Suriye krizi: “Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek” başlıklı IV. Brüksel Konferansı

Suriye krizi: “Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek” başlıklı IV. Brüksel Konferansı
22 Haziran 2020 Pazartesi 23:16

Avrupa Birliği 22-30 Haziran günleri arasında Birleşmiş Milletler eş başkanlığında “Suriye ve Bölgenin Geleceğine Destek” (#SyriaConf2020) başlıklı dördüncü Brüksel Konferansına ev sahipliği yapacak. Bu yıl konferans, sanal formatta gerçekleştirilecek.

Yaptığı açıklamada, Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilci/Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell şunları söyledi: “Suriyeliler çok uzun süredir acı çekiyor… Dokuz yıllık çatışmadan sonra dünyanın, kabul edilemez ve abes nitelikte ıstırap görüntüleri ve öykülerine bağışıklık kazanma riski bulunuyor; ama, bizler bunun olmasına izin veremeyiz; bizler, bu insanların içinde bulunduğu zor durumu görmezden gelemeyiz. Suriye halkını desteklemeyi sürdürmek, bizlerin ahlaki görevidir. Konferans, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye krizine kalıcı bir siyasi çözüm bulunması için BM öncülüğündeki çabaların arkasında durmak üzere uluslararası toplumu daha fazla seferber etmeyi amaçlıyor. Bu, tüm Suriyeliler için istikrarı ve barışı geri getirmenin tek yoludur.”

Komşuluk bölgesi ve Genişlemeden sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi da şunları ifade etti: “Suriye, kendisini uzayıp gelen bir istikrarsızlık içinde bulmaya devam ediyor. Suriyeli mültecilerin ihtiyaçları, COVID-19 krizinin olası yıkıcı sosyo-ekonomik etkileri göz önüne alındığında, vahametini koruyor. Bu bağlamda, bölgedeki Suriyeli mültecileri destekleme taahhüdümüz sarsılmaz şekilde geçerliliğini koruyor. 2020’deki IV. Brüksel Konferansı uluslararası camianın, Suriye ve Suriyeli mültecileri ağırlayan komşu ülkeler için gereken mali yardımı toplaması için bir fırsat sunacaktır.”

Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič ise şu açıklamayı yaptı: “Koronavirüs pandemisi [özellikle] en kırılgan grupları tehdit ettiği için Suriye’deki insani durum daha da büyük bir risk ile karşı karşıyadır. AB, ülke içinde ve bölgede acil yardıma ihtiyaç duyan Suriye halkını yüzüstü bırakmayacaktır.”

2020 yılında Suriyeliler ve Suriye’nin komşu ülkeleri için temel kaynak yaratma etkinliği olan bu Konferans, aynı zamanda bölgeden katılan sivil toplum örgütleri ile diyalog için eşsiz bir platform sunmaktadır. Diyalog Günleri ile bugün başlayan Konferans, hafta boyunca yan etkinliklerle birlikte devam edecek ve 30 Haziran’da Bakanlar toplantısı ile sona erecektir.

İlk iki gün  sanal Diyalog Günleri’ne ayrılmıştır. Bu çerçevede sivil toplum, mülteci ağırlayan ülkelerin Bakanları ve üst düzey karar mercileri, AB, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası ortaklar arasında dört tane üst düzey katılımlı panel gerçekleştirilecektir. Paneller öncesinde Suriyeli sivil toplum örgütleri, Suriye’nin mülteci ağırlayan komşuları ve diaspora ile kapsamlı çevrimiçi istişareler yürütülmüştür. Çevrimiçi istişareler ve paneller neticesinde hazırlanan tavsiyeler, 30 Haziran’da, Suriye’den ve bölgeden katılan sivil toplum raportörleri tarafından Bakanlar toplantısında sunulacaktır.

İlk gün Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu Komisyon Üyesi  Olivér Várhelyi  koronavirüs karşısında bölgesel müdahale ve toparlanma konulu oturumun başkanlığını üstlenirken, 23 Haziran’da Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, insani duruma müdahalede acil ihtiyaçlar konulu oturumun eş-başkanlığını yürütecek. Diyalog Günlerine ilişkin daha fazla bilgiye buradan, oturumları sırasında Komisyon üyelerinin yaptıkları yorumlara  EbS üzerinden ulaşabilirsiniz.

24 - 29 Haziran tarihleri arasında Üye Devletler, ortak ülkeler, BM kurumları ve diğer uluslararası örgütlerin ev sahipliğinde bir dizi yan etkinlik çevrimiçi gerçekleştirilecektir.

30 Haziran’da Yüksek Temsilci/ Başkan Yardımcısı Josep Borrell, BM İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Mark Lowcock’la birlikte konferansın Bakanlar düzeyindeki oturumuna eş-başkanlık edecek.  Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan komşu ülkelerden, ortak ülkelerden, Üye Devletlerden ve uluslararası örgütlerden 80 kadar delege sanal ortamda bir araya gelerek Suriye krizinin başlıca siyasi, insani ve bölgesel kalkınma boyutlarını ele alacaklar. Bu oturumda siyasi taahhütler ve sözler verilecek.

Bugün itibariyle “Suriye ve bölgeden Sesler” (harici bağlantı) başlıklı bir sergi, Suriye krizinden etkilenen insanların hayatlarına ışık tutan ve olağanüstü direnme güçleri ve devam etme kararlılıklarını anlatan fotoğraflar ve video portrelerle sanal ortamda izleyicilerle buluşuyor.   (Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.