Devasa asteroid dünyaya yaklaşıyor! Çarpacak mı? NASA açıklaması…

Devasa asteroid dünyaya yaklaşıyor! Çarpacak mı? NASA açıklaması…
04 Nisan 2020 Cumartesi 10:37

29 Nisan tarihiyle 1.75 – 4 kilometre ebatlarındaki bir asteroidin dünyaya yaklaşacağı bildirildi. Peki bu asteroid dünyaya çarpabilir mi? ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ne açıklama yaptı?

Uzmanlara göre bu büyüklükte bir asteroid dünyaya çarparsa, tüm dünyayı etkileyecek bir felakete sebep olabilir. Ancak NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, asteroidin dünyaya çarpması beklenmiyor.

Dünyaya ne kadar yaklaşacak?

Asteroid ilk olarak 1998 yılında keşfedildi ve 52768 (1998 OR2) adı verildi. Saatte 31.000 kilometrenin üzerinde bir hızla ilerleyen bu cismin, dünyanın 6,254,065 kilometre yakınından geçmesi bekleniyor.

Ne zaman geçecek?

Geçişin 29 Nisan’da Doğu Standart Saati’ne göre sabah 4.56’da olması bekleniyor. Geçiş, Türkiye saat ile sabah 11.56’da olacak.

Dünyanın yörüngesinden geçecek olması sebebiyle Asteroid potansiyel olarak zararlı cisim sınıfına alındı. Ancak NASA’nın Dünya’ya çarpma ihtimali olan cisimler listesinde yer almadı. Bu tarz cisimler NASA’nın Nöbetçi Listesi’nde toplanıyor ve izleniyor. Sistemin önümüzdeki 100 yıl içerisinde dünyaya çarpabilecek asteroidleri tarayan ve takip eden bir yapısı bulunuyor.

Önümüzdeki 2 ay içerisinde dünyanın yakınından geçecek en büyük asteroid bu. Ancak daha önce çok daha büyükleri de gezegenimizin yakınından geçti.

Şimdiye kadar dünyaya yakın geçen en büyük asteroid…

Şimdiye kadar geçen en büyük asteroid 3122 Florence (1981 ET3) adındaki asteroiddi. 4 – 8.8 kilometre ebatlarındaki büyük asteroid 1 Eylül 2017’de dünyanın yakınından geçti. 2 Eylül 2057’de tekrar dünyanın yakınından geçmesi bekleniyor.

Asteroidlerin takip edilebilmesi için boyutlarının ve yörüngesinin belirlenmesi büyük önem taşıyor. Bu yıl, Vera C. Rubin Gözlem Evi’nin faaliyete geçerek dünyanın yakınından geçmesi beklenen on binlerce asteoridi tespit etmesi bekleniyor.

Yeni gözlemevi hakkında konuşan Asteroid Enstitüsü Direktörü ve NASA eski astronotu Ed Lu, “Gezegen savunmamız için önemli bir gelişme. Bu sayede daha önce takip ettiğimizin 10 katı fazla asteroidi izleyebileceğiz” dedi.

NASA’ya ait OSIRIS-REx ve Japonya’ya ait Hayabusa2 projeleri ile güneş sistemimizdeki asteroidlerin incelenmesi ve örnekler alınarak dünyaya getirilmesi hedefleniyor. Dünya Yakını Cisim Kamerası olan NEOCam ise dünyanın etrafındaki cisimleri inceliyor.(Kaynak:Gıda Hattı)


İlgili Galeriler
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.