Güven: Patronun dediği oldu

Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Şube Başkanı İdris Güven, asgari ücrete yapılan zammı eleştirerek; “Asgari ücret komisyonu emekçileri açlık sınırının altın da çalıştırmayı kendilerinde hak görmüştür. Siz üreten kesimi açlık sınırının altında çalıştırırsanız ekonomide ve ülke kalkınmasın da virgül kadar yol kat edemezsiniz” dedi.

Güven:  Patronun dediği oldu
27 Aralık 2019 Cuma 12:15

Türk-İş Kayseri İl Temsilcisi ve Koop-İş Sendikası Şube Başkanı İdris Güven, 2020 için açıklanan Asgari ücret ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklanan rakamın Asgari ücret değil, sefalet ücreti olduğunun altını çizen Başkan İdris Güven; “Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Asgari ücrette işçinin emekçinin beklediği sonuç maalesef alınamamıştır.    Ocak 2020 de vergi oranları değiştirilecek ve birçok vergi kalemi %22 artacaktır. Asgari ücretliye açlık sınırının çok altında verilen bu ücret artışı kümülatif olarak %15’ler civarında olup, birkaç gün sonra yeni yılda fazlasıyla %22 olarak geri alınacaktır. 2020 yılına Asgari ücretliler %7 oranın da ücretlerinde erime ile başlayacaktır. Bu onlar için başlangıç olup yıl içerisinde Gelir verginin artması ile yine maaşları eriyecektir. Maalesef bu şartlar da yetkililerin medya da emekçilerimizi enflasyona ezdirmedik demeleri hiç gerçekçi görülmemektedir. Zaten TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları da gerçekleri yansıtmamaktadır.” dedi.

                   “2 Aralık 2019 tarihinde başlayan Asgari Ücret görüşmelerinde başından beri 2.578 TL’nin altında bir rakamı ilk defa Türk-İş ve diğer işçi konfederasyonları kabul etmeyeceklerini ifade etmişlerdir. Bu rakamın altında bir rakam çıkması durumun da ortak eylem yapma kararı da almışlardır” diyen güven şunları söyledi:

                   “Asgari ücret komisyonu da emekçileri açlık sınırının altın da çalıştırmayı kendilerinde hak görmüştür. Devletin resmi kurumu olan Tuik in verilerinin altında bir rakamı kabul etmişlerdir.  Ancak bilinmesi gereken bir şeyi de unutmuşlardır, ülkemiz de iş gücüne en fazla katılan kesimin %47 si asgari ücretle çalışmaktadır. Siz üreten kesimi açlık sınırının altında çalıştırırsanız ekonomide ve ülke kalkınmasın da virgül kadar yol kat edemezsiniz.                    Zaten Asgari ücretli ve emekçilerin en büyük sıkıntılarından biri olan VERGİ dilimlerinde de her hangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Bu nedenle ocak ayında alınan maaş ile aralık ayında alınan maaş arasında ÇOK BÜYÜK düşüş yaşanmaktadır. İşçiye emekçiye kaşıkla verilen zamlar yıl içerinde kepçe ile geri alınmaktadır. Biz emekçilerin kimsenin kazancında gözümüz yok. Sadece herkes gibi bizde milli gelirden adil ve adaletli bir pay istemekteyiz yani hakkımızı versinler yeter bizlere. Bu ülkenin kalkınması büyümesi için her zaman en ön saflarda mücadele eden işçi sınıfı bundan sonrada bu yoldan asla vazgeçmeyecektir.”

(Haber: Ramazan KARAKUŞ)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.