‘Enerjiniz güneş gibi olsun’

‘7. Anadolu Güneşi Elektrik Üretiyor Kayseri Buluşması’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kayseri’de toplam lisanssız kurulu güç kapasitesinin 318 megavat olduğunu, bunun % 97’sini oluşturan 307 megavatının lisanssız güneş enerjisi kurulu gücü olduğunu açıkladı. “Mini YEKA yarışmalarımız için şartname ve sözleşme taslağı hazırlıklarımızı tamamladık’ diyen bakan Dönmez ‘Bu hususta Meclis’imizde bekleyen yasa değişikliği tamamlanacak. İnşallah yakın zamanda Resmi Gazete’de yarışma ilanını yayımlayacağız ve 2020’nin ilk yarısında ilk yarışmamızı gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Enerjiniz güneş gibi olsun’
23 Şubat 2020 Pazar 16:11

Kayseri Wyndham otelde yapılan ‘7. Anadolu Güneşi Elektrik Üretiyor Kayseri Buluşması’ na Bakan Dönmez’in yanı sıra milletvekilleri Taner Yıldız, Hülya Nergis, İsmail Emrah Karayel, Baki Ersoy, İsmail Özdemir, Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir belediye başkanı Memduh Büyükkılıç, Oda başkanları, STK temsilcileri ile bazı ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile sektör temsilcileri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de hem güneşi hem de rüzgarı elektriğe dönüştürecek verimli sahalar olduğunu, şehrin yenilenebilir enerjide merkez olabileceğini kaydetti. Büyükkılıç, Kayseri’de hem güneşi hem de rüzgarı elektriğe dönüştürebilecek sahalar ve bu teknolojileri üretebilecek ortamın bulunduğunu belirterek, Kayseri’de GES Organize Sanayi’nin kurulabileceği alt yapının da yer aldığını, yenilenebilir enerjide yapılacak yatırımlar için hazır olduklarını tekrarladı. Büyükkılıç, “Kayseri’deki bilgi birikimi, müteşebbis ruh, üretme kabiliyeti ve şehirdeki uyum kültürü ile yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimiyle ilgili ülkemizin önüne koyduğunuz hedeflere azami katkıyı sunmaya hazırız’ dedi.

Milletvekilleri Taner Yıldız, önceki dönem yaptığı bakanlıkla ilgili yatırımları, kaynakları iyi bildiğini belirtirken MHP milletvekili Baki Ersoy, Kayseri’nin bakanlıktan ve genel bütçeden aldığı payın çok düşük olmasına dikkat çekti. Vali Şehmus Günaydın’da, enerji üretmenin zorluğunu belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının iyi kullanılmasını önerdi.

Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim üssü yapacak YEKA (yenilenebilir enerji kaynak alanı) yarışmalarına önümüzdeki dönem 10 ila 50 megavat kapasitedeki mini YEKA’larla devam edileceğini belirten bakan Fatih Dönmez, 2019 sonu itibarıyla elektrik üretiminin yüzde 62’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını, yenilenebilir kurulu gücün 44 bin 767 megavata ulaştığını, kurulu gücün yüzde 49’unun yani neredeyse yarısının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu tekrarladı. Bakan Dönmez, devletin verdiği teşvik, hibe ve kredilerle yerli ve yabancı yatırımcının yüzünü güneşe çevirdiğini açıkladı, şöyle konuştu.

“Ülkemiz yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da altıncı, dünyada on üçüncü sırada. Güneş enerjisinde ise çok büyük bir mesafe kat etti. 10 yıl öncesine kadar güneş enerjisi kurulu gücümüz sıfırdı. Bugün 6 bin 32 megavat seviyesinde. 2020 Ocak sonu itibarıyla güneş enerjisinin payı, toplam kurulu gücümüz içerisinde yüzde 6,6’ya, yenilenebilir enerjide ise yüzde 13,5’e yükseldi. Güneş kurulu gücünde bugün Avrupa’da altıncı, dünyada on ikinci sıradayız. İnanıyorum ki yeni YEKA yarışmalarımızla Türkiye’nin konumu daha da yükselecek. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kendine özgü modeliyle dünyada rol model olma yolunda ilerliyor. Türkiye artık yüzünü güneşe dönmüş, rüzgarı arkasına almıştır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgar enerjisini de portföyümüze ekleyeceğiz. Bu arada lisanssız elektrik kurulu gücünde de çok ciddi bir ilerleme sağladık. 2020 Ocak sonu itibarıyla lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 344 megavata ulaştı. Bu kurulu gücün yüzde 92’sini güneş enerjisi santralleri oluşturuyor. Lisanssız üretimle ilgili geçen yıl Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı Kararı yayımlandı. Yenilenebilir enerjide lisanssız üretime dayalı kurulu güç üst sınırı 1 megavattan 5 megavata yükseltildi. Böylece atıl haldeki çatı, cephe gibi alanlarda güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yapılmasının önü açıldı. Elektrik kurulu gücü mümkün olduğunca çeşitlendirmeye çalışıyoruz. 10 Mayıs’tan itibaren sanayi aboneleri tarafından 862 megavat kurulu güce sahip 1207 GES, Mesken aboneleri tarafından da 12 megavat kurulu güce sahip 1218 başvuru aldık. Toplamda 1544 megavat kurulu güce sahip 5 bin 944 çatı başvurusu bulunuyor. Geçen yıl 252 megavatlık çatı GES kurulu gücümüzü devreye aldık. İsteyen tüketiciler için yenilenebilir enerji tarifesi üzerinde çalışıldığını söylemiştik. Bu tarifeyle sadece yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği tüketmek isteyen kullanıcılara bu fırsatı vereceğiz. Şu anda meclisimizin ilgili komisyonunda tarife üzerinde çalışılıyor. Meclisimizin takvimine göre süreç tamamlanacak. EPDK ilgili tarifeyi yayınlayınca isteyen aboneler tedarik şirketleri vasıtasıyla bu tarifeden yararlanabilecek.”

 (Haber: Davut Güleç-Samed Aydın Sun)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.