“Bilindiği üzere vergi oranlarında artan oranlı tarife uygulanmakta, elde edilen gelir dilimlere ayrılmakta ve her dilime ayrı vergi oranı uygulanmaktadır. Yani gelir arttıkça vergi dilimi yükselmektedir.

2020 yılında %15’lik vergi dilimine giren toplam kazanç tutarının üst limiti 18 bin TL’den 22.000 liraya yükseltildi. Her ne kadar bu artış, geçtiğimiz yıllara oranla daha makul olsa vergide adaleti sağlayacak bir rakam olmaktan oldukça uzak bir seviyede bulunuyor. Vergi adaletsizliğinin giderilmesi için böyle bir uygulama, bütün çalışanlar için de hayata geçirilmeli ve bütün kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15 olarak belirlenmelidir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda personel yetersizliği dolayısı ile her bir çalışan iki kişilik iş yapmak zorundadır. Kurumda boş kadrolara atama yapılmadığı için çalışanların çalışma koşulları oldukça ağır hale gelmiştir. Mesai kavramı unutulmuş, yoğun çalışma temposundan dolayı sosyal yaşantısı olmayan çalışanların, kişisel ve ailevi sorunları gittikçe artmıştır.

Hangi işin, hangi işe eşit olduğu belirlenmeden (iş tanımı yapılmadan ) çıkarılan 666 sayılı KHK ile aynı işi yapanlar arasında önemli ölçüde ücret farklılıkları ortaya çıkmıştır. Maliye ve GİB çalışanlarının özel hizmet tazminatları artırılarak diğer kamu kurumlarıyla eşitlenmeli ve adaletsizlik giderilmelidir. Kurumda aynı işi yapanlar arasında ücret adaletsizliği ve fırsat eşitsizliği devam etmektedir. Bu adaletsizliğin giderilmesi için hem Gelir’de hem de Gider’de çalışan Maliyeciler, kurum içi uzmanlık sınavlarının biran önce açılmasını beklemektedir. Çözüme kavuşturulması gereken diğer sorunlar ise; 657 sayılı kanunda mali hizmetler sınıfının oluşturulması, Maliye Bakanlığı ve GİB’de özel uzmanlık sınavlarının biran evvel açılması ve sınavların sürekli hale getirilmesi, Ek gösterge oranlarının yükseltilmesi, ek gösterge alamayanlara da ek gösterge verilmesi sağlanması.”

(Haber:Nurhan Bayram)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.