Suriye: Rejime yönelik yaptırımlar bir yıl daha uzatıldı

Suriye: Rejime yönelik yaptırımlar bir yıl daha uzatıldı
29 Mayıs 2020 Cuma 18:01

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Suriye'de Rejime yönelik yaptırımların bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Açıklama şöyle.

Konsey bugün Avrupa Birliği’nin Suriye rejimine yönelik kısıtlayıcı tedbirlerin süresini, 1 Haziran 2021’e kadar geçerli olmak üzere bir yıl daha uzattı. Suriye stratejisi uyarınca AB, sivil nüfusa dönük baskıların devam etmesi nedeniyle rejime ve destekçilerine yönelik kısıtlayıcı tedbirleri devam ettirmeye karar verdi.

Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek temsilcisi Josep Borrell şunları söyledi: "Suriye halkı çatışma sürecinde olağanüstü bir dayanıklılık sergilemek durumunda kalmıştır. AB yaptırımlarının hedefi, bu insanların acı çekmesinden sorumlu olanlar, Suriye rejiminin mensupları, onların destekçileri ve buna mali destek vererek savaş ekonomisinden menfaat sağlayan iş insanlarıdır. AB, Suriye halkına dönük desteğini devam ettirmek ve çatışmaya, tüm Suriyelilerin menfaatine olacak ve süregelen baskıları sona erdirecek bir siyasi çözüm bulunması için tasarrufunda bulunan tüm araçları kullanmak konusundaki kararlılığını korumaktadır."

Konsey ayrıca vefat eden iki kişi ile müeyyide gerektiren tutumlarını durduran [diğer] iki kişi ve bir şirketi de listeden çıkartmıştır. Şu an itibariyle listede hem malvarlığının dondurulması hem de seyahat yasağının hedefinde olan 273 kişi ile malvarlığı dondurulan 70 şirket bulunmaktadır.

Halen Suriye’ye uygulanan yaptırımlar 2011 yılında Suriye rejiminin kendi sivil halkına yönelik şiddet eylemleri nedeniyle uygulamaya konuldu. Yaptırımlar aynı zamanda rejim ile bağlantıları ve savaş ekonomisinden yarar sağlayan şirketler ve işadamlarını da hedeflemektedir. Kısıtlayıcı tedbirler ayrıca petrol ithalatının yasaklanması, belirli yatırımların sınırlandırılması, Suriye merkez bankasının AB’deki malvarlıklarının dondurulması, ülke içinde baskı uygulamak amacıyla kullanılabilecek ekipman ve teknolojinin yanısıra internet ya da telefon iletişiminin takibi ya da engellenmesine dönük ekipman ve teknolojinin ihracatının kısıtlanmasını kapsamaktadır.    

AB’nin yaptırımların uygulanmasına yönelik yaklaşımı kapsamında Suriye’ye ilişkin yaptırımlar insani yardımların sağlanmasına engel olmayacak şekilde hazırlanmıştır. Sonuç olarak gıda, ilaç ya da tıbbi ekipman ihracatı AB yaptırımlarına tabi değildir ve insani amaçlarla belirli bir takım istisnalar öngörülmektedir.(Haber:Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.