Gül, AGÜ'nün mezuniyet töreninde

Gül, AGÜ'nün mezuniyet töreninde
17 Temmuz 2020 Cuma 19:35

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adını taşıyan üniversitenin mezuniyet törenine  için Kayseri’ye geldi ve Kergah'taki bağevine geçti. İstanbul’dan Kayseri’ye gelen Gül’ü Erkilet hava limanında Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Savruk, AGÜ rektörü Prof.Dr. İhsan Sabuncuoğlu, kardeşi Macit Gül, eski milletvekili ve dünürü Şaban Bayrak, Büyükşehir eski başkanı Mustafa Çelik ve yakınları karşıladıktan sonra bir süre burada dinlendi. Gül, daha sonra Kergah bağlarındaki babaevine geçti, akrabaları ile görüştü. Gül,  adını taşıyan AGÜ’nün Sümer kampusundaki mezuniyet törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende okul birincisi öğrenciler adına bir konuşma yaptı. AGÜ mezunu Ömer Sarıca'nın video konferanslı konuşmasını Rektör Prof.Dr. İhsan sabuncuoğlu ve bazı davetlilerin, AGÜV Vakfı başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile Abdullah Gül'ün konuşması izledi.

Rektör Sabuncuoğlu konuşmasında şunları söyledi.

Sayın Cumhurbaşkanım, Değerli Protokol, Üniversitemizin Değerli Mensupları, Sevgili Öğrenciler ve Aileleri,

Abdullah Gül Üniversitesi’nin 2020 yılı Mezuniyet törenine hoş geldiniz. Bu yıl 3’cü kez mezun vermenin büyük sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle sizleri Sümer Kampüsü’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Bugün burada dünyada yaklaşık 1,5 milyar genci olumsuz etkileyen Covid-19 ‘a rağmen eğitim sürecini aksamadan online devam ettirerek, mezuniyet törenini iptal etmeden zamanında düzenleyen ve sizlere bu mutlu günü canlı olarak yaşatabilen bir üniversite olmanın haklı onur ve gururunu yaşayarak yapıyoruz.

Sevgili öğrenciler öncelikle bu özel gününüzde sizi candan kutluyorum, tebrik ediyor ve bundan sonraki kariyerinizde sizlere başarılar diliyorum.

Ailelerinizi de tebrik ediyorum. Onlar için ne kadar önemli olduğunuzu ve ne kadar büyük fedakârlıklarla sizleri yetiştiklerini biliyoruz.

Ayrıca sizlerin eğitim sürecinde büyük emeği olan hocalarınıza ve koşullar ne olursa olsun destek olan idari personelimize de huzurunuzda şükranlarımı sunuyorum.

SEVGİLİ MEZUNLARIMIZ

Kısa bir süre önce eğitim hayatına başlamasına rağmen, gerek ulusal ve gerekse dünya ölçeğinde mezunlarıyla ve akademik çalışmalarıyla tanınırlığı ve marka değeri hızla yükselen ve her gün güçlenen bir üniversiteden mezun oluyorsunuz.

Günümüzde çok ihtiyaç duyulan İngilizceyi iyi öğrenmiş, sunulan kaliteli eğitim ve mesleki formasyonu sosyal yetkinliklerle birleştirmiş dünya vatandaşı olarak yetiştirildiniz.

Bir çoğunuz henüz daha öğrenciyken yurt dışı deneyimi kazandınız.

Küresel meseleleri ve çözümlerini Covid-19 pandemi süreci yaşanmadan çok daha önce deneyimlediniz.

Yalnızca teorik bilgileri değil, iş/sanayi dünyasının sorunlarını ve bunları nasıl çözebileceğini öğrendiniz. Bu kapsamda yalnızca bilgileri ezberleyen değil, bunları kullanabilen/uygulayabilen ve yeni yeni bilgiler üretebilecek insanlar olarak yetiştirildiniz.

O yüzden bir çoğunuz mezun olmadan iş teklifleri aldınız.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VE BÖLÜMLER

Genç üniversitemiz her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu yıl aramıza katılacak yeni arkadaşlarımızla birlikte öğrenci sayımız 3 bine yaklaşacak. Bu rakamın yaklaşık 10%’u master ve doktora öğrencisi. Ayrıca öğrencilerimizin yaklaşık %10’u 50 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrenciler.

Öğretim elamanı sayımızda artıyor. Yerli ve yabancı kaliteli akademisyen arkadaşlarımızı kadromuza katmaya devam ediyoruz. Toplam 236 öğretim elemanımızla 5 ayrı fakülte ve toplam 13 bölümde üniversitemiz eğitim çalışmalarına devam ediyor. Bu yıl İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde oldukça yenilikçi bir Psikoloji bölümüzü de açıyoruz.

MERKEZLERİMİZ

Günümüzde akademik birimler kadar araştırma ve uygulama merkezlerinin üniversitelerin gelişiminde rolü büyük. Bu yıl 3 yeni merkez daha açılarak üniversitemizdeki toplam aktif merkez sayımız 10 ulaştı.

MODEL FABRİKA

Ülkemizin 2019-23 Stratejik Eylem Planı çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından yararlanarak, Türkiye’de 8 model fabrikanın kurulmasına karar verdi. Bunlardan biri olarak Kayseri ve üniversitemiz seçildi.  BU model fabrika Sanayi ve Ticaret Odaları ortaklığı ve Alman Yatırım Bankası’nın 13 milyon TL’lik finansmanı ile kuruldu. Bu tesiste, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kurum yöneticilerine ve çalışanlarına, dünya ile rekabet edebilmek için gerekli olan yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında uygulamalı eğitimler ve danışmanlık hizmetleri verilecek. Bu hizmetler sayesinde, firmaların Sanayi Devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 ‘a uygun kapasite ve yetenekler kazanmasına ve ayrıca üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağı düşünüyoruz.

MERKEZİ ARAŞTIRMA LABARATUVARI (AGÜ-MERLAB)

Öğretim üyelerimizin, araştırmacılarımızın ve öğrencilerimizin nano teknoloji temelli dijital ekranlardan güneş pillerine, kanser araştırmalarından yeni nesil bio-malzemeler ve hücre biyolojisine kadar geniş bir spektrumda ileri araştırmaların yapılmasına olanak ve alt yapı sağlayan AGÜ-MERLAB bu akademik yıl faaliyetine başladı. 5500 m karelik yeni araştırma Binamızın içinde kurulan 1200 metrekarelik kapalı bir alana sahip olan bu merkez, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının 10 milyon TL’nin üzerinde bir bütçe desteği ile kuruldu. Mühendislik ve Yaşam/Doğa Bilimleri alanlarında 10 farklı Tematik Laboratuvardan oluşan AGÜ-MERLAB’da, uluslararası seviyede bilimsel projelerin ve işbirliklerin yürütüldüğü, ve bu sayede her yıl çok sayıda özgün bilimsel buluş ve yayının AGÜ imzası ile dünya literatürüne katıldığı bir merkez olacak. (Haber: Davut Güleç)(

UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

Üniversitemiz kısa bir süre önce yapılan değerlendirmelerde Covid-19 pandemi sürecinde online eğitimi ülkemizde en iyi yöneten devlet üniversitesi olarak seçildi. Zaten AGÜ kurulduğu yıldan beri öğrenci odaklı yaklaşımı ve yenilikçi bakış açısıyla dijital dünyaya hazır hale gelmek için çalışıyordu. Kampus içi ve uzaktan olmak üzere senkron ve asenkron online yöntemlerin kullanıldığı hibrit sistemler öngörüyorduk. YÖK üniversitemizin bu alandaki merkez kurma başvurusunu uygun görerek onaylandı. Bizde çalışmalarımıza kulvarda da hız verdik.

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)

Kayseri Sanayi ve Ticaret odalarımızın ortaklıyla kurulan AGÜ TTO herhangi bir kamu desteği arkasında olmamasına rağmen kendi ayaklarının üzerinde durarak önemli çalışmaları yürütüyor. TTO muz bir taraftan şirketlerle iş birliğini geliştirirken diğer yandan teknopark dahil birçok yeni araştırma merkezin kurulması için gerekli ön hazırlıkları yapıyor. Ayrıca uluslararası arenada üniversiteleri derecelendiren bağımsız kurumlara önemli verileri sağlıyor.

Bu arada üniversitemizin TÜBİTAK tarafından açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksine göre son 10 yılda kurulmuş en başarılı devlet üniversitesi olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Ayrıca, AGÜ araştırmacıların ulusal-uluslararası hibe programlarına başvuru oranı %50; kabul oranı ise %33; hocalarımızın yaklaşık 13% ARGE şirketinin olduğunu söylememleyim. Bunlar Türkiye için oldukça iyi rakamlar. 

KARİYER ve MEZUNLAR OFİSİ:

Üniversitemizde her öğrenciye dokunan ve her öğrenciyi bireysel gelişim ihtiyaçlarına göre değerlendirerek Kariyer Gelişim hizmeti sunmaya çalışan bir merkezimiz var. Bu merkez aynı zamanda mezunlar ofisi olarak da çalışıyor. Bu ofis verilerine göre, son 2 yılda mezunlarının büyük bir kısmı istihdam edilmiş olduğunu görüyoruz. Ayrıca bu arkadaşlarımızın bir kısmının başta İngiltere, ABD, Güney Kore ve Danimarka gibi ülkeler olmak üzere yurt dışında iş hayatlarına devam ettirdiklerini görüyoruz. Mezunlarımızı periyodik olarak aramakta ve birebir görüşmeler yapmaktayız. İstihdam durumlarına ve ihtiyaçlarına göre, tüm mezunlarımıza gerek CV gerekse girmeyi planladıkları mülakatlarla ilgili bireysel Kariyer Danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Bunun yanında, networklerini geliştirmek için çeşitli etkinlikler düzenleniyoruz. Diğer yandan AGÜ mezunlarının kendi arasındaki bağların kuvvetlenmesi amacıyla gerek ulusal gerekse bölgesel Mezun Buluşmaları düzenlenmekte ve mezunlarımızla yüz yüze görüşme platformu oluşturulmaktayız.

ULUSLARARASILAŞMA

AGÜ’yü dünya üniversitesi yapabilmek için yıllardır planlı bir uluslararasılaşma politikası uyguladık. Kurumumuzda şu anda 50 farklı ülkeden nitelikli akademisyen ve öğrenciler bulunuyor.

Dünyaca tanınan SAT ve TOEFL IBT sınavları için uluslararası test merkezi olmaya devam ediyoruz. Eğitimlerine yurt dışında devam etmek isteyen öğrenciler artık büyük metropollere gitmeden Kayseri ‘de bu sınavları alabiliyorlar.

16 farklı Avrupa ülkesi ile öğrenci değişim anlaşmamız bulunuyor. Erasmus kapsamında 60 personelimiz 19 farklı ülkede personel hareketliliğinden faydalandı. Son yıllarda çok sayıda öğrencimize 20 farklı ülkede staj imkanı ve 9 farklı ülkede öğrenim görme imkanı sunduk.

AGÜ geçtiğimiz yıl, Fransız ve Amerikan kuruluşları ile yürüttüğü ortak lisans programları da dahil olmak üzere 30 yeni uluslararası ortaklığa imza attı ve 5 kıtaya yayılan 45 faklı ülkeden dünyaca ünlü yüksek öğretim kurumları ile toplam anlaşma sayısını 150'ye çıkardı.

Üniversitemiz aynı zamanda uluslararası tanınırlığı olan şirket ve STK'lar ile de işbirliği sürdürmektedir; örneğin, yakın zamanda Deutsche Bahn işbirliği anlaşması imzaladık. Ayrıca G20, G7 ve diğer küresel yönetişim forumlarının ele aldığı küresel sorunlara yönelik politika çözümleri sunmak adına UNDP’nin hedefleri doğrultusunda çalışan dünyanın en güçlü STK’sı olarak kabul edilen Global Solutions Initiative ile ortaklıklar kurduk. Oxford gibi birçok kaliteli üniversite ile birlikte bu organizasyonun knowledge partnerıyız.  Bu kuruluşun dünya ölçeğinde eğitim vizyonu belirleyen videosunu biz hazırladık.

AGÜ EN PRESTİJLİ DÜNYA SIRALAMALARINDA YER ALIYOR

Üniversitemiz Times Higher Education Etki Sıralamasında son iki yıl art arda 101-200 bandında yer aldı ve 2020 yılı için Türkiye'den en iyi sıralamaya sahip üniversite oldu.

Üniversitemiz Hansa Üniversiteler Birliğince bu yıl ilk defa hayata geçirilen WURI – "Gerçek Etkili Dünya Üniversiteleri" sıralamasında Türkiye'den dereceye giren tek üniversite olarak dünya genelinde 41. Sırada yer aldı.  "Öğrenci Hareketliliği ve Ulaşılabilirlik" kategorisinde ise 10. sırada yer alma başarısını gösterdi. Böylece AGÜ'nün yenilikçi ve zengin uluslararasılaşma stratejisi tescillendi.

Aynı kapsamda AGÜ uyguladığı ileriye dönük uluslararasılaşma stratejisi ile 2020 Times Higher Education Asya Ödüllerinde ilk 10 ‘na girerek finale kaldı.

Avrupa Komisyonu’nca kurulan üniversiteleri değerlendirme aracı olan U-Multirank platformunun sıralamasında da yer alarak, başarılı üniversiteler arasında listelendi.

QS'in Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya başarı sıralamalarına ilk kez alındı ve ilk 200 içinde yer aldı.

ÖDÜLLER ve BAŞARILAR

Bir öğrencimiz Birleşmiş Milletlerin SDG koordinatörü seçildi, şu anda da G20 Genç Küresel Değişim Liderlerinin en genç üyesi ve Türkiye’den katılan ilk lisans öğrencisi.

Dr. Talha Erdem: Cambridge Üniversitesi’yle birlikte Royal Society’den proje ödülü aldı.

Sinan Genç: IEEE Photonic Society tarafindan Young Professional seçildi. Sinan Genç: Young Global Changers 2020 programına seçildi.

Doç. Dr. Evren Mutlugün’ün baş sorumlu araştırmacı olarak yer aldığı ve Bilkent Üniversitesi ve Singapur dünya çapında en başarılı teknik üniversitesi olan Nanyang Teknoloji Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği makale çalışması alanının en önde gelen ve etki değeri 25.8 olan “Advanced Materials” dergisinde yayınlandı ve kapak çalışması olarak seçildi.

Doç.Dr. Burak UZAL ve Doç.Dr. Niğmet Uzal Kentsel Altyapı Mühendisli alanında Lisans ve lisansüstü öğrencilerini de burs imkanı sunan 1 milyon 200 bin TL’lik bütçeli TUBİTAK projesi aldı.

Dr. Ahmet Soran Avrupa Genç Bilgisayar Olimpiyatın da bronz madalya aldı.

Prof. Çağrı Güngör, ODTÜ Mustafa Parlar Vakfı Araştırma Ödülünü aldı. Bu hocamız dünyanın en etkili bilim insanı listesine Türkiye’den giren 200 bilim adamı arasında yer aldı.

Bende dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer aldım ve Türkiyeden listeye giren 5 rektörden biri oldum.

ÖNERİLER:

Mezunlarımızı hayat yolcuğuna uğurlarken, birkaç önerim olacak:

Değişime açık olun ve çabuk uyum sağlayın. Aslında bir ekip oyuncusu olarak değişimi yönetin. Ezber bozan changemaker olun.

Girişimci olun, hata yapmaktan ve başarısızlıktan korkmayın. Hayatta risk almadan başarılı olmazsınız.

Einstein’ın da ifade ettiği gibi hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu unutmayın. Hayal kurun, hayal gücünüzü sonuna kadar zorlayın. Hayalleriniz de, hedefleriniz de zaman içinde değişebileceğini de unutmayın.

TEŞEKKÜR

Konuşmamı burada sonlandırırken üniversitemizin kurulmasına öncülük eden 11. Cumhurbaşkanımıza, ülkemizin parlak gençliğine ve eğitimine destek olmayı öncelikli amaç edinerek hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan  değerli Vakıf başkanı ve üyelerine, bizlerden desteğini eksik etmeyen Kayseri’deki kurum ve  kuruluşlara, Üniversitemizin çok değerli yöneticileri, akademisyenleri ve çalışanlarına, ve son olarak eğitim hayatlarına üniversitemizi tercih ederek siz öğrencilerimize ve onları bizlere emanet eden ailelerine, Şahsın ve kurumum adına teşekkür eder, mezunlarımıza başarılar dilerim.

Ardından Üniversite ve bölüm birincilerine diploma ve çeşitli hediyeler verildi., mezun öğrencilere de diplomaları teslim edildi. Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Mezuniyet Töreni ile 7 lisans ve 5 lisansüstü programda toplam 112 mezun verdi. Lisans programlarından, Mimarlık, İşletme, İnşaat, Bilgisayar, Endüstri, Makine ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerden toplam 103, Lisansüstü programlardan Biyomühendislik, Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Sürdürülebilir Kentsel Altyapı Mühendisliği ve Mimarlık bölümlerinden ise toplam 9 öğrenci mezun oldu.

Gül yarın yine THY'nin tarifeli uçağı ile İstanbul’a dönecek.


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.