Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik
16 Mayıs 2020 Cumartesi 10:03

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Basın Duyurusu

“Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe girdi.

15 Mayıs 2020

Bakanlığımızca hazırlanan “Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 15/5/2020 tarihli ve 31128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Ülkemizde ve dünyada Koronavirüs (COVİD-19) salgının olumsuz etkilerinin görüldüğü sektörlerin başında turizm yer almaktadır.
 
Bu kapsamda, salgının önemli bir turizm hizmeti olan paket tur sözleşmelerinin taraflarından olan seyahat acentaları bakımından daha önce satış yaptığı paket turlara ilişkin uçuş bedellerinin hava taşıma işletmelerine önemli bir kısmının ödendiği, salgının neden olduğu belirsizlik ortamında yeni tur satışı yapılamamasına bağlı olarak acentaların ekonomik durumlarının bozulduğu ve tüketicilerin kesinti sonrası yapılması gereken bedel iadesi taleplerinin 14 günlük süre içerisinde karşılanamadığı görülmüştür.
 
Belirtilen bu durumun, seyahat acentalarını ekonomik açıdan güç duruma sokmak suretiyle nihayetinde tüketicinin alacaklarının tahsilini tümüyle imkansız kılacağı ve mağduriyetleri arttıracağı değerlendirildiğinden Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.
 
Bu itibarla, söz konusu Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile tüketicilere ödemiş olduğu bedelin, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde veya uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde ödenmesine ilişkin seçme hakkı tanınmıştır.
 
Diğer taraftan seyahat acentalarına sözleşmede yer alan uçuş bedelinin her hâlükârda uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde tüketiciye ödenmesini sağlamak üzere finansal esneklik tanınmıştır.
 
Söz konusu düzenleme ile ekonomik ve sosyal hayatın her alanını etkileyen Kovid-19 salgın hastalığının ortaya çıkardığı olumsuz duruma karşı hem tüketicilerimizin haklarının korunması hem de turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentalarının ekonomik faaliyetlerinin devamı için Cumhurbaşkanımızca açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” kapsamındaki tedbir ve hedeflere uyumun sağlanması amaçlanmıştır.(Haber: Davut Güleç)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.