EGİAD’ın Macaristan Atağı

EGİAD’ın Macaristan Atağı
14 Haziran 2020 Pazar 18:55

Türkiye ve Macaristan arasında kökleri yüzyıllar öncesine dayanan dostluğun son örneği, Kovid-19 salgın mücadelesinde sergilenirken; iş birliği kapsamında bir adım da EGİAD’dan geldi. EGİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu tarafından düzenlenen “Macaristan ile İş Yapmak” konulu webinar ile iki ülke arasında gerçekleşebilecek yatırımlar gündeme getirildi. Macaristan İhracatını Teşvik Ajansı’nın Türkiye’den sorumlu resmi ofisi HEPA Türkiye ile işbirliği içinde gerçekleşen etkinliğe, Macaristan Ankara Büyükelçisi HE. Viktor Matis, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Laszlo Keller, Macaristan Ankara Ticaret Ataşesi Aron Sipos, Macaristan İstanbul Ticaret Ataşesi Miklos Bujaky, Macar Eximbank Türkiye Ülke Direktörü Arda Tugay, HEPA Türkiye Genel Müdürü Fikret Nas, HEPA Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş katılım gösterdi.

Macaristan İle Ticari İlişkiler Gelişiyor

Moderatörlüğü EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkılıç tarafından gerçekleştirilen, EGİAD üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği webinarın açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, ekonomi odaklı bir dış politika izleyen Macar ve Türk hükümetleri arasında siyasal ve kültürel anlamda oldukça iyi olan ilişkilere paralel olarak ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerin de her geçen yıl daha iyi bir noktaya ulaştığını belirtti. Daha önce çerçevesi çizilen ‘Macaristan’ın Doğu’ya Açılım Politikası’nın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere olumlu etki ettiğini vurgulayan Aslan, “2013’te Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin (YDSK) kurulması ile her alandaki ikili ilişkiler stratejik ortaklık seviyesine çıkarılmıştır. YDSK kapsamında taraflar çeşitli yıl aralıklarıyla dört kez bir araya gelerek çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesi, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişi sağlanması gibi önemli konular üzerinde dursalar da toplantılarda liderlerin beraberinde getirdiği iş adamlarından oluşan heyetin varlığı ticari ilişkiler açısından da önemli mesaj vermiştir. Siyasi ilişkilerin iyi bir seviyede olduğu bu dönemde Türkiye ile Macaristan’ın ekonomik ilişkilerinde ne gibi fırsat ve iş birliği alanlarının bulunduğu önemli bir sorudur. Türkiye’nin, on milyonluk nüfusa sahip ve ticaretinin büyük bölümünü AB ülkeleriyle yapan Macaristan ile nasıl bir ekonomik ilişki modeli geliştirebileceği sorusuna cevap verilebilmesi, iyi olan siyasi ilişkilerin ticari ilişkilere de katkı sağlaması açısından önemlidir” dedi.

Soğuk Savaş döneminin sona ermesi ve Macaristan’ın AB üyesi olması ile ekonomisinin de hızlı ve etkili bir dönüşüme uğradığına dikkat çeken Aslan, “Özellikle yoğun özelleştirme programları ve doğrudan yabancı yatırımlar ile yüzünü Batı Avrupa ekonomilerine çevirerek ciddi bir atılım sağlamıştır. Türkiye’den Macaristan’a 2002-2019 döneminde yapılan doğrudan yatırımlar 69 milyon Dolar; Macaristan’dan Türkiye’ye aynı dönemde yapılan doğrudan yatırımlar 29 milyon Doları bulmuştur. Ülkemizi 2019 yılında 149.523 Macar turist ziyaret etmiştir. Macaristan’da yaklaşık 3.200 vatandaşımız yaşamaktadır” dedi.

Macaristan Ankara Büyükelçisi HE. Viktor Matis yaptığı konuşmada, EGİAD’ın iki ülkenin ticari faaliyetlerinin artmasında çok büyük bir etkiye sahip olabileceğini, gerçekleşen webinarda Macaristan ticaret ayağındaki yetkili bütün isimlerin bulunduğuna dikkat çekti.

HEPA Türkiye’nin 140 dolayında Macar şirkete Türkiye pazarı hakkında bilgi verdiğine vurgu yapan Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Burak Aktaş ise, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda 1.8 milyar dolardan 2 milyar 550 milyon dolara çıktığını belirtti. Macaristan’ın, Avrupa Birliği’nde (AB) Türkiye’nin her konuda sıfır sorunla çalışabildiği bir ülke olduğuna da dikkat çeken Aktaş, Avrupa’nın tam ortasında, ana ulaşım hatlarının kesişim noktasında bulunan ülkenin, Avrupa içinde önemli bir konuma sahip olduğuna belirtti. Macaristan hükümetinin açık ekonomi ve yabancı yatırım odaklı politika izlediğine de vurgu yaparak, “Macaristan, Türk iş insanlarına 510 milyon nüfuslu bir pazarın kapısını açacak konumda. Macaristan’ın İstanbul Konsolosluğu, Macar Eximbank’ı, Macaristan Kültür Ofisi ve HEPA olarak aynı binada hizmet veriyoruz. Türkiye ile bağları daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. İki ülke arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için köprü görevi görüyoruz. 140 dolayında Macar şirkete Türkiye pazarı hakkında bilgi veriyoruz. Türk şirketlere Macar tedarikçi, Macar şirketlere Türkiye’de iş ortağı bulunması için çalışmalar yürütüyoruz. AB’nin en düşük kurumlar vergisi oranı yüzde 9 ile Macaristan’da uygulanıyor” dedi. Macaristan’ın Türkiye’ye sağladığı en önemli imkânın, bölgeyi ticaret üssü olarak kullanabilme imkânı tanıması olduğunu vurgulayan Aktaş, “Macaristan ihracatının yüzde 78’i AB ülkeleri olmakta. Türkiye, mutlaka Macaristan’a odaklanmalı. Bu ülkede sizler için keşfedilecek çok şey bulunmakta. %16.5 ile tekstilde Türkiye ihracatı önemli bir noktada. Macaristan- Türkiye ticaret hacminin iki katına çıkartılarak 6 milyar $’a ulaştırılması hedef olarak belirlendi. Bu noktaya sizlerin yardımıyla gelebiliriz. Macar firmalarla tanışmak için lütfen elinizden geleni yapın, bu bölgede önemli ticari anlaşmalar gerçekleştirebilirsiniz. Tarım, gıda, sağlık ekipmanları, çevre ve su teknolojileri, otomotiv, elektronik alanlarında iş birliklerinin gerçekleşmesi mümkün olacaktır” dedi.

Macar Eximbank Türkiye Ülke Direktörü Arda Tugay ise, 150 milyar $ GSMH’a sahip Macaristan’ın etkili bir ekonomi olduğuna dikkat çekti. Macar ekonomisini ayakta tutanın, ihracat olduğunu kaydeden Tugay, kendilerinin de ihracat bankası olarak faaliyet gösterdiklerini ifade etti. EGİAD üyelerine verilebilecek ürünler hakkında da bilgilendirme yapan Tugay, “Macaristan, yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği 9. ülke. 2019’da 21 değişik ülkeden 101 şirket tamamı sanayi alanında olan 5.4 milyar $ yatırım yaptı” dedi. (Haber: Davut Güleç)

Sponsor : Sadece evinde besleyenler için değil sokağındaki köpeği beslemek isteyenler içinde uygun fiyatlı ve kaliteli köpek maması ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir site ile karşınızdayız. Dikkat etmeniz gereken tek şey besleyeceğiniz köpeğin yaşı ve durumudur.

Mesela küçük sevimli dostlarımız için yavru köpek maması isminde sayfaları mevcut. Yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duydukları bütün besinler bu mamalarda bulunuyor. Özellikle geldiğimiz kış aylarında sokağınızdaki yavru köpekleri besleyip onların kışı atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Aynı şekilde kedilerimizi de unutmayalım lütfen kapınızın önüne koyacağınız 1 kap kedi maması sevimli dostlarımızı ve onların yavrularını kurtaracaktır. Eğer sağlıklı görünmüyorlarsa kedi vitaminleri sayfasından ihtiyaç duydukları vitaminleri tedarik edebilir mamalarına veya sularına karıştırabilirsiniz. 

Ülkemizin en büyük online pet shop platformu olan tcremix.org sitesinde sadece mamaları değil başta kedi ve köpekler olmak üzere bütün hayvanların ihtiyaç duyabilecekleri her türlü ürünü çok hızlı ve güvenilir bir şekilde satın alabilirsiniz. Eğer sokağınızdaki hayvanları besliyorsanız bunun fotoğrafını çekip gönderirseniz ciddi oranlarda indirim alabilirsiniz. 


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.